/

Tehetségek után kutatnak – Újraindul a SzépKép Versenydíj sorozat Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szepkep_lobby_cafe_01gs

Új évaddal indul a Feketesas Szalon által már sikeresen működtetett SzépKép Versenydíj sorozat, ezúttal megújult formában, új helyszínen biztosítanak kiállítási lehetőséget olyan alkotóknak, akik még nem rutinosak. A tervek szerint havonta két-két művész mutatkozhat be a Lobby Café galériájában, maga a verseny pedig nemcsak kiállítási lehetőséget biztosít, hanem értékes nyereményekkel is kecsegtet.

Újraindítja a SzépKép Versenydíj sorozatot a Feketesas Szalont létrehozó Hegedűs Tünde festő- és szobrászművész, idén a képzőművészeti megmérettetésnek Szeged egyik legfrekventáltabb utcájának gyöngyszeme, a Lobby Café galériája ad majd otthont, így azok is megcsodálhatják a szárnyaikat bontogató alkotók munkáit, akik végigsétálnak a Kárászon, ugyanis a kávézó kirakatát is ezen művek ékesítik majd.

„Pályakezdő képzőművészeket támogató versenydíjról van szó, ami nemcsak a fiataloknak szól, hiszen művészeti gyakorlatot csak kiállításokkal lehet megszerezni, így belevesszük azokat is ebben a sorozatba, akik csak később döbbentek rá arra, hogy tehetség lakozik bennük” – fogalmazott Hegedűs Tünde. Arra is kiváló lehetőség ez a sorozat, hogy rutintalan művészek megtanulják, miként is kell felkészülni egy tárlatra és kiállni a nagyvilág elé. A Lobby Café galériájában havi rendszerességgel váltják majd egymást az alkotók, egy-egy alkalommal két személy mutatkozhat majd be, az évad zárásakor pedig átadják a versenydíjat is. Az is a tervek között szerepel, hogy a versenybe bekapcsolódóknak egyforma táblákat adnak, s arra kell majd festeniük, így egységesebb arculata lesz a sorozatnak. Hegedűs Tünde elmondta, most a kiállítási naptár megtöltése az első feladat. Minden fórumon hirdetni fogja a SzépKép Versenydíj sorozatot, továbbá az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszékét is felkeresi, a jelenlegi hallgatók csak egyetemi engedéllyel állíthatnak ki, de javaslatokat fog kérni, hogy a korábban végzettek közül kiket is érdemes felkeresni.

szepkep_lobby_cafe_02gs

A zsűri elnöki tisztet Bereczky Lóránd Munkácsy-díjas művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főigazgatója vállalta el, aki elmondta, örömmel vállalta a feladatot, s úgy látja, egy frekventált helyen lévő kávézó ideálisabb helyszíne lesz a versenynek, mint korábban a szalon. Rajta kívül Návay Sándor szobrászművész; Szabó Tibor, Dante-díjas író, politológus; Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója; Szeberényi Klára, a Szeged-Csanádi Egyházmegye sajtófőnöke; Hegedűs Tünde festő- és szobrászművész, a Fekesas Szalon tulajdonosa, valamint Petykó Zoltán, a Lobby Café tulajdonosa bírálja majd el az alkotásokat. Plusz szavazati joggal rendelkeznek majd a kávézó vendégei is, az ő véleményüket is figyelembe veszik az alkotók értékelésénél.

A SzépKép Versenydíj sorozat a tervek szerint júniusban indul, akkor mutatkoznak be az első versenyzők.

Előző sztori

Tenisz: a győri ifjúsági olimpián is teniszezik Drahota-Szabó Dorka

Default thumbnail
Következő sztori

A kormányt interpellálják a képviselők az Országgyűlésben

Legutóbbi hasonló cikkek