Szegedi informatikus: óvintézkedésekkel tenni lehetett volna a zsarolóvírus ellen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

zsarolovirus

Magyarországon is komoly problémákat okozott a pénteken megjelent zsarolóvírus. Egy szegedi informatikust kértünk fel, hogy jellemezze a vírust, s lássa el tanácsokkal olvasóinkat a megelőzés érdekében.

Szombatig 250 ezer magyar internetező találkozott a WannaCry zsarolóvírussal, a helyzet a MalwareTech HVG által közölt adatai szerint azóta csak romlott. Nagy-Britanniában az egészségügy szervereit, Oroszországban a belügyminisztérium és a Sperbank gépeit is blokkolta a vírus, Magyarországon a Telenor számára okozott nehézségeket.

Habár a hétfői első munkanapon még nagyobb problémákat vártak, ezt végül sikerült elkerülni. Az Europol vezetőszóvivője, Jan Op Gen Oorth szerint ez annak köszönhető, hogy az IT-szakemberek a hétvégén ellátták a szükséges feladatokat.

„Az utóbbi napokban több téves információ is megjelent az ügyben. Először is fontos leszögezni, hogy nem kibertámadásról van szó, hanem egy zsarolóvírus (ransomware) titkosít mindent a gép megfertőzése után” – nyilatkozta lapunknak Ruzsinszki Gábor szegedi informatikus, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar óraadója. Felhívta a figyelmet, hogy e-mailben terjed a vírus. A fertőzésben fontos szerepet játszik egy Windows biztonsági hiba, amit még márciusban javítottak, viszont a három éve nem támogatott Windows XP operációs rendszerre nem adták ki, csak pénteken, a vírus hatására, rendkívüli frissítésként.

A korábbi titkosító vírusokkal szemben újdonság, hogy időlimitet ad, azaz ha megadott határidő végig nem fizet a felhasználó, akkor sosem kapja meg a kulcsot. A régebbi vírusok nagyobb eséllyel visszafejthetőek, ez esetben azonban nincs segítség, lemondhatunk örökre adatainkról. A szakember hangsúlyozta, hogy legfontosabb a megelőzés, amely a felhasználó feladata, nem a Microsoft felelős a hibáért.

Mit tanácsol Ruzsinszki Gábor?

– Naprakész Windowst használjunk, ha ez nem megoldható, akkor inkább cseréljük le az operációs rendszert Linuxra!
– Ha olyan leveleket kapunk, amelyeknek a melléklete futtatható program és nem kértük, akkor az adott fájlt töröljük és semmiképpen sem futtatjuk! Főleg nem céges gépen!
– Biztonsági másolatot készítsünk! Ha fontos dokumentum, akkor másoljuk ki egy külső meghajtóra heti rendszerességgel!
– Ezen támadások ellen a vírusirtó nem véd, csak a racionális felhasználás.

Előző sztori

Matolcsy: az elmúlt években megvalósult a fiskális és monetáris politika összhangja

Következő sztori

Babákkal a hátukon táncoló édesanyák a koraszülöttekért + FOTÓK