Kultúra

A szakralitást helyezi a középpontba a Tisacra Összművészeti Minifesztivál

A szakralitást helyezi a középpontba a Tisacra Összművészeti Minifesztivál

2017. június 4., vasárnap
A szakralitást helyezi a középpontba a Tisacra Összművészeti Minifesztivál
Godspell01

Az Areión Kulturális Egyesület, partnerségben az Alsóvárosi Ferences Plébániával, az újszegedi Árpádházi Szent Erzsébet Plébániával és a Fórum Fabrika Vizuális Műhelyek Szociális Szövetkezettel, a Magyar Művészeti Akadémia és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Tisacra Összművészeti Minifesztivált Szegeden, június 16. és 18. között.

Tisacra2017

A fesztivál egy új tematikával, új alkotói és befogadói regiszterrel: a szakralitással kíván hiánypótló szerepet betölteni a nyári fesztiválok sorában. Szeged bővelkedik a szakrális terekben, azonban eddig szinte egyetlen rendezvény sem igyekezett többet látni és láttatni belőlük néma történelmi díszletnél. A Tisacra Fesztivál már helyszínében is törekszik ennek az ősi, mély minőségnek a megragadására, ezért Szeged legrégibb szakrális terét, s egyben abszolútumát, az alsóvárosi Havas Boldogasszony templomot és a vele egyet jelentő ferences rendházat választotta otthonául, jelesül a kolostorudvart, azaz a quadrumot. A minifesztiválon négy művészeti ág, az irodalom, a színház, az képző- és iparművészet, valamint a zene képviselteti magát. Három este alatt több, részint zenés irodalmi rendezvényt és színházi előadást láthat a közönség, az események szüneteiben pedig a képző- illetve iparművészet szentélyébe, a Fórum Fabrika műhelyeibe látogathat el. A fesztivál napjai egy-egy tematika szerint épülnek föl, így az első a nap a költészeté, azaz a szent őrületé, a második nap a nosztalgiáé, vagyis a közösségi és az egyéni mitológiáé, míg a harmadik napon a zenéé, azaz a rítusé a főszerep. A fesztivál minden eseménye, rendezvénye ingyenes.

Program:

Június 16. (péntek) KÖLTÉSZET

16:00:

Ünnepi megnyitó: Sándor János Jászai-díjas, érdemes művész

17:00:

Beszélgetés színházról Sándor János és Bodolay Géza rendezőkkel Moderátor: Szemes Péter főmunkatárs (Pannon Tükör)

18:00:

Énekmondás: Diószegi Szabó Pál (gitár, ének) és Fábián Attila (cajon, bongó) negyedórája

19:00:

Fénylő költészet –Arany János balladái Maronka Csilla színművésznő és Keresztes-Nagy Árpád kobzos estje

20:30:

Fáklyás vonulás a Vitéz utcai Babits-lakástól az alsóvárosi havas Boldogasszony-templomig

21:00:

Jónás könyve, Török Sophie előadásában (Babits Mihály Kamaratársulat, Esztergom)

Június 17. (szombat) MITOLÓGIA 19:00:

Szegedi horizont 2017 és Üzenet a másvilágra. Hommage á Tömörkény kötetbemutató Moderátor: Braun Barna főszerkesztő (FÉLonline)

21:00:

Nikosz Kazantzakisz: Akinek meg kell halnia (Liget Társulat, Szeged)

Június 18. (vasárnap) RÍTUS 19:00:

Csavard fel a szöveget – verskoncert Vörös István József Attila-díjas költővel Közreműködik a Huckleberry Guys

20:30:

MÁS-kép-TÁNC (Tóth Károly) Ébredés című előadása

21:00:

Schwartz – Tebelak: Godspell (Liget Társulat, Szeged) További részletek

ITT

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.