Megkezdte a felkészülést a jövő évi országgyűlési választásra az NVI

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkezdte a felkészülést a 2018-as országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Iroda (NVI), az internetről érkező támadások kivédésére választásinformatikai biztonsági műveleti központ létrehozásának lehetőségét is vizsgálják.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a felkészülés első lépéseként a nemzeti választási rendszer, illetve a választás lebonyolításának pénzügyi-logisztikai informatikai rendszerének kialakítására írnak ki pályázatot, az NVI szerdán megkapta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának felhatalmazását, hogy ennek során mentesüljenek a nyílt közbeszerzési eljárás alól.

Az elnök elmondta: az informatikai rendszer kialakítása során kiemelt szempont lesz, hogy garantálják a kibertámadások elleni védelmet. A tervek szerint még a nyáron megkötnék a szerződéseket, és az NVI elnöke azt szeretné, ha az év végéig elkészülnének a programok, hogy 2018-ban már csak tesztelni kelljen azokat.

Pálffy Ilona közölte: csütörtökön tájékoztatta a parlamenti képviselettel rendelkező kilenc párt képviselőjét a választási felkészülésről és arról, hogy milyen szempontokat tartanak szem előtt az informatikai biztonság területén. Megjegyezte: az Együtt és az MSZP képviselője jelezte, alkalmasnak tartják az NVI-t arra, hogy az országgyűlési választást magas szakmai színvonalon bonyolítsa le. Pálffy Ilona elmondása szerint a pártok képviselői egyetértettek abban, kiemelten fontos, hogy a választópolgároknak meglegyen a bizalmuk a választási irodákban és a választási eljárásban. Ennek a követelménynek eleget kívánunk tenni – szögezte le az elnök.

Hozzátette: Magyarországon a szavazás és a szavazás eredményének összesítése papíralapon történik, a választási honlapon mindössze a gyorsabb tájékoztatás érdekében hozzák nyilvánosságra a papíralapú jegyzőkönyvek eredményét.

Ez azt jelenti, ha a választási honlapot bármilyen informatikai támadás éri, az NVI a papíralapú jegyzőkönyvekből, egy vészhelyzeti forgatókönyv előírásai alapján néhány órán belül akkor is biztos választási eredményt tud közölni – hangsúlyozta.

Az elnök felidézte: a XIV. kerületi időközi képviselő-választás során az MSZP pártigazgatójának nevében egy cseh szerverről generált kifogást nyújtottak be a helyi választási bizottsághoz. Akkor az MSZP felszólította az NVI-t, hogy tegyen meg mindent azért, ilyen ne fordulhasson elő az országgyűlési képviselőválasztáson.

Pálffy Ilona beszámolt róla, úgy döntöttek, a 2018-as választáson lehetővé teszik a jelölőszervezeteknek, hogy – amennyiben ezt igénylik – az NVI tájékoztatja őket arról, ha a jelölőszervezet nevében kifogást, fellebbezést nyújtanak be.

Az NVI elnöke a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta, az internetről érkező támadások kivédésére vizsgálják egy választásinformatikai biztonsági műveleti központ létrehozásának lehetőségét is.

Előző sztori

Botka ügyvédje, Czeglédy Csaba előzetesben, bilincsben vitték el + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Logopályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál