Írjon nekünk

Közélet

Folytatódik a Botka-show: mégse bontaná le a határzárat?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

botka_laszlo_blogstar

Botka László felszólította a kormányt, hogy a magyar határvédelmet rendelje alá az uniós határőrizetnek – mai beszéde szerint Soros György útját követné a szocialista kormányfő-jelölt, míg korábban minden áron kerítést bontott volna.

Módosítja korábbi álláspontját Botka László, és már nem tartja feladatának a határzár azonnali lebontását – írja a hirado.hu. Botka László felszólította a kormányt, hogy a magyar határvédelmet rendelje alá az uniós határőrizetnek. A határőrizet és a schengeni szabályok érvényesíttetése jelenleg tagállami hatáskör az Európai Unióban. Korábban ezt a javaslatot fogalmazta meg Soros György is, aki több helyen megjelent írásában szorgalmazta: legyen egységes, központosított az unióban a határvédelem, a migránsok menekültkérelmének elbírálása és a befogadásuk. Vagyis a magyar származású milliárdos is azt javasolta, vegyék el a tagállamoktól ezeket a jogköröket.

Addig ezt a kerítést senki sem bonthatja el, amíg a magyar emberek többsége nem érzi magát biztonságban az otthonában – ezt mondta Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályának szegedi ünnepségén, kedden. “Az Orbán-kormány ideiglenesnek nevezi rendeletében a határzárat. Azt kell mondanom önöknek, hogy ez a határzár életünk része lesz egy jó darabig” – mondta Botka László a hirado.hu szerint. Botka László kijelentette: az Orbán-kormány és az unió a felelős azért, hogy a magyar emberek félnek. Az Európai Unió felelőtlen volt, mert képtelen volt megvédeni a határait – mondta.

“Az uniót és így a magyar embereket is veszélyeztette az, hogy az Orbán-kormány a menekültválság kirobbanása után több mint 200 000 embert juttatott ellenőrzés nélkül a nyugati határra. Az uniót és így a magyar embereket is veszélyezteti az, hogy az elmúlt években 20 ezer embert fogadtunk be a letelepedési kötvényekkel, akik között számolatlanul lehetnek kémek, bűnözők és terroristák.” – fogalmazott beszédében Botka, majd kifejtette: Botka László szerint a menekültválságra a megoldás csak közös, uniós lehet. “Ezért minden olyan politika, mely gyengíti az unió hatékony fellépését, kártékony és veszélyes, veszélyezteti az uniós polgárok, köztük a magyarok biztonságát”.

Botka László felszólította a kormányt, hogy az kezdjen tárgyalásokat az unió illetékeseivel arról, hogy a magyar határvadászok az egységes uniós határvédelmi szervezet részei lehessenek.

“Nekem az a célom, hogy a magyar embereknek ne kelljen félniük. Félelemkeltés helyett én nyugalmat és békét szeretnék Magyarországon” – hangsúlyozta Botka, és arra kérte a határvadászokat, hogy “minden esetben törvényesen és emberségesen járjanak el”. “Azt sem hallgathatjuk el, hogy honfitársaink azért félnek, mert az Orbán-kormány gyűlöletet és félelmet keltett a menekültekkel szemben” – fűzte hozzá az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Mint ismert, Botka László korábban a Reutersnek adott interjújában úgy fogalmazott, a határzár lebontását tartja kívánatosnak.

Soros ötletét visszhangozza Botka László

Érdekesség, hogy Botka László javaslatát – melynek során a szocialisták miniszterelnök-jelöltje felszólította a kormányt, hogy az kezdjen tárgyalásokat az unió illetékeseivel arról, hogy a magyar határvadászok az egységes uniós határvédelmi szervezet részei lehessenek, vagyis ne tagállami hatáskörben működjenek- elsőnek Soros György vetette fel. Ő szorgalmazta korábban, hogy közös uniós határőrség, közös uniós menedékkérelmi központ álljon fel és ne a tagállamok döntsenek a határvédelemről és a migránsok kérelméről és elosztásáról. Soros szerint a válságot arra lehetne felhasználni, hogy a határok védelme, a menedékkérelmek elbírálása és a menekültek elhelyezése terén közös európai mechanizmusok alakuljanak ki, és ezért Brüsszelnek mindent meg kell tennie.

Soros ezeket a javaslatokat azóta többször is megismételte, és minden nyilatkozatában azt követeli az EU-tól, hogy „központosítson” minden migrációval kapcsolatos döntést, a határok ellenőrzésétől, a kérelmek elbírálásán át a betelepítésekig. Úgy tűnik, hogy Botka László magáévá tette Soros György ötletét, hiszen ezt szorgalmazta Soros többek között a Foreign Policy című folyóiratban közölt cikkében, ahol amellett, hogy a magyar kerítést támadta, többek között azt javasolta, amit ma Botka is elmondott az uniós határőrizetről.

Hírzóna

A helyi munkavállalókat hozná helyzetbe a Fidesz Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Azaz ne olcsó külföldi munkaerőt alkalmazzanak a nagy cégek.

Tovább olvasom

Közélet

Senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t – mondta Tóth pártelnök Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyre több politikus hagyja faképnél a szocialistákat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kiderült a nemzeti konzultáció harmadik kérdésköre – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivőjének videójából.

Tovább olvasom

Aktuál