Szerelik az automatákat – készül az átállásra az SZKT + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

parkoloorak_telepitese008kf

Átlagosan 15-20 perc alatt telepítenek egy parkolóautomatát a gyorsteszttel együtt, s várhatóan június 6-án életbe is lép az új rendszer. A papír parkolószelvényeket onnantól nem lehet majd használni, de az év végéig visszaváltják azokat.

Ahogy március végén a pénzügyi bizottság ülésén kiderült, nem az eredetileg tervezett időpontban, hanem pünkösd után, június 6-án léphet életbe az új parkolási rendszer Szegeden. Az automaták megérkeztek, hétfő óta szerelik azokat helyükre, ami átlagosan 15-20 percet vesz igénybe – tájékoztatott Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője. A több száz kilogrammot nyomó berendezések gyorstesztjét is elvégzik a cég kollégái, s naponta 10-15 berendezés kerül a helyére. „Az automaták egy informatikai rendszerbe vannak bekötve, a szervernek a telepítését és az ellenőrző programok futtatását a jövő héten tervezzük, vagyis a mérnökök az új rendszer indulásáig legalább két alkalommal végigjárják mind a 136 készüléket” – jegyezte meg. A kihelyezett berendezéseket egyelőre le is takarják, jövő hét pénteken 18 óra után fogják kezdeni az átállást.

Start-stop rendszer fog életbe lépni június 6-án, aminek a lényege, hogy akár mobiltelefonos, akár pénzérmés vagy bankkártyás fizetés esetében az ügyfél pontosan annyit fizet, mint amennyit parkol. Mobilos parkolás esetén egy SMS-sel indítható el a parkolás, aminek a végén a „STOP” üzenetet kell elküldeni a magadott számra, akkor áll csak le a parkolás. „Más településeken is működik start-stop rendszer, és az a tapasztalat, hogy az autósok egy része elfelejti elküldeni a leállító üzenetet, ezért mindenképp figyelmesebbnek kell lenniük a jövőben a gépjárművel közlekedőknek. A rendszer maximum négy órát számláz ki, utána automatikusan leáll a parkolás, vagyis újra kell indítani, ha tovább szeretne várakozni valaki. Amennyiben például délután négykor indítja el valaki a parkolást, akkor az automatikusa le fog állni hat órakor, vagyis akkor, ameddig fizetni kell a városban érte” – részletezte Majó-Petri Zoltán. A mobilos parkolásnál a jövőben is lesz kényelmi díj, tehát aki spórolni szeretne, azoknak érdemes érmével vagy bankkártyával fizetni a parkolásért. Érdemes azt is tudni, hogy az automaták nem adnak vissza, de elfogadják az ötforintost, valamint az egy és kéteurós érméket is.

Egy éve írtuk meg, hogy változtatott a korábbi gyakorlaton az SZKT, elnézőbb lett a figyelmetlen autósokkal a Szepark, vagyis megúszhatja a pótdíjat az, aki egyetlen betűt vagy számjegyet elír mobilparkoláskor. Kérdésünkre Majó-Petri Zoltán elmondta, ez természetesen az új automaták üzembeállása után is így lesz, de az ellenőröknek továbbra sincs mérlegelési joga, vagyis a pótdíjat kiszabják, de annak felülvizsgálatát kérvényezhetik a sofőrök.

„Több gyártói tesztet láttam, 6-8 olyan képernyő van, amit végig kell futnia annak, aki parkolni szeretne. Először elkéri a rendszámot, utána ki kell választani, hogy miként szeretnénk fizetni. Ha ez utóbbit választjuk, onnantól kezdve csak az érméket kell a készülékbe dobálni, vagyis meglátásom szerint egyszerű kezelni a berendezést. Természetesen számítok arra, hogy egyes automatáknak a helyével lesznek bejelentéseink, vagy éppen azt jelzik majd felénk, hogy egyes berendezések nem megfelelően működnek. Az szállító tapasztalatai szerint az első néhány hétben napi szinten 10-20 ilyen ügyet kell majd kivizsgálnunk, de ha azt nézzük, hogy Szeged belvárosában egy nap alatt 10 ezer ilyen tranzakció történik, akkor ez elenyésző arány” – mondta el portálunknak az SZKT ügyvezetője.

Azt is megtudtuk Majó-Petri Zoltántól, hogy az átállás után nem lehet már használni a papír parkolószelvényeket, ám azokat ez év végéig visszaváltja az SZKT ügyfélszolgálati irodájában.

no images were found

Előző sztori

Bakondi: a határbiztonság fontos eleme az erős belbiztonságnak

Következő sztori

A jövő úszóreménységei a Gyarmatiban