Sport

Díjugratás: újabb sikereket érne el az Algyői Sportkör versenyzője

Díjugratás: újabb sikereket érne el az Algyői Sportkör versenyzője

2017. június 26., hétfő
Díjugratás: újabb sikereket érne el az Algyői Sportkör versenyzője
bekesi_krisztina_dijugrás

Békési Krisztina, az Algyői Sportkör ifjú lovasa szeptemberben a Csongrád Megyei Díjugrató döntőn szerezte meg a legjobb kezdő lovas kategória első helyét. Az algyői versenyző nagy hangsúlyt fektet versenyei előtt lova felkészítésére és abba is beavatott minket, hogyan készül fel egy ilyen megmérettetésre.

Ötödik helyen zárta a vasárnapi, zsombói díjugrató versenyt az Algyői Sportkör versenyzője, Békési Krisztina. Lovával, Honttal 90 centiméteres versenyszámban indultak – ez az akadályok magasságát jelenti, amelyeket át kell ugrania a lónak – és értek el szép eredményt. „Összességében úgy teljesített a lovam, ahogy előzetesen is vártuk. Sikerült nagyon jó pályát lovagolnom vele, ennek eredménye a megszerzett ötödik hely. Hont egy négy éves, betört csikó, aki folyamatosan fejlődik, ebben pedig nagy segítséget nyújtanak edzőim,

Csáki Mónika

és

Fejes Béla

” – mondta

Békési Krisztina

. „A lovamat egyébként egy lovardában tartjuk, amikor nem versenyzünk, ahol heti ötször lovagolom le, ebből egy-két alkalom ugró edzés. Egy versenyre úgy készülünk fel, hogy előre meghatározott magasságú ugrásokat végzünk, és egy versenyhez hasonlóan nyolc ugrást hajtunk végre. Ha nem ugró edzést tartunk, akkor pedig síkon dolgozunk a lóval, ahol különféle feladatok elvégzésével az egyensúlyát és a koncentrációját javítjuk” – avatatott be a részletekbe az algyői versenyző. „Verseny előtti nap lelovagolom a lovam, rendbe teszem, leápolom, valamint a szükséges felszerelést is – gondolok itt a nyeregre, nyeregalátétre, kantárra, lábvédőkre, valamint a saját felszereléseimre, mint a kobak, a kesztyű, a fehér nadrág, az ing, a cheps, a lovaglócipő és a zakó – összeszedem és azokat is leápolom így indulok el következő nap a versenyre.” Krisztina szeptemberben, Makón lett a Csongrád Megyei Díjugratón első kezdő lovas kategóriában, ám akkor még nem Honttal vágtak neki az akadályoknak. „A tavaly szeptemberi döntőn még

Gubacsi Szilárd

akkori lovával, Betyárral versenyeztem, vele előtte is számos megmérettetésen értünk el nagyon jó eredményeket” – tette hozzá a versenyző, aki a makói döntőn való eredményes lovaglásért nem régiben vehetett át díjat a Csongrád Megyei Lovas Szövetség évzáróján. Krisztina 12 évesen ült először lovon, és miután nagyon megtetszett neki, a nagyszülei vásároltak neki saját lovat. „A díjugratás iránti érdeklődésemet lovas barátnőim keltették fel, majd itt Algyőn a lovardában egy szakedző segítségével és felkészítésével kezdtem meg a rajtengedély-vizsgára való felkészülést. A vizsga sikeres letétele után kezdtem el a díjugratást körülbelül 2014-ben” – mondta Békési Krisztina, akit arról is kérdeztünk, milyen napi teendőket igényelnek a lovak. „A napi rutinhoz hozzátartozik a foglalkozás a lovammal, munka előtt, illetve után a szokásos ápolás. A ló felszerelését is magam végzem, amihez természetesen hozzá tartozik a felszerelés rendezett, tiszta elpakolása is az edzések után. A nyári szezonban fürdetni is szoktuk a lovakat, hogy nekik is elviselhetőbb legyen a nagy meleg.” Krisztina iskola mellett űzi a díjugratást, amikor nincs éppen szünidő, általában tanórák után megy ki a lovardába lovagolni. „Sokszor késő estig ott voltam, miután hazaértem tanultam másnapra és ez így zajlott nagyjából egész évben. Most az a célom, hogy a lovamat felkészítsem a nagyobb pályákra, hogy minél jobb eredményeket érjünk el. Mindez persze nem lenne lehetséges a nagyszüleim, édesanyám, edzőim, az Algyői Sportkör és a legjobb barátok támogatása nélkül, akiknek nagyon sokat köszönhetek” – zárta a fiatal versenyző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.