Közélet

Klímaegyezmény: Al Gore volt amerikai alelnök szerint nem lehet visszatérni a 19. századhoz

Klímaegyezmény: Al Gore volt amerikai alelnök szerint nem lehet visszatérni a 19. századhoz

2017. június 4., vasárnap
Klímaegyezmény: Al Gore volt amerikai alelnök szerint nem lehet visszatérni a 19. századhoz

Élesen bírálta Al Gore volt amerikai alelnök a hivatalban lévő Donald Trump döntését a párizsi klímaegyezményből történő amerikai kilépésről, és leszögezte, hogy nem lehet sikeres gazdaságot építeni a 19. század újrateremtésének ígéretével.

A volt demokrata párti alelnök - aki egyúttal Nobel-békedíjas tekintélyes környezetvédelmi aktivista is - az NBC televízió vasárnap délelőtti, Szemben a nemzettel című politikai vitaműsorában élesen bírálta a republikánus párti Trump elnök csütörtökön bejelentett döntését az Egyesült Államok kilépéséről a klímaegyezményből. Az újságíró azon felvetésére, hogy mit mondana azoknak a nyugat-virginiai bányászoknak, akiknek Donald Trump megígérte a szénbányák újranyitását, Gore hangsúlyozta: a széniparban a munkahelyek egyáltalán nem a klímaegyezményben foglaltak betartása miatt szűntek meg, hanem a folyamat már jóval korábban, az iparág gépesítésével megkezdődött és a szenet mint fűtőanyagot már réges régen a gáz váltotta fel. A volt alelnök leszögezte: az Egyesült Államok nem építhet sikeres gazdaságot "a 19.század újrateremtésének ígéretével". Trump elnök a kilépés csütörtöki bejelentésekor arra is hivatkozott, hogy a párizsi egyezmény előnytelen az Egyesült Államoknak, mert az amerikai dolgozók munkahelyeinek elvesztésével, gyárak bezárásával és alacsonyabb jövedelmekkel jár, s mindennek költségeit az amerikai adófizetők fedezik. Al Gore vasárnap egy másik interjújában, amelyet a Fox televíziónak adott, arra emlékeztetett, hogy a párizsi klímaegyezménynek köszönhetően Kína jelentősen csökkentette károsanyag-kibocsátását, India pedig "jelentősen elmozdult a szén helyett a napenergia hasznosítása felé". Hozzátette: a párizsi egyezmény sikeres jelzést küldött az országoknak és a vállalatoknak egyaránt, és az Egyesült Államoknak kár volt nem figyelembe vennie ezt. Gore "meggondolatlan és védhetetlen" lépésnek minősítette a klímaegyezményből történő kilépést. Scott Pruitt, a környezetvédelmi hivatal (EPA) vezetője az NBC televízióban leszögezte: a kilépés "nem politikai döntés volt", és Trump az amerikai munkahelyek megőrzését és a gazdaság érdekeit tartotta szem előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.