Közélet

Még szorosabb gazdasági együttműködés Magyarország és Szerbia között + FOTÓK

Még szorosabb gazdasági együttműködés Magyarország és Szerbia között + FOTÓK

2017. június 19., hétfő
Még szorosabb gazdasági együttműködés Magyarország és Szerbia között + FOTÓK
szabadka2

Közös elnökségi ülést tartott a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara június 16-án, pénteken, Újvidéken. Az eseményen az eddigieknél is szorosabb együttműködési lehetőségekről, és a régiók gazdasági adottságairól is tárgyalt a két gazdasági önkormányzat vezetése. A rendezvényen 20 Csongrád megyei vállalkozó vett rész - írja közleményében a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Nem ez volt a két szervezet első közös rendezvénye, hiszen a vajdasági vállalkozók nemrégiben Szegeden jártak.

Nemesi Pál

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az újvidéki eseményen elmondta: rendkívül hasznosak az ilyen találkozók, mivel segítik a tartós, eredményes együttműködések létrehozását. Kiemelte, hogy a kamara feladata a gazdasági kapcsolatok élénkítése, valamint az üzleti kapcsolatok mentorálása. Emellett azonban fontos cél az is, hogy hatékonyan térképezzék fel, melyek azok a területek, ahol komolyabb együttműködésre lehet számítani. Hozzátette: jelenleg úgy tűnik, hogy ez a terület a turisztika, de természetesen a gazdasági kapcsolatok minden területére kiterjed a figyelmük. Más szempontból is igen jelentős az együttműködés Szerbia és Magyarország között, mindkét országban működik ugyanis az Enterprise Europe Network, az Európai Unió kis- és középvállalkozásokat segítő hálózata. Mint

Palotás Sándor

, a Csongrád megyei kamara alelnöke, a hálózat 2015-16-os követe hangsúlyozta, a kapcsolattartás ezen a vonalon is jelentős. A hálózat díjmentes szolgáltatásokkal várja a kis-és középvállalkozásokat, akiket a nemzetközi piacra jutásban segítenek teljesen díjmentes szolgáltatásokkal. Őket B2B találkozók és konferenciák szervezésén túl, a piaci célországok jogszabályok hátterének bemutatásával, valamint a kapcsolatfelvétel megszervezésével is támogatják céljaik elérésében. Hozzátette: a jelenleginél sokkal több lehetőség van a kétoldalú együttműködésre, amelyekkel Szerbia is egyre közelebb léphet az Európai Unióhoz. Az alelnök szerint a kereskedelempolitikai eszközök, a jogszabályi harmonizációk sokkal közelebb hozhatják egymáshoz a két országot, és ezt érdemes kihasználni.

Boško Vučurević

, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke a találkozóról elmondta: hazánk Szerbia egyik legjelentősebb külkereskedelmi partnere. A két ország között éves szinten fél milliárd dolláros árucsereforgalom realizálódik. A pénteki találkozó ezt az együttműködést volt hivatott erősíteni. A cél, hogy a lehetőségek mind nagyobb mértékű kihasználásával még jobb eredményeket tudjunk felmutatni – zárta értékelését a kamara vezetője. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége az újvidéki közös elnökségi ülés előtt, június 15-én csütörtökön a Szabadkai Gazdasági Kamarával is közös elnökségi ülést tartott. Ezt követően a 20 tagú delegáció látogatást tett Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán, ahol egyeztetést tartottak

Babity János

főkonzullal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.