Hallani sem akarnak a kerítés lebontásáról a határ menti gazdák + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pakai_istvan01_gs

Futótűzként terjed a hír: Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje eltávolítaná a déli határszakaszon lévő kerítést. A témában mórahalmi gazdákkal beszélgettünk, akik elutasítják a szegedi polgármester ötletét, ugyanis nem akarják ismét átélni azt, amit egyszer már igen.

„Óriási, több millió forintos kárt okoztak a migránsok a családi gazdálkodásunkban akkor, amikor a kormány még nem építette meg a kerítést a magyar-szerb határon. Mindennapos látvány volt, ahogy több százfős csoportokba verődve a bevándorlók végigvonulnak a földjeinken és 8-10 méter szélességben kitapossák a veteményeinket. Rengeteg kellemetlenség fűződik hozzájuk, hiszen ivóvíz után kutatva az öntözőberendezésekben is rongáltak, vagy botokkal hadonászva félelmet keltettek az emberekben az utak mentén” – idézte fel portálunknak Pakai István, amikor arról kérdeztük, mit gondol arról, hogy Botka László a miniszterelnöksége esetén idővel lebontaná a magyar-szerb határon álló kerítést.

A mórahalmi mezőgazdász megemlítette, korábban a saját udvarában is találkozott hatásértőkkel. „Az egyik éjszaka, amikor hazaértem, azt láttam, hogy egy 8-10 főből álló csoport várakozott az ajtó előtt. Eközben a gyermekeim bent aludtak. Még egyszer nem szeretném ezt átélni” – mesélte Pakai István, aki hozzátette, a menekültek kerékpárt és autót is loptak a homokhátsági településről.

Még elmondta, mindez a kerítés megépítéséig tartott, ugyanis manapság egyetlen migránst sem lehet látni a város bel- és külterületén. Azt ugyan észrevette, hogy ismét megnőtt a katonai járművek mozgása a környéken, de ez a lakosok mindennapi életére nincs egyéb hatással.

varga ferenc01_gs

„800 méterre élek a magyar-szerb határtól, így bennünket is testközelből érintett a migráció kérdése. Ha nincs a kerítés, akkor lehetetlen helyzetbe kerültünk volna, vélhetően már nem is kellene agráriummal foglalkozunk. A bevándorlók úgy gázoltak át rajtunk, mint egy tehéncsorda a legelőn” – fejtette ki véleményét Varga Ferenc. A gazda nem érti, hogy Botka László miniszterelnökként miért a bevándorlók érdekeit helyezné előtérbe a magyar állampolgárok védelmével szemben. „Több százezer határ mentén élő ember menne tönkre, ha lebontanák a kerítést. Az MSZP jelöltje valószínűleg úgy gondolja, hogy a nagyvárosokat kevésbé érinti a bevándorlás, mint a vidéki térségeket. Azonban, ha kormányfő akar lenni, akkor igenis képviseljen bennünket, és vegye figyelembe az itt végzett munkát” – háborodott fel Varga Ferenc.

csanyi_laszlo02_gs

Csányi László alpolgármester szerint mindez nem azt jelenti, hogy nem szükséges az éhezőnek egy szelet kenyeret és a szomjazónak egy pohár vizet adni, de elég megnézni, mit hagytak a menekültek maguk után a településen. Hozzátette, aki békével jön, és segítséget kér, annak segít Magyarország, ellenkező esetben viszont nem. A politikus még emlékszik, amikor migránsok egy eladó mórahalmi tanyába egy éjszakára beköltöztek. Nem a cserépkályhában fűtöttek, hanem a szoba közepén, ahol egy fém mosdótálba raktak tüzet. A szépen berendezett épület minden helyiségét ellepte a füst, ők pedig az ott élők bútorait, tárgyait használták, az ágyaikba feküdtek. „Ez nem számít egyfajta agresszió kimutatásának?” – tette fel végül a kérdést Csányi László, aki szintén nem támogatja, hogy ismét szabadon lehessen átlépni a zöldhatárt.

Előző sztori

Schmidt Gábor: Ez a szegedi volt minden idők legjobban megszervezett világkupa versenye

Következő sztori

Hátország: ezüstérmet nyert a Junior Sport SZEAC U15 a Futsal FINAL4-on