/

Kakas Béla: Csongrád megye Európa kapuját jelentheti a kínai partnerek számára

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kakas_bela_kina

„A 40 millió lakosú Shaanxi tartomány gazdasági szakemberei és politikai szereplői látnak fantáziát a hozzájuk képes kicsi, 400 ezer lakosú Csongrád megyében, hiszen geopolitikai adottságunk, azaz a hármashatár Európa kapuját is jelentheti a kínai partnerek számára” – fejtette ki Kakas Béla közgyűlési elnök kínai látogatásáról a SZEGEDma.hu-nak.

Már 23 éves múltra tekint vissza Csongrád megye és a kínai Shaanxi tartomány testvérmegyei kapcsolata, amit Kakas Béla közgyűlési elnök úgy értékelt, hogy immár 23 éve metszegetik ezt a szép gyümölcsfát, és most már a felek gyümölcsöt szeretnének és fognak is látni. A megye mellett Shaanxi mai székhelye, Hszian pedig Szeged testvérvárosa, vagyis több szálon kötődik térségünk a tartományhoz.

Shaanxi magas rangú vezetését, amit Lou Qinjian, a Kínai Kommunista Párt Shaanxi tartományi párttitkára, a tartományi Népi Gyűlés állandó bizottságának titkára vezetett tavaly nyáron munkalátogatáson fogadta a Csongrád megyei Önkormányzat. Kakas Béla elmondta, akkor a megbeszélések során több alkalommal szóba kerültek megyénk geopolitikai adottságai, hiszen a hármashatár révén Európa kapuját is jelentheti ez a térség a kínai partnerek számára. Ezen felül az agrárium, a megye gazdasági potenciálját jelentő élelmiszeripart is bemutatták cégeken keresztül, továbbá a tudásbázist jelentő Szegedi Tudományegyetemet, s az azon belül működő Konfucius Intézetet, mely az SZTE és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésében jött létre és működik sikeresen. Megyénk értékei közé tartozik az ELI lézerközpont, ami az Európai Unió tudományos nagyberuházása, s amely szintén fontos szerepet játszhat a jövőbeni együttműködésekben.

A Kínai Népköztársaság közel 40 millió lakosú, dinamikusan fejlődő középső tartományában ezúttal Csongrád megye delegációját fogadták, a látogatás keretében Kakas Béla közgyűlési elnök több szakmai és üzleti rendezvényen és kiállításon tartott prezentációt a megye befektetési lehetőségeiről. Az elnök SZEGEDma.hu-nak kifejtette, a mostani látogatás középpontjában a kínai elnök „Egy övezet, egy út” stratégiája állt. „Ez a stratégia a több ezer éves kínai Selyemút újrarajzolását jelenti, s ez adta az apropóját annak, hogy Csongrád megye és a tartomány ismét találkozzon egy nemzetközi konferencia keretében. Ehhez a rendezvényhez egy több száz résztvevőt felvonultató kiállítás is kapcsolódott, amelyen megyénk is bemutatta az értékeit” – részletezte Kakas Béla. Emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök pekingi látogatására, az „Egy övezet, egy út” nemzetközi fórumon való részvételére, amellyel átfogó stratégiai partnerség szintjére emelte a kínai kormány a magyar-kínai kétoldalú együttműködést. „Ha övezetekre osztjuk a Selyemút mentén fekvő országokat, akkor azt egy útként értelmezve felrajzolja a térképre a jövőképünket. Ez a háttere az „Egy övezet, egy út”-nak, ami magában foglal közlekedési útvonalak létesítését vagy meglévőknek a felújítását, s ezzel a régi Selyemút mentén lévő államok ismét összekapcsolódnak” – részletezte Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke.

