Közélet

Krokodilbébik keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Krokodilbébik keltek ki a Szegedi Vadasparkban

2017. június 30., péntek
Krokodilbébik keltek ki a Szegedi Vadasparkban
kroki

Bobó és Barbi, a Vadaspark tompaorrú krokodil párja immár évek óta gondoskodik a faj európai törzskönyvi programjának utánpótlásáról.

A krokodilházban a nőstény által felépített fészekből az első két évben a Szegedi Vadaspark dolgozói kiszedték a tojásokat, hogy azokat keltetőbe rakják. Szép számmal is keltek kiskrokodilok, amelyeket viszont így maguk nevelték fel. Tavaly azonban – a program vezetőjének tanácsára – úgy döntöttek, teljes mértékben a szülőkre bízzák a tojások, majd a kikelt kicsik vigyázását, nevelését. A kísérlet sikeresnek bizonyult, Barbi és Bobó nagyon gondos, sőt, ha kellett, harcias szülőnek bizonyult, így a tavaly kelt három kiskrokodil most is a medencét lakja. Idén megismétlődött a „csoda”, először 2 kiskrokodilt vett észre gondozója a reggeli vizit során, majd rá egy hétre követte őt egy harmadik. A nagyobb testvérekkel együtt így már három generáció lakja a krokodilok házát – figyelmesebb látogatók meg is nézhetik őket. A tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) méretre a legkisebb krokodilfajok egyik, a legnagyobb egyedek hossza sem haladja meg a 2 métert. Azonban kifejezetten erőteljes testfelépítésűek, és, ha kell, harciasak is, így elegendő erőt tudnak felvonultatni kicsinyeik védelmére. Erre szükség is van, sokan pályáznak a krokodiltojásokra és az apróságokra, a gólyáktól a varánuszokon keresztül a mongúzokig. A krokodilfélék a hüllők körében szokatlan módon azonban védik kicsinyeiket, akár azok két éves koráig is. A tojások kelését azonban a nap meleg biztosítja, az anya által elkészített földrakásban. A Vadasparkban a krokodilszoba állandó magas hőmérséklete és páratartalma elegendő bizonyult ahhoz a tojások többsége kikeljen. A kicsik kvartyogó hangot hallatnak kelés előtt, amely riasztja az anyát, hogy segítsen nekik. A kelő fiókákat óvatosan szájába veszi, és tojáshéjastul viszi őket a vízbe. A kicsik kb. kéthetes korukban kezdenek el önállóan táplálkozni, a Vadaspark rovarokkal eteti őket az első időszakban, majd utána térnek át a kishalakra. Az immár három generációs krokodilcsalád megtekinthető a házukban, a figyelmes látogatók a legkisebbeket is észrevehetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.