Közélet

B. Nagy László: A tagadás maradt az ellenzék egyetlen eszköze

B. Nagy László: A tagadás maradt az ellenzék egyetlen eszköze

2017. június 30., péntek
B. Nagy László: A tagadás maradt az ellenzék egyetlen eszköze
bnagy_sajttaj003kf

Csak egymás kárára tudtak manőverezni az ellenzéki pártok a Fidesz szegedi országgyűlési képviselője szerint a parlament most lezáruló tavaszi ciklusában, melynek legfontosabb feladata a jövő évi költségvetés elfogadása volt, de számos más jelentős törvény is a Ház elé került. B. Nagy László kiemelte: Szeged soha nem látott lehetőség előtt áll, ám ennek kihasználását veszélyeztethetik a városvezetés nagypolitikai ambíciói.

„Gyorsan eltelt a parlament tavaszi ülésszaka” – kezdte értékelését a törvényhozás elmúlt fél évéről

B.Nagy László

. Immár három éve a tavaszi ülésszakok fő témája, a parlamenti munka legfontosabb gerince a következő évi költségvetés elfogadása, ehhez tartozik az előző év zárszámadása, az adótörvények módosítása, ez idén sem volt másként. Emellett természetesen más jelentős törvények is születtek például az erdőtörvény, a halgazdálkodásról, a halvédelemről, a kamarai törvény, a honatyák elfogadták a szabályozást az állami ingatlanok átadásáról az önkormányzatoknak, egyházaknak, módosult a csőd- és felszámolási eljárásokról szóló törvény, a pénzmosásról, a terrorizmusról szóló törvény. A tavaszi ülésszak felkapott eseményének számítottak az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos szabályozás mellett a hulladékenergetikára, illetve szövetkezeti hitelintézetre vonatkozó törvények. Kiemelt figyelmet kaptak a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvények, ehhez kapcsolódóan a felsőoktatással kapcsolatos törvény is módosult, ami nemzetközi visszhangra tett szert, a törvényhozási munka záróakkordjaként pedig a burkolt pártfinanszírozás megakadályozására és átlátható kampányról szóló törvény szolgált. Ebben az ülésszakban is foglalkozott a Parlament azon kötelezettségeivel, amelyek nemzetközi kapcsolatainkra vonatkoznak, az Európai Unióval, harmadik országokkal, illetve egyéb nemzetközi kötelezettségeket rónak rá a jogharmonizációval, együttműködéssel kapcsolatban.

Középpontban a jövő Magyarországa

Minden idők legjobb költségvetésének nevezte B. Nagy László a most elfogadott büdzsét, ugyanis az ország külkereskedelmi és a makrogazdasági helyzete is olyan képet mutat, melyre rég nem volt már példa, úgy tűnik, hogy még növekedni is tud majd a magyar gazdaság, a magyar állam súlya a versenytársakhoz és az EU-hoz képest. „A költségvetésben tetten érhetőek azok a gazdaságpolitikai-politikai súlypontok, melyek a regnáló polgári kormány elképzeléseinek a vázát alkotják” – hangsúlyozta a képviselő.

