Közélet

Esőért imádkoznak a homokháti gazdák + FOTÓK

Esőért imádkoznak a homokháti gazdák + FOTÓK

2017. június 5., hétfő
Esőért imádkoznak a homokháti gazdák + FOTÓK
morahalmi_foldek05_gs

A hónap végén kezdődik a mezőgazdászok legnagyobb ünnepe, a betakarítás. Az azonban már látszik: a szárazság okozott károkat az agráriumban.

Nem volt túl kegyes az év eddig a mezőgazdasággal foglalkozóknak. A téli hónapokban ugyanis a száraz hideg uralkodott, a kellő csapadék nem érkezett meg a földekre. A várt esőt a tavasz sem hozta el, ezért a kertészeti kultúrában korán vetett zöldségfélék, mint a káposzta, a sárgarépa és burgonya vetése némileg csúszott, és folyamatosan öntözni kell őket. „A kedvezőtlen időjárási körülmények legnagyobb vesztese a térségben az őszi árpa, ami előreláthatólag 70 százalékos hozamcsökkenést mutat” – tudtuk meg

Csányi Lászlótól

, aki azt is elmondta, ezzel szemben a tritikálé mennyisége megfelelő lehet, ám ehhez mindenképpen csapadék szükséges. A takarmánynövény túl van a virágzáson, és a hirtelen jött meleg jót tett neki, így akár 3-4 tonnát is arathatnak belőle hektáronként. Mórahalom alpolgármestere hozzátette, rozs tekintetében egy-egy hektáron 2,5 tonna termést várnak, ám az aratásig még sok minden változhat. Eddig ugyan még szép állomány alkotja a gabonatáblákat, ám fennáll a veszélye, hogy viharos időben ezek megdőlnek, ezáltal nehezítik a betakarítást. A zabnál is az eső függvénye a terméshozam. „Ennek ellenére úgy gondolom, a homokos talaj adottságaihoz képest átlagos évet zárhatunk” – folytatta Csányi László. A településen június 19-én, az esti órákban tartják az immár hagyományos gépszemlét. Amint a kombájnok rendelkeznek a tűzrendészeti iratokkal, megkezdődhet a betakarítás. A munkálatok várhatóan június 20 körül, az árpa aratásával indulnak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.