Pénteki programajánló: Régészet Napja, Túlóra, táncház

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Regeszet_Napja_2017_foglalkozás

Idén is csatlakozik a Régészet Napja rendezvényéhez a Móra Ferenc Múzeum, természetfilm fