Sport

Vívás: egyetlen tuson múlt Bakó Tamás Universiadéja

Vívás: egyetlen tuson múlt Bakó Tamás Universiadéja

2017. május 12., péntek
Vívás: egyetlen tuson múlt Bakó Tamás Universiadéja
vivok009kf

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Bajnokságán (MEFOB) döntő asszót vívhatott az SZTE Vívó Klub versenyzője, Bakó Tamás, azonban a fináléban egyetlen tussal alulmaradt.

Bakó Tamás

nagyon közel volt ahhoz, hogy elérje célját, és ott legyen az augusztusi Universiadén. Az SZTE Vívó Klub vívója a Debrecenben megrendezett MEFOB-on egészen a döntőig menetelt, ugyanakkor ott a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatójától,

Balogh Boldizsártól

egyetlen tussal, 15-14-re kikapott. A vereség azért is volt igazán fájó a szegedi vívó számára, mert a MEFOB-győzelem automatikus kvalifikációt jelent az egyetemisták olimpiájára - így tulajdonképpen egyetlen akción múlt, hogy nem váltotta meg a jegyét az Universiadéra. "Két óriág nem tudtam megszólalni, annyira összeestem. Nagyon elfáradtam a döntőre, előtte egy nagyon erős asszóm volt, az ellenfelemnek pedig lényegesen könnyebb útja volt a döntőig. Fejben teljesen elkészültem a döntőre. Az idő teltével persze elégedett leszek ezzel az eredménnyel, de most még nem tudok az lenni. A pénteki, párbajtőr volt a rávezető számomra, fárasztó volt a szombati tőrverseny" - összegzett portálunknak Bakó Tamás.

vivok010kf

Az esély ugyanakkor még nem szállt el: május második hétvégéjén még lesz egy utolsó, válogató verseny, ahol az utolsó szalmaszálat még megragadhatja - igaz, sorsa már nemcsak a saját kezében van. "Ha nem is sok, de még matematikai esélyem van a kijutásra, de ehhez nem csak nekem kell jó eredményt elérnem, hanem a riválisoknak rosszabbul kell teljesíteniük" - fogalmazott Bakó Tamás, aki a MEFOB előtt az U23-asok Európa-bajnokságán is járt, ám Fortuna ekkor sem fogadta kegyeibe. "A csoportban jól ment a vívás, majd kikaptam a későbbi bronzérmestől, és a két évvel ez előtti győztestől. A táblán az első asszómban pedig a tavalyi bronzérmestől szenvedtem 15-13-as vereséget, így a sorsolással nem volt szerencsém" - tekintett vissza. Bakó Tamás 2002-ben ment le először a vívóterembe, az édesanyja azt szerette volna, hogy öttusázó legyen. Viszont mivel Szegeden nincs öttusa klub, e mellett a lovaktól félt, a lövéshez kicsi volt, az úszáshoz nem megfelelő az alkata, futni pedig nem szeretett volna, így kizárásos alapon maradt a vívás. Két hónappal később pedig már egy kérdésre úgy felelt: ő már vívó, miután teljesen magával ragadta a sportág. "Eddig egy dolgot nem sikerült elérnem, nem voltam felnőtt világ vagy Európa-bajnokságon. Ez a nagy cél a jövőben. Minimális matematikai esélyem még van az idei felnőtt Eb-re, ha pedig az Universiade sem jön össze, akkor jön egy hosszabb szünet, ami úgy érzem, jól is fog jönni" - mondta terveiről a Szegedi Tudományegyetem mérnöki karának élelmiszermérnöki szakán harmadéves vívó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.