Gyurcsány levélben kérte együttműködésre Botkát (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gyurcsany_forum007kf

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke levélben kérte együttműködésre Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét. Eszerint a DK folytatni szeretné Botka László színre lépésével megszakadt tárgyalásokat, a kormányfőjelölt “diktátumát” viszont nem hajlandóak elfogadni.

A levél tartalmát ismertető Vadai Ágnes emlékeztetett, hogy pártjuk elnöke a múlt héten felhívta a miniszterelnök-jelöltet, aki akkor elutasította a tárgyalásokat, ehelyett azt kérte, hogy Gyurcsány Ferenc írjon inkább egy levelet.

A DK alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ők az együttműködésben látják a kormány leváltásának lehetőségét, ehhez viszont párbeszédre és tárgyalásokra van szükség. A független képviselő hozzátette, hogy Botka László korábban megfogalmazott feltételeit eddig egyetlen demokratikus ellenzéki párt sem fogadta el, sőt a DK az egyetlen olyan párt, amelyik egyáltalán hajlandó lenne tárgyalni az MSZP-vel.

A kormányváltásnak sokféle útja van, de a DK nem hisz abban, hogy kizárólag Botka László “ultimátumának” elfogadása lenne az egyetlen megoldás – jelentette ki Vadai Ágnes. A nyílt levelet Molnár Gyulának, a szocialisták elnökének, Hiller Istvánnak, az MSZP választmányi elnökének és Tóth Bertalan frakcióvezetőnek is elküldték.

Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő szerdai, más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: az MSZP ellenfele Orbán Viktor, a levelezésből viszont úgy tűnik, mintha Gyurcsány Ferencnek Botka László lenne az ellenfele.

“Mi ezzel nem kívánunk foglalkozni. Leveleinek, üzeneteinek, bármilyen más politikai ármánykodásának nyitottunk egy fiókot, ott fogjuk őket gyűjteni a következő időszakban” – jelentette ki.

Hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc nem megoldás, személyével többséget szerezni, választást nyerni, a további “fideszes lopásokat és országrontást” megakadályozni nem lehetséges.

Leszögezte: az MSZP elfogadta Botka László miniszterelnök-jelölt azon feltételét, hogy a 2010 előtti politika szimbolikus vezetőit nem kívánja szerepeltetni a listáján, nem tolja a politika élvonalába, és az üzeni a választópolgároknak, hogy az MSZP valóban új politikát és új irányt képvisel. Ez a szövetségesekre is igaz, márpedig Gyurcsány Ferenc személyében szimbolizálja mindazt, ami a baloldal 2010-es kétharmados vereségéghez vezetett – tette hozzá.

Megjegyezte: Gyurcsány Ferencnek először tisztáznia kellene legutóbbi akcióját, amivel az ellenzéket és az oknyomozó újságírást is lehetetlen helyzetbe hozva Orbán-ellenes vádakkal “hazardírozott”, majd kiderült, hogy bizonyítékai nincsenek és talán őt is megvezették. Ilyen vezetőre nincs szüksége az országnak – mondta Harangozó Tamás.

“Nem erősödött bennünk a meggyőződés, hogy készen állsz az ország jó vezetésére.”

Az atv.hu kigyűjtötte Gyurcsány Ferenc levelének legütősebb mondatait:

„Egy dolgot vársz el mindenkitől, hogy fogadja el a Te álláspontodat, mert Te tudod az egyetlen sikeres forgatókönyvet.”

„Nem bántunk, amikor diktátumról beszélünk, csak egyszerűen fogalmazunk.”

„Ezen a ponton hadd emlékeztesselek, hogy eddig senkivel sem tudtál megállapodni, tehát nem MSZP-DK vita van.”

„Nem vitatom, hogy az MSZP számára lehetségesnek tűnhet egy olyan stratégia, melynek célja a többi demokratikus ellenzéki párt csatlakozásra kényszerítése, vagy lehetetlenné tétele.”

„Azt kéred, hogy fogadjuk el a programodat. De azt még sehol sem láttuk.”

„Ha közös a lista, akkor neked nem lehet kizárólagos vezető szereped, ilyesmit csak az MSZP önálló listájánál igényelhet egy jelölt.”

„Nem viselkedhetünk ellenzékben sem az orbáni normák szerint, mert ha már most felcseréljük az egymás tiszteletének politikáját az ultimátumok politikájára, akkor joggal hihetik azt a választók, hogy kormányon is ezt fogjuk tenni.”

„Sajnos van nem is egy olyan választókörzet, amit akkor se tudunk megnyerni, ha az Ég a Földdel összeér.”

„Nem elég érteni egy nagyvárost, Magyarország egészét is érteni és érezni kell.”

„Ezzel együtt az elmúlt hónapokban nem erősödött bennünk a meggyőződés, hogy készen állsz az ország jó vezetésére.”

Előző sztori

Új edzővel kezdi az NB III-at a SZEOL

Következő sztori

Kontrát Károly: jövőre több pénz jut a rendőrségre, a biztonságra