/

Reformáció 500 – Balog: a mai világban különösen fontosak az időtálló gondolatok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Balog Zoltán; Szabó Levente

A totális média, az inflálódó szavak, képek és Twitter-üzenetek korában különösen fontosak az időtálló, ötszáz vagy több ezer éves gondolatok – mondta az emberi erőforrások minisztere a reformáció emlékéve alkalmából készített köztéri installáció átadásán hétfőn Budapesten.

Balog Zoltán kiemelte: a Kálvin téren 95 emlékkőre felvésett, reformátoroktól és a magyar irodalomból vett gondolatok olyan “üzenetek, amelyeken nem fog az idő vasfoga”, amelyek minden korban inspirálják a gondolkodó és hívő embereket. A miniszter szerint ezek a mondatok minket is eligazíthatnak az életben, hiszen “a szó legjobb értelmében provokálnak”, tettekre indítanak.

Balog Zoltán kitért arra: a nyelv, az isteni ige egyfelől kiszolgáltatott, hiszen a szavakat félre lehet magyarázni, el lehet ferdíteni, másfelől azonban hatalom is. Isten igéjében olyan inspiráló, megújító erő van, amely újra és újra áttör nemcsak az évszázadok rárakódott értelmezésein, hanem az aktuális manipuláción, az aktuális hamisításon is, és ilyenkor újra “élő és ható” lesz – mondta.

Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa köszöntőjében arról beszélt, hogy a reformáció az emberiség egyetemes öröksége, Európa kincse, de minket magyarokat “különös gazdagsággal ajándékozott meg” kultúrában, gazdaságban, közéletben egyaránt. A reformáció értékei “szinte a lábunk előtt hevernek” – jegyezte meg.

A Reformáció Emlékbizottság azért hirdetett köztéri installációpályázatot, hogy e szabad műfaj sajátos eszközeivel felkeltve a figyelmet megmutassa, könnyen észrevehetővé tegye az ötszáz évvel ezelőtti eseményt. A térkövekkel mindenkit arra biztatnak, hogy álljon meg egy pillanatra, és az utca zajában gondolkodjon el az örök értékekről – mondta. Az installáció Szabó Levente építész és Polgárdi Ákos tervezőgrafikus alkotása.

A Kálvin tér középpontján magyar, német és angol nyelven egy-egy a teret burkoló kövekkel megegyező alapterületű, de ugyanannyival a térsíkból kiemelt finombeton “sztélét” helyeztek el, körülöttük a téren szétszórt 95 emlékkövön pedig egy-egy idézetpár szerepel: a reformátorok és a magyar kultúra egykori és mai formálóinak gondolatai. E gesztussal az alkotók a reformáció magyar nyelvre gyakorolt hatását kívánták jelezni.

A reformáció emlékévének végén mind a 95 elem másolatát “örökbe fogadhatják” közintézmények és magyarországi vagy határon túli magyar protestáns közösségek. Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő 95 tézisét a wittenbergi vártemplom kapujára, ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét. Az 500. évforduló alkalmából meghirdetett emlékévben közel négyszáz programot szerveznek a Kárpát-medencében.

Előző sztori

Újabb szocialista korrupciós botrányra derült fény

Következő sztori

Keddi programajánló: Borfesztivál, orgonahangverseny