/

Biztonságban érzik magukat nálunk a külföldi turisták

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

farkas_andras01_gs

A közelmúltban elkövetett terrorcselekmények és a migráció jelentősen megváltoztatta az európai utazási szokásokat – tudta meg portálunk Farkas Andrástól, a Congress&Travel Hungary Kft. ügyvezető igazgatójától.

Az elmúlt hetekben szinte mindennapossá váltak Európában a terrorcselekmények. 22 halálos áldozattal és 59 sérülttel járt egy öngyilkos merénylő robbantása Machesterben, Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén. A német Rock am Ring fesztivál nyitónapját megszakították, mivel az illetékes rendőrkapitányság szerint nem lehetett kizárni, hogy terrorveszély fenyegette a rendezvényt. Londonban heten haltak meg akkor, amikor egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből kiugrott három ember, és késsel támadt a járókelőkre. A legutóbbi eset kedden: egy férfi kalapáccsal támadt a párizsi Notre Dame előtti téren egy rendőrre.

Farkas Andrást arról kérdeztük, hogy a tragédiák mennyire befolyásolják a magyar utazási szokásokat. A C&T Hungary Kft. ügyvezető igazgatója leszögezte: nincs kevesebb útfoglalás, mint a korábbi években. Azokat a helyeket viszont inkább kerülik honfitársaink, ahol a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és az adott ország magyar nagykövetsége felhívja a figyelmet, hogy nem ajánlott oda utazni. Ide tartoznak például a közel-keleti arab országok, ahol azonban olcsóbbá váltak a szálláshelyek és a programok, így ezek a katasztrófaturizmus „paradicsomának” számítanak.

A legnépszerűbb úti cél a magyarok számára továbbra is Horvátország. Ezt követi Olaszország, Spanyolország, Bulgária, a Kanári-szigetek, valamint újdonságként Albánia. Farkas András hozzátette, a turisták biztonsági szempontok miatt ma már inkább a csoportos utazásokat, és nem az egyénieket részesítik előnyben.

farkas_andras02_gs

Mivel az internet korában élünk, így nem meglepő, hogy a legtöbben ma már nem személyes találkozáson kérik az utazási irodák segítségét, hanem a világhálón keresztül. Van azonban, ami változatlan maradt: a legtöbben az utolsó pillanatban szervezkednek, azaz last minute utat választanak.

Érdekesség, hogy az angolok, a németek, a belgák és a hollandok eddig nem a fentebb felsorolt dél-európai országokban nyaralnak, hanem Európa középső részein pihenik ki fáradalmaikat. „Ez már tavaly is észrevehető volt, de idén különösen igaz. Magyarország szerepe is felértékelődött, hazánkba a megszokottnál sokkal több turista érkezik. A visszajelzések kedvezőek: a külföldiek azt tapasztalják, hogy ide bátran jöhetnek, mert nincs mitől tartaniuk” – ismertette az ügyvezető igazgató, aki végül elmondta, ez az ország gazdasági mutatóira is kedvező hatást gyakorolhat.

Default thumbnail
Előző sztori

Nagy hiány van a Balatonnál vendéglátó szakemberből

Default thumbnail
Következő sztori

Ismét járható az M43-as autópálya Maroslelénél

Legutóbbi hasonló cikkek