Közélet

Szijjártó: itt az ideje, hogy a tények Brüsszelben is fontosabbak legyenek a véleményeknél!

Szijjártó: itt az ideje, hogy a tények Brüsszelben is fontosabbak legyenek a véleményeknél!

2017. május 1., hétfő
Szijjártó: itt az ideje, hogy a tények Brüsszelben is fontosabbak legyenek a véleményeknél!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint itt az ideje, hogy Brüsszelben a tények fontosabbak legyenek a véleményeknél, és az illegális bevándorlást végre az EU is a legfontosabb kihívásnak tekintse, és úgy is kezelje.

A miniszter ezt arra reagálva közölte hétfőn az MTI-vel, hogy

Johannes Hahn

, az EU bővítési biztosa, az Osztrák Néppárt alelnöke az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva élesen bírálta

Orbán Viktort

és a miniszterelnök európai politikáját. Egyebek között azt mondta: Orbán Viktor politikája időnként populista jegyeket mutat, amely végső soron az európai értékek rovására megy. Véleménye szerint az Európai Néppárt hétvégi csúcstalálkozójának azt az üzenete, hogy a magyar miniszterelnöknek tartósan változtatnia kell a magatartásán, különben valóban számolnia kell a megfelelő következményekkel. A bővítési biztos azt mondta, Orbán Viktor Rómában kormányfőként az unió további erősítése mellett döntött, ezzel egyidejűleg Magyarországon egy "Állítsuk meg Brüsszelt" népszavazást kezdeményezett - felhívva a figyelmet arra, hogy ez a kettő egymásnak ellentmond -, és ehhez jön még a Central European University (CEU) elleni eljárás.

Szijjártó Péter

a bővítési biztos kijelentéseire reagálva hangsúlyozta: Orbán Viktor az Európai Parlamentben és az Európai Néppárt csúcstalálkozóján is elmondta, hogy Magyarország kész tárgyalni a vitás kérdésekről, ugyanakkor nem kér "a lenéző brüsszeli megjegyzésekből". "Elvárjuk a magyaroknak járó tiszteletet, és felhívjuk a brüsszeli bürokraták figyelmét, hogy amíg ők hazánkkal vannak elfoglalva, addig Magyarország védi az illegális bevándorlással szemben az Európai Unió határát" - közölte a miniszter. Hozzátette: Johannes Hahn állításaival ellentétben a magyar kormány Európa-párti, ahogy a magyar emberek is. Magyarország ugyanakkor az erős nemzetek Európájában érdekelt, és fenntartja magának a jogot, hogy elmondja a véleményét. Az EU jelenleg reformokra szorul, "ezt tagadni ostobaság" - tudatta Szijjártó Péter. Kiemelte: az egyik legfontosabb lépés, hogy a meglévő, közösen elfogadott szabályokat be kell tartani. Ilyen szabály a külső határok védelme, Magyarország ennek eleget tesz, az országnak is köszönhető, hogy ma kevesebb illegális bevándorló érkezik Európába. Magyarország nem változtat a bevándorlási politikáján, nem hagyja, hogy Brüsszel további jogköröket vonjon el a tagállamoktól, és ezzel "a bizonytalanság felé lökje a kontinenst" - közölte a miniszter. Úgy fogalmazott: "itt az ideje, hogy Brüsszelben a tények fontosabbak legyenek a véleményeknél, és (...) az illegális bevándorlást végre Brüsszel is a legfontosabb kihívásnak tekintse, és úgy is kezelje."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.