Szerdai programajánló: Borfesztivál, villamosfutás, A galaxis őrzői vol. 2

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A_Galaxis_Orzoi_vol2_B1_main_12V_majus4_kicsiFolytatódik a XXIII. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat, a filozófia hosszú éjszakájára készül a Grand Café Várkert, a Mitchell-Sövény Duo zenél a Jazz Kocsmában, táncházra vár a Városi Rock Klub, moziba látogat az SZTE EHÖK, valamint hatodik alkalommal rendezik meg a Éjszakai Jótékonysági Villamosfutást.

Interaktív kiállításra várják az érdeklődőket az SZTE Füvészkertben 9 órától. “Több évezredes útitársaink – avagy az élet alapját jelentő tápláléknövények sokrétű szerepe az ókorban A növények ismerete és használata egyidős az emberiséggel. őseink életét, túlélését éppúgy meg­határozták a táplálékul szolgáló termények, mint teszik azt napjainkban is. Az érdeklődők bepillan­tást nyerhetnek az ókori emberek mindennapjaiba, növényismeretébe, a gabonafélék, szőlő, olajsaj­tolás és a méhészkedés témakörén keresztül. A bemutató Hoffmann Zsuzsanna ókortörténész együttműködésével jön létre.”

Tíz napon át igazi kavalkád fogadja a napfény városába látogatókat a Széchenyi téren: 10 nap, 10 helyszín, 150 borász, 200 kézműves és 250 program. Magyarország legnagyobb bormustráján a 150 könnyűzenei fellépő a hazai gasztro-fesztiválok közül elsőként kizárólag élő zenekari formációban, playback – és fél-playback mentesen áll színpadra. Tóth Vera, Geszti Péter, Falusi Mariann, Feke Pál, Szulák Andrea és a Bikini is koncertezik majd. Az egyik fénypont a tűzijáték lesz május 20-án a Dóm téren. Részletes program ITT.

Módszertani támogató munkája részeként az ÁGOTA® Alapítvány (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány), valamint A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Egyházi Módszertani Intézménye „20 éves a gyermekvédelmi törvény” címmel rendezi meg V. Országos Gyermekvédelmi Konferenciáját 10 órától az IH Rendezvényközpontban. Részletek ITT.

Buday Árpád és Buday György Emlékkonferenciát tartanak az MTA SZAB Székházban 10 órától. A régész, egyetemi tanár Buday Árpád halálának 80. és grafikus fia, Buday György 110. születési évfor­dulója alkalmából rendezendő konferencián a kutató és művész személyiségek életét és munkásságát mutatják be az előadók. A konferencia programja a témából adódóan rendkívül sokszínű előadásokból áll össze, mely magában foglalja a régészeti, a művészettörténeti, a művelődéstörténeti, a helytör­téneti és a néprajztudományi tárgyú prezentációkat is. A részletes program megtalálható a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és Régészeti Tanszék honlapján.

A Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában 16.30-tól Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató tart előadást József Attila ifjúkori verseiről. Az előadó elemzi József Attila Szépség Koldusa (1922) című első verseskötetének kiemelkedő költeményeit, a makói és kiszombori verstermést (1922), valamint a fiatal költő Nem én kiáltok (1925) című második verseskötetének jelentősebb darabjait. Mindezeken túl a Nem én kiáltok című kötetben megjelent Útrahívás (1923) című vers kép- és szövegvilágát a művészettörténet és az összehasonlító irodalomtörténet szemléletformáiba illesztve értelmezi. A rendezvény a Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.

Az SZTE BTK Néprajzi Tanszékén a “Buday György 1927-es rajzai a szeged-alsóvárosi napsugaras oromzatokról” című kiállítás és a kiállítás anyagából készített könyv bemutatója kezdődik 17 órától a Solymossy Sándor Egyesület, az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének szervezésében. A kiállításon Buday György eddig teljesen ismeretlen rajzsorozatát szeretnénk a közönség elé tárni. Az 1927-ben papírra vetett vázlatok a szeged-alsóvárosi napsugaras oromzatokat veszik sorra, pontos adatolással, leírással. Egy olyan korszakba kalauzolják a nézőközönséget, amikor még összefüggő ut­caképet alkottak a Szeged szimbólumává vált „Istenszemes” házak.