Shaanxi tartomány négy városában is tartott előadást a megyei elnök, s mindenütt bemutatta, hogy melyek hazánk és Csongrád megye sajátosságai. Elmondta, egy befektetőt az érdekel, hogy mennyire stabil a gazdasági háttér, miként alakul az államadósság, a GDP, továbbá az adópolitika. „Kidomborítottam, hogy Magyarország alkalmas a befektetésre, amit minősítések is alátámasztanak, illetve megvan a nyitottság is a kínai befektetők fogadására. Jó célterület vagyunk azoknak, akik bennünk is partnerséget látnak, ugyanis a kölcsönös érdekek szem előtt tartása, a nyílt és őszinte baráti kapcsolatápolás lehet az alapja az ’Egy övezet, egy út’ programnak” – hangsúlyozta Kakas Béla. Megjegyezte, a 23 éves múltra visszanyúló testvérmegyei kapcsolat mindenütt kivívta a vendéglátók elismerését, s meglátása szerint az előadások és megbeszélések megalapozták a jövőbeni szorosabb együttműködést.

„A konferenciákon és bemutatkozó programokon megismerhettünk vállalkozókat, jól prosperáló nagy cégeket, ezen felül az egészségüggyel kapcsolatos jövőképüket, szó esett az oktatásról, a Szegedi Tudományegyetemmel közös elképzelések fogalmazódtak meg. Az agrárium területén a kárpát-medencei ipari kendertermesztési projekt mellett az ipari kender termesztésével kapcsolatos, a vajdaság Zentával közös pilot programunk olyannyira felkeltette az érdeklődésüket, hogy gyárépítéssel kapcsolatos üzleti tervet kell letennünk az asztalra” – részletezte Kakas Béla.

Kérdésünkre, hogy a léptékbeli különbségek nem okoznak-e problémát, nevezetesen, hogy a Kínai Népköztársaság Shaanxi tartományában mintegy 40 millióan élnek, míg Csongrád megye 400 ezer lakosú, a megyei elnök elmondta, ez egyáltalán nem érezhető, ugyanis a kínaiak minden lehetőséget komolyan vesznek. „Ezzel kapcsolatban azt emeltem ki, hogy Magyarország gyönyörű kis ország, ezen belül Csongrád megye is értékes területe, és ez a kis ország hatalmas kaput tud nyitni Európa felé. Ezt Kínában nagyon komolyan veszik, semmilyen fejlesztési vagy együttműködési lehetőség fölött nem lépnek át, azt pedig, hogy az aránykülönbségek ellenére a gyakorlatban miként tud, és milyen területeken tud kapcsolódni a két térség, majd hozza magával a jövő” – fogalmazott.

A közeljövő feladatai közül Kakas Béla a tartományi kapcsolat további erősítését emelte ki, mint mondta, szelektálni is fognak, hiszen Kína több tartománya megkereste Csongrád megyét, mert látnunk bennünk fantáziát. „Egy súlypontozott tartományi együttműködést tartok fontosnak, amiben fel kell tárnunk az együttműködés rendszerét, ami kapcsolódhat az ipari kendervertikumhoz, az oktatáshoz például az SZTE Konfucius Intézeten keresztül vagy éppen a lézerkutatásokba bekapcsolódni. A legelső lépésként egy viszontlátogatás fog következni, 5 politikus és 15 üzletember fog érkezni hozzánk, szeptemberben pedig az ’Egy övezet, egy út’ következő konferenciáját tartják, amelyen részt veszünk kiállítóként, hogy professzionálisan bemutassuk hazánk, s azon belül Csongrád megye adottságait” – közölte. Kakas Béla ezen felül a kínai útjáról egy beszámolót készít a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, amelyben az eddigi egyeztetésekről ad tájékoztatást, hogy a Csongrád megyei elképzelések elhelyezhetőek legyenek a magyarországi célrendszerben, amely arra irányul, hogy hazánk a lehető legszorosabb kapcsolatot tartsa fenn a dél-kelet-ázsiai térséggel.

no images were found

Előző sztori

Hátország: kecskeméti tornán szerepeltek a SZEOL csapatai

Következő sztori

A szerb kormánypártot is megosztja a homoszexuális miniszterelnök-jelölt