Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Elismerés a Hunor mentőszervezet tagjainak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

hunor_diszparancs

Csongrád megyében négy tűzoltó vehette át a Díszparancsot – közölte honlapján a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt megalakult a speciális helyzetekben bevethető HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet. A csapat alkalmas a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátására, az elsőként beavatkozók megerősítésére. Magyarországon a HUNOR a hivatásos katasztrófavédelemi szerv központi, külföldön pedig Magyarország hivatalos katasztrófavédelmi mentőcsapataként végzi tevékenységét. A HUNOR hivatásos mentőszervezet szakfeladata a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése, szükség szerint elsősegélynyújtás. Földrengés sújtotta területen magától értetődő feladat a műszaki mentés, áldozatok kiemelése, túlélési esélyeik biztosítása. A szervezet rendszeresen vesz részt nemzetközi gyakorlatokon, emellett több éles helyzetben is segítettek már a bajba jutott embertársaiknak.

Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a HUNOR hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet ENSZ INSARAG irányelvek szerinti sikeres újraminősítése alkalmából a felkészülési, felkészítési, csapatépítési munka eredményeként megszerzett ENSZ INSARAG nemzetközi minősítés teljesítéséért a HUNOR nehéz kategóriájú városi kutató-mentő szervezet tagjait díszparancsban példaképül állította a katasztrófavédelem és az önkéntes mentőszervezetek teljes személyi állománya elé.

A HUNOR Csongrád megyei tagjait június huszadikán köszöntötte Szatmári Imre tű. dandártábornok, megyei igazgató. A tábornok elismerését fejezte ki a tagok áldozatos munkájáért, az évek óta végzett önkéntes tevékenységért. Ezután a mentőcsoport tagjai átvehették a Díszparancsokat.

Tátrai János tűzoltó alezredes 1989 óta teljesít szolgálatot a katasztrófavédelemnél. Lakosságvédelmi előadóként kezdte pályáját, jelenleg a megyei igazgatóságon látja el a polgári védelmi főfelügyelői feladatokat. A Hunorhoz a mentőszervezet megalapításának napján csatlakozott, a kezdetektől parancsnok-helyettesként segíti a szervezet munkáját.

Balázs Csaba tűzoltó főhadnagy jelenleg a szentesi tűzoltóság „A” szolgálati csoport szolgálatparancsnoka. 2000 szeptemberében beosztott tűzoltóként kezdte meg szolgálatát a szentesi hivatásos tűzoltók között. A szervezet megalakulása óta a Hunor csapatának tagja, jelenleg koordinációs tisztként alegység-parancsoki feladatokat lát el. Balázs Csaba múlt pénteken érkezett haza a Portugáliában megtartott nemzetközi gyakorlatról.

Kósa Zsolt tűzoltó zászlós szintén a szentesi parancsnokságon teljesít szolgálatot, több mint tíz éve különleges szerkezelőként dolgozik. A Hunor V-ös alegységében kutatóként vesz részt a mentésekben, azon belül a megtámasztásokban vannak kiemelt feladatai.

Süli Csaba tűzoltó törzszászlós 2000 szeptemberében kezdte meg hivatásos pályáját a szegedi tűzoltóknál, ahol különleges szerkezelőként és gépkocsivezetőként is dolgozott. 2016. óta műveletirányító referensként közreműködik a mentési munkálatokban. 2013 óta tagja a Hunor-nak, ahol mentő feladatokat lát el.

A Csongrád megyei Hunor tagok az utóbbi években az összes nemzetközi gyakorlaton képviseltették magukat. Angliában, Dániában és Horvátországban is gyakorolták már a mentést, legutóbb pedig Portugáliában jártak, ahol Ausztria, Észtország, Lettország és Litvánia mentőcsapatai, valamint egy uniós polgári védelmi csapat mellett vettek részt a feladatok végrehajtásában. Munkájukhoz a portugál belügyminiszter asszony, Constança Urbano de Sousa személyesen gratulált.

A gyakorlatok mellett éles helyzetben is többször bevetették már a mentőszervezetet. 2013-ban Szabolcs megyében az ónos eső és az erős szél következtében több mint négyezer kilométer hosszú térségi vezetékhálózat sérült meg. Az időnként 100 kilométeres szélrohamok és a fagyott zúzmara miatt 350 oszlop dőlt ki. 96 település 83 ezer fogyasztási helyét érintette az üzemzavar, a Hunor tagjai ezen a területen segítették a lakosság ellátását és részt vettek a károk felszmámolásában. 2013-ben a Dunai árvíznél szinte a folyó teljes szakaszán, több napon át láttak el árvízvédelmi feladatokat. Külföldre is delegálták már a Hunor megyei tagjait. 2014-ban Szerbiában, Obrenovac városában közreműködtek az árvízi mentési munkákban.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes személyi állománya elismerését fejezi ki a mentőszervezet tagjainak!

Közélet

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholos kézfertőtlenítők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ha a kézfertőtlenítő-folyadék párologni kezd, elég egy szikra is ahhoz, hogy begyulladjon a gőz.

Tovább olvasom

Közélet

Egy fővel nőtt a fertőzöttek száma Csongrád-Csanád megyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Magyarországon az elmúlt 24 órában senki nem halt bele a fertőzésbe.

Tovább olvasom

Hírzóna

Víz alá került az algyői szabadstrand is

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nem érdemes meglátogatni a tiszai strandokat.

Tovább olvasom

Aktuál