Kultúra

A makói festő vásznon ad alakot egy csésze kávénak

A makói festő vásznon ad alakot egy csésze kávénak

2017. június 25., vasárnap
A makói festő vásznon ad alakot egy csésze kávénak
kajarine_01

Kajáriné Kádár Valéria (vagyis K.V.) Katalin nem kiskanállal, hanem ecsettel kavarja a kávét, a koffeint ugyanis nem reggeli ébresztőnek, inkább festékanyagnak használja. A makói hölgy kávéfestményei széles rajongótáborra találtak: nagymamák unokáikat, a fiatal házasok pedig esküvőjük legszebb pillanatait örökíttetik meg vásznon. Küldött már festményt Máltára, és készített már képet egy 70 éves, de máig aktív sportoló férfi születésnapjára is.

"Minél érdekesebb egy arc, annál könnyebb megfesteni" - vallja

Kajáriné Katalin

, aki 2014-ben ragadott először ecsetet úgy, hogy azt nem festékbe, hanem egy csésze kávéba mártotta. Mindez akkor történt, amikor változtatva addigi koffeinfogyasztási szokásain áttért egy egészségesebb instant kávéfélére. Tanára,

Máté Ildikó

(a díjnyertes természetfotós,

Máté Bence

anyukája) ajánlotta figyelmébe, milyen szép festmények születtek már tea és diópác felhasználásával, így ültette át a technikát a hasonló alapanyagokat tartalmazó kávés gyakorlatba. "Szebb színt kapunk, ha kevés vízben oldjuk fel az instant kávét. A festményekre nincs hatással, milyen környezetbe helyezik el őket, tartósak. Gondoljunk bele csak abba, milyen nehéz kimosni a ruhánkból a kávéfoltot, ha véletlenül lecsepegtetjük magunkat" - avatott be a részletekbe. Szigorúan tejpor és cukor hozzáadása nélkül készült kávét használ 300 grammos papíron, mert annak legjobb a nedvszívó képessége. Lévén, hogy a festékanyag nem engedi, hogy az alkotó a színekkel játsszon, csak a formákkal és tónusokkal tudja hangsúlyozni a képen látható alakokat.

kajarine_02

Az élelmiszeripari mérnök végzettségű makói hölgy első festménye természetesen egy kávéscsésze volt, később számos alkotása született még a koffein felhasználásával, főleg portrék. Kajáriné Katalin gyermekkora óta hódol a rajzolásnak, 2013-ban iratkozott be egy jobb agyféltekés rajztanfolyamra, ahol új irányokat ismert meg. Festményeivel első két alkalommal Makón mutatkozott be, tavaly áprilisban viszont meghívást kapott a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda Kastélyba is, ahol néhány hónapig a körteremben lehetett találkozni kávéval készült képeivel. A közel 20 festményből álló kiállítása jelenleg a kastély cukrászdájának falain lóg

Ballus Tivadar

1806 darabból álló kristálycukor gyűjteménye felett. Kajáriné Katalinhoz az ünnepek alatt érkezett a legtöbb megkeresés, főleg portréfestményeket kértek tőle ebben az időszakban. "Nagyszülők kerestek fel, hogy unokáikról szeretnének egy-egy képet. Máltára küldtem két gyermekportrét, illetve a legutóbbi felkérésem egy olyan 70 éves férfinak a megörökítése volt, aki kora ellenére aktívan sportol."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.