Ugyanabban az időpontban az SZTE BTK Régészeti Tanszékén az “A tudomány és az oktatás szolgálatában” című kiállítással Buday Árpádra emlékeznek. Buday Árpád élete és munkássága Intézetének egykori munkatársa és az erdélyi múzeum Érem- és Régiségtárának egykori tisztviselője (Pósta Béla halálát követően a vezetője) 1924-től 1937-ig, haláláig vezette a szegedi egyetem Régészeti Intézetét. Az egykori intézetigazgató halálának nyolcvanadik évfordulójára emlékezve egy kiállítás ke­retében mutatják be Buday Árpád életét, munkásságát, intézetszervező tevékenységét, római koros kutatásait.

19 órától Fraser kézműves dj setje várja a közönséget a Grand Café Várkertben.

A filozófia hosszú éjszakájára készül a Grand Café Várkert, idén kilencedik alkalommal rendezik meg 19.30-tól a hosszú éjszakát, melyen a “Kép/szöveg/filozófia” címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést a filozófia természetéről két felvonásban, az első részben képről és filozófiáról Gábor György és Gyenge Zoltán beszélget, míg az este második felében a szöveg és a filozófia lesz a téma Olay Csaba és Sutyák Tibor tolmácsolásában.

A Mitchell-Sövény Duo ad koncertet a Jazz Kocsmában 20 órától.

A Nyenyere Egylet és a Pendergő tamburazenekar közös táncháza kezdődik a Városi Rock Klubban 20 órától. Táncot tanít: Balogh Zsolt és partnere, valamint Nagy Róbert. A résztvevők dél-alföldi, moldvai, gyimesi, bácskai és dél-dunántúli muzsikára mulathatnak.

Az SZTE EHÖK Kulturális és Szabadidő Bizottsága által szervezett Mozi esten “A galaxis őrzői vol. 2” című filmet tekinthetik meg az érdeklődők szinkronosan 20.30-tól a Belvárosi Moziban. Részletek és jelentkezés ITT.

Félévzáró jogász/közgazdász/MK/ETSZK/TTIK-s bulira vár a JATE Klub 22 órától, a lemezjátszók mögött: Dj Afus.

22.30-tól rendezi meg a Szent-Györgyi Albert Hallgatói Egyesület a VI. Éjszakai Jótékonysági Villamosfutást, mely az Indóház térről indul és a Szeged Plaza a cél. “A verseny célja, hogy minél több sportolni és jótékonykodni vágyó embert gyűjtsön össze, akik szeretik a kihívásokat. A rendezvény 22:30-kor veszi kezdetét a Nagyállomás előtt az Indóház-téren, ahol a jelentkezők regisztrálhatnak, majd valamivel éjfél után (miután az utolsó villamos is kifutott az állomásról) indul a futás, ami végig a villamos síneken halad egészen a végállomásig, a Szeged Pláza parkolójába. Ha valaki nem érez magában elég erőt a táv lefutásához, számukra a táv kerékpárral is megtehető! A részvételi díj 1000 Ft, amellyel a Gyermekklinikán szeretnénk egy játszószoba kialakítását támogatni. A különleges feltételek és a nemes cél biztosíték arra, hogy több száz egyetemista és sportolni vágyó ember közösen, együtt vegyen részt a rendezvényen” – invitálnak a szervezők.

Folyamatos kiállítások, programok:

Ottlik Géza (1912 – 1990) Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító születésének 105. évfordulóján „a magyar intellektuális próza kiváló alkotója” köteteiből rendezett kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. „Aggodalmas pontosság, a magával folytatott alkudozás minden szóért, és a meg nem alkuvás sem gondolkozásban, sem stilisztikában jellemzi regényeit, kisregényeit, novelláit és műfordításait. Kiemelkedő tudású bridzsversenyző, többszörös magyar bajnok és kiváló szakíró, a bridzs-játék megújítója” – olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár internetes oldalán. Az Éjszakai hajózás című kiállítás május 4-től június 1-ig tekinthető meg.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

„Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Röplabda: bronzérmesek a Szegedi RSE leány és fiú szupermini csapatai

Következő sztori

Az Európai Parlament felére csökkentené a kidobott élelmiszert