Közélet

Folytatódik a Botka-show: mégse bontaná le a határzárat?

Folytatódik a Botka-show: mégse bontaná le a határzárat?

2017. június 13., kedd
Folytatódik a Botka-show: mégse bontaná le a határzárat?
botka_laszlo_blogstar

Botka László felszólította a kormányt, hogy a magyar határvédelmet rendelje alá az uniós határőrizetnek - mai beszéde szerint Soros György útját követné a szocialista kormányfő-jelölt, míg korábban minden áron kerítést bontott volna.

Módosítja korábbi álláspontját

Botka László

, és már nem tartja feladatának a határzár azonnali lebontását - írja a

hirado.hu

. Botka László felszólította a kormányt, hogy a magyar határvédelmet rendelje alá az uniós határőrizetnek. A határőrizet és a schengeni szabályok érvényesíttetése jelenleg tagállami hatáskör az Európai Unióban. Korábban ezt a javaslatot fogalmazta meg

Soros György

is, aki több helyen megjelent írásában szorgalmazta: legyen egységes, központosított az unióban a határvédelem, a migránsok menekültkérelmének elbírálása és a befogadásuk. Vagyis a magyar származású milliárdos is azt javasolta, vegyék el a tagállamoktól ezeket a jogköröket. Addig ezt a kerítést senki sem bonthatja el, amíg a magyar emberek többsége nem érzi magát biztonságban az otthonában – ezt mondta Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályának szegedi ünnepségén, kedden. “Az Orbán-kormány ideiglenesnek nevezi rendeletében a határzárat. Azt kell mondanom önöknek, hogy ez a határzár életünk része lesz egy jó darabig” – mondta Botka László a hirado.hu szerint. Botka László kijelentette: az Orbán-kormány és az unió a felelős azért, hogy a magyar emberek félnek. Az Európai Unió felelőtlen volt, mert képtelen volt megvédeni a határait – mondta. “Az uniót és így a magyar embereket is veszélyeztette az, hogy az Orbán-kormány a menekültválság kirobbanása után több mint 200 000 embert juttatott ellenőrzés nélkül a nyugati határra. Az uniót és így a magyar embereket is veszélyezteti az, hogy az elmúlt években 20 ezer embert fogadtunk be a letelepedési kötvényekkel, akik között számolatlanul lehetnek kémek, bűnözők és terroristák.” – fogalmazott beszédében Botka, majd kifejtette: Botka László szerint a menekültválságra a megoldás csak közös, uniós lehet. “Ezért minden olyan politika, mely gyengíti az unió hatékony fellépését, kártékony és veszélyes, veszélyezteti az uniós polgárok, köztük a magyarok biztonságát”. Botka László felszólította a kormányt, hogy az kezdjen tárgyalásokat az unió illetékeseivel arról, hogy a magyar határvadászok az egységes uniós határvédelmi szervezet részei lehessenek. “Nekem az a célom, hogy a magyar embereknek ne kelljen félniük. Félelemkeltés helyett én nyugalmat és békét szeretnék Magyarországon” – hangsúlyozta Botka, és arra kérte a határvadászokat, hogy “minden esetben törvényesen és emberségesen járjanak el”. “Azt sem hallgathatjuk el, hogy honfitársaink azért félnek, mert az Orbán-kormány gyűlöletet és félelmet keltett a menekültekkel szemben” – fűzte hozzá az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Mint ismert, Botka László korábban a

Reutersnek

adott interjújában úgy fogalmazott, a határzár lebontását tartja kívánatosnak.

Soros ötletét visszhangozza Botka László

Érdekesség, hogy Botka László javaslatát – melynek során a szocialisták miniszterelnök-jelöltje felszólította a kormányt, hogy az kezdjen tárgyalásokat az unió illetékeseivel arról, hogy a magyar határvadászok az egységes uniós határvédelmi szervezet részei lehessenek, vagyis ne tagállami hatáskörben működjenek- elsőnek Soros György vetette fel. Ő szorgalmazta korábban, hogy közös uniós határőrség, közös uniós menedékkérelmi központ álljon fel és ne a tagállamok döntsenek a határvédelemről és a migránsok kérelméről és elosztásáról. Soros szerint a válságot arra lehetne felhasználni, hogy a határok védelme, a menedékkérelmek elbírálása és a menekültek elhelyezése terén közös európai mechanizmusok alakuljanak ki, és ezért Brüsszelnek mindent meg kell tennie. Soros ezeket a javaslatokat azóta többször is megismételte, és minden nyilatkozatában azt követeli az EU-tól, hogy „központosítson” minden migrációval kapcsolatos döntést, a határok ellenőrzésétől, a kérelmek elbírálásán át a betelepítésekig. Úgy tűnik, hogy Botka László magáévá tette Soros György ötletét, hiszen ezt szorgalmazta Soros többek között a Foreign Policy című folyóiratban közölt cikkében, ahol amellett, hogy a magyar kerítést támadta, többek között azt javasolta, amit ma Botka is elmondott az uniós határőrizetről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.