Orbán Viktor

Az Alaptörvénybe beiktatott állandó államháztartási adóssági mutató csökkenése is a költségvetés pozitív vonásai közé tartozik, ez a mutató 82% fölötti volt két évvel ezelőtt, 2018 végére 69,5%-ra tervezik. Az államháztartás egyenlege 18 740 milliárd forint bevételt, 20 100 milliárd forint kiadást mutat, vagyis 1360 milliárd forint a hiány, ami az Európai Unió által megszabott 3%-os költségvetési hiányon jóval belül van, immár évek óta. „Újdonság, hogy közvetlenül az államháztartás működési költsége nullszaldós, annyi a tervezett kiadás, mint a bevétel, ez 15 952 millió forintos összeget takar, azaz a állam nem költ többet a működésére, mint amennyi a bevételekből rendelkezésre áll” – hívta fel a figyelmet B. Nagy László. Kiemelte, a büdzsé fő prioritásai az adósságcsökkentés, a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és a családok, a gyermeknevelés támogatása. „Ez összhangban van azzal a felfogással, hogy miközben mi, magyarok a kevésbé szaporodó nemzeteket táborát gazdagítjuk, nem a migrációval, a bevándorlók betelepítésével, hanem hazai erőfeszítésekkel szeretnénk kezelni ezt a problémát” – mondta el a politikus. Úgy folytatta, ehhez szabták a költségvetésben az olyan kiadásokat, melyek a fiatalokat érintik, a szociális támogatásokat, családalapítási, illetve lakásépítési kedvezményeket, adókedvezményeket, melyek a magyar jövő sarkalatos alapját jelentik. „2010 óta hétszázezer új munkahely jött létre Magyarországon, ez már látszik is, mert csak 4,4 százalék körüli a munkanélküliség. Ráadásul ez sem azt jelenti, hogy ennyi embernek nincs munkája, hiszen ebben a számban benne van az is, aki nem akar vagy nem tud dolgozni. Párhuzamosan megjelent a múlt év vége felé bizonyos ágazatokban a munkaerőhiány, lassan azt mondhatjuk, hogy elértük a teljes foglalkoztatást elértük, ami igazán nemes cél” – fogalmazott B. Nagy László. A honatya szerint már hozzá kell fogni a képzések, a felnőttképzés, a mai technikának megfelelő oktatás reformjához, ami kiemelt jelentőséggel bír a versenyképesség szempontjából. Kitért arra, hogy ebben az ülésszakban is élesen megjelent a migráció megítélése kapcsán hazánk és Brüsszel között fennálló vita. A költségvetés harmadik fontos pillére a munka és a családok támogatása mellett éppen ezzel összefüggésben a biztonság szavatolása, a határvédelem költségeinek növelése, a kerítés fenntartása. „A polgári kormány hárompilléres jövőképe szerint Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát, van munkahelye, értelmes munkát végez, amiért megfelelő munkabért kap, és a fiatalokat, a gyermekeket nevelőket, a családokat segítő család- és szociálpolitika révén lendületet vesz a magyarság szaporodása is, ami a jövő Magyarországa szempontjából rendkívül fontos” – nyilatkozott a képviselő.

Olcsó fegyver a verbális gyalázás

sajttaj_holt_tisza_b_nagy_laszlo_gs

B. Nagy László portálunknak beszélt a parlamenti munka legutóbbi nagy port kavart fejezetéről, a burkolt pártfinanszírozásról szóló törvényről is. „Az ellenzéknek semmilyen olyan jövőképe nincs, amivel a politikai hatalmat meg tudná erősíteni, esetleg kormányra tudna lépni” – szögezte le a politikus. Véleménye szerint emiatt olyan eszközhöz kell fordulniuk, ami nem minden esetben korrekt. A vádaskodások, a plakátkampány mögött álló erők az igazán érdekesek az ügyben - hívta fel rá a figyelmet. „Bizonyos pártokat, szervezeteket azzal a céllal finanszíroznak, hogy megdöntsék a regnáló hatalmat, és már elindult egy előkampány, de kiderült, hogy ennek a finanszírozása nem volt teljes mértékben korrekt” – tette hozzá a képviselő. A fideszes előterjesztés arról szólt, hogy - beleértve a kormány kampánytevékenységét is - ezt teljesen meg kell regulázni, és látni kell, hogy milyen forrásból milyen célra mennek a pénzek, valamint felmerül, hogy szabályos-e és erkölcsös-e, hogy Magyarország belügyeibe - külföldről vagy belföldről - óriási vagyonnal rendelkező emberek politikai befolyást akarjanak szerezni. „A legutóbbi parlamenti nap előtt beadott az MSZP egy törvénymódosítási javaslatot a plakáttörvényként elhíresült törvényhez, amit egyébként a törvényalkotási bizottság elfogadott, megszavazott, majd megszavazta a Parlament is, úgy, hogy a szavazáskor a törvényjavaslatot benyújtó MSZP ellene voksolt” – emlékeztetett B. Nagy László. „Ez egy nagyon érdekes szituáció, nem tudom, ebből hogy tudnak kijönni, vagy ezzel mi a céljuk. Attól tartok, hogy az említett megoszlás, illetve ellenzéki jövőképhiány miatt ez a fajta stílus erősödni és durvulni fog, ahogy közeledünk az 2018-as választáshoz. Ez azonban a kicsit is erkölcsös nézetekkel bíró embereknek nem biztos, hogy tetszeni fog” – fűzte hozzá. Kifejtette, hogy az ellenzéki pártok vélhetően minden olyan eszközt meg fognak ragadni, ami a rendelkezésükre áll, de egymás verbális gyalázása igen olcsó fegyver, a választók pedig majd eldöntik, hogy ez bejön-e nekik vagy sem.

