Közélet

Elhunyt Szabados Árpád festő- és grafikusművész

Elhunyt Szabados Árpád festő- és grafikusművész

2017. június 14., szerda
Elhunyt Szabados Árpád festő- és grafikusművész
szabadosarpad_mma

Hetvenhárom éves korában elhunyt Szabados Árpád festő- és grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

A

Munkácsy Mihály

-díjas és érdemes művészt az MMA a saját halottjának tekinti - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Szabados Árpád

kedden halt meg. 1968-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, analitikus rajzain elvont fogalmakat, napi eseményeket, különféle érzéseket és anyagokat, a közvetlen környezetében élő embereket, általános emberi vonásokat és viszonyokat elemzett. Művészetét 1976-ban Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el. A Magyar Nemzeti Galéria GYIK-műhelyének vezetője volt 1975 és 1988 között, 1970-1984 között pedig a Mozgó Világ képzőművészeti szerkesztőjeként dolgozott. A gyerekek számára képzőművészeti műsorokat készített a Magyar Televízióban. Életművének fontos területe volt az oktatás, több mint 40 éves tanári, művészetnevelő és oktatásszervező tevékenysége. A Magyar Képzőművészeti Főiskola (2001-től Egyetem) tanára volt 1984 és 2002 között, 1995 és 2002 között pedig rektora. Nevéhez fűződik az egyetem oktatási rendjének és a doktori iskola programjának kidolgozása. Magyarországi oktatói tevékenysége mellett az Egyesült Államokban is tevékenykedett, az Indianai Egyetem tiszteletbeli professzora is volt. Mintegy 90 egyéni kiállítása mellett 300 nemzetközi és magyarországi kiállításon vett részt, több mint harminc szakmai díjat nyert, 1990-ben érdemes művész lett. Az MMA rendes tagjává 2013-ban választották, idén pedig elnyerte a

Gyarmathy Tihamér

-díjat. Utolsó kiállítása 2017. június 1-jén nyílt meg és június 18-ig látható Szegeden, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.