Eredményes évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_sajttaj014kf

Eredményes évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar – közölte Lukácsházi Győző igazgató csütörtökön a Tisza-parti városban.

Az évadzáró társulati ülésen a művész elmondta, a 188 fellépés közül 106 alkalommal színházi produkciókon dolgozott az együttes. A legnépszerűbb bemutató a Parázsfuvolácska volt, Mozart operájának gyermekváltozatát 37 előadáson 14,5 ezren láttak.

Az együttes 65 nagyzenekari koncertet adott, Szeged mellett föllépett országszerte több helyszínen, valamint a határon túl, az eurorégió szomszédos városaiban is – tette hozzá.

Szeged klasszikus zenét kedvelő közönségét az évad koncertműsorát hallgatva a magyar zenekultúra esszenciáját kapta. Meghívtak fiatalokat, pályakezdő művészeket, ugyanakkor tapasztalt karmesterekkel is dolgoztak, és az együttesnek sok olyan kiváló művésze van, aki magas színvonalú koncerteken mutatkozhatott be szólistaként – mondta az igazgató.

Lukácsházi Győző a szegedi szimfonikusok fontos feladatának nevezte az ifjúságnevelést, ami színes repertoárral, komoly közönségsikert aratva folyt az évad során is.

Az együttes jelenleg is cédéfelvételen dolgozik, Tóth Péter Szent Gellért Oratóriumát rögzítik, és a tervek között szerepel egy gyermekeknek szóló anyag készítése is. A zenekar az Armel-fesztivál szervezésében a közeljövőben Jersey-szigetén, illetve Ausztriában vendégszerepel.

Gyüdi Sándor művészeti vezető kifejtette, az országban ott van színvonalas operaélet, ahol nagy tudású és létszámú zenekarral tud együttműködni a teátrum.

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztját is betöltő karmester közölte, kilenc opera közte három bemutató szerepelt a teátrum évadának műsorán, legutóbb a nyolcvanas évek elején volt ennyire mozgalmas az operajátszás a városban.

A társulat titkos szavazáson megválasztotta az évad művészét, az elismerést az együttesből az elmúlt évben legtöbb szolgálatot adó Kálmán Csaba, brácsa szólamvezető kapta.

Előző sztori

Fidesz: a baloldal veszélyt jelent a magyar emberek biztonságára

Következő sztori

Szentmihály, Gyálarét és Újszeged területén tisztítják az ivóvíz-hálózatot