Önállóság nélkül

„Nincs könnyű helyzetben az ellenzék, nem tudták növelni a népszerűségüket, ami változás történt, az egymás kárára jelentkezett” – foglalta össze az elmúlt fél év változásait a politikus. Véleménye szerint ebből a felismerésből származik a Jobbik azon fordulata, hogy mivel nem sikerült a középre húzás politikája, ezért abban látja a jövőt, hogy az MSZP-ből kiábrándult baloldali szavazókat próbálja megszólítani.

Botka László; Molnár Gyula

A megmerevedni látszódó baloldali-liberális tömböt állandó hadakozás határozza meg arról, hogy ki vezesse ezt az oldalnak nevezhető közösséget, de ők egymással vannak elfoglalva, nekik sincs a tagadáson kívül olyan politikai, gazdaságpolitikai és nemzetképük, ami megmozgatná a választópolgárokat. „Próbálnak mindenféle manővereket végrehajtani, legtöbbször egymás kárára sikerül ez nekik. Az a furcsa, hogy a Jobbik vezetése is felvállalt egy balos fordulatot, így még az is lehet, hogy teljesen összemosódnak egy ellenzéki blokkba a többi ellenzéki párttal” – vetette fel B. Nagy László. Kiemelte, hogy a kormányzó tábor nézetei régóta egy irányba hatnak: a nemzeti érdek, önrendelkezés, önálló politika, határvédelem, biztonság, család a fő jelszavak. „A gazdasági eredmények az ellenzéki oldalról nem nagyon hagynak teret arra, hogy bármilyen önálló képük legyen ezeknek a pártoknak, melyeket hitelesen tudjanak vázolni a társadalom elé, ezért is alakult ki ez a furcsa politikai helyzet” – fogalmazott a képviselő.

Áldozat a nagypolitika oltárán?

A napfény városának jövőjére vonatkozó kérdésünkre B. Nagy László a következő választ adta: „annak ellenére, hogy nem mindig így kommunikálják, Szeged soha nem látott mennyiségű támogatás kapujában áll, csak a TOP-os forrásokból, illetve a megyei jogú városok fejlesztési programjában 100 millió forint körüli összeg áll rendelkezésre.” Hangsúlyozta: Szeged hozzáállása, ügyessége és akarata határozza meg, hogy mikor hívja le ezeket a pénzeket és hogyan valósítja meg a terveket, amiket a város a kormányzattal közösen, illetve önállóan beadott mind uniós, mind hazai forrásokra.

varosi_kozgyules009kf

„Szegeden a polgármester, illetve önkormányzati többségének jelenlegi ambíció az országos politika felé mutatnak, aminek a megvalósítása sok időt és energiát igényel, és félő, hogy megcsúsznak azzal a programmal, amit Szeged érdekében kellene megvalósítani” – adott hangot aggodalmának az országgyűlési képviselő. Félő, hogy ezt a soha nem látott mennyiségű támogatást nagyon lassan vagy esetleg nem is tudják majd felhasználni, mert az időkorlátokba nem férnek bele. „Annak ellenére, hogy baloldali vezetésű a város, soha nem látott mértékű fejlődés előtt áll, ezt csak elrontani lehet, ráadásul kizárólag akarattal, mert a dolgok egy része automatikusan tud működni” – fogalmazott B. Nagy László. Versenyhelyzet áll fenn a magyar nagyvárosok között, ebben a versenyben Szeged pozíciója meggyengült, a politikus szerint itt az ideje élni az alkalommal, és visszahelyezni Szegedet arra a polcra, ahova való, mert Budapest után a csongrádi megyeszékhelynek kellene a második legperspektivikusabb és legjobb városnak lennie az országban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.