Közélet

Nemzeti Összetartozás Napja a Fodor-kollégiumban

Nemzeti Összetartozás Napja a Fodor-kollégiumban

2017. június 9., péntek
Nemzeti Összetartozás Napja a Fodor-kollégiumban
kollegium_megemlekezes

A szegedi Fodor József Kollégium immár a hagyomány jegyében ismét megemlékezést tartott, most a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Vendégei voltak a rendezvénynek a Szegedi Városi Kollégium tanárai és diákjai is.

A megemlékezés-sorozat célja – a Fodor kollégium tanárai szerint -, hogy érzelmileg közelebb kerüljenek a fiatalok azokhoz a történelmi eseményekhez, amelyek érzékenyen érintették a magyarságot. Az elmúlt évszázad bővelkedett ilyen történésekben, és még a családi emlékezetben is tetten érhetőek. Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum következményei nagyon sok családot érintettek, így ez szolgált alapul a diákok által előadott műsorhoz. A felhasznált dokumentum részletek, versbetétek, zenei anyag egyrészt színesebbé, másrészt megfoghatóbbá tette az emlékeket.

Juhász Gyula

Trianon című verse koronázta meg a műsort, amikor az elcsatolt híres magyar városok megjelentek a történelmi Magyarország térképén egy-egy kis odatűzött nemzeti zászlóval jelzésül.

Csengey Dénes – Cseh Tamás

Boldogasszony anyánk című dala zárta az eseményt lélekhez szóló soraival:

„Boldogasszony anyánk, égi nagy pátrónánk, Nagy ínségben lévén, így szólít meg hazánk, Magyarországról, romlott hazánkról, Ne feledkezzél meg szegény magyarokról!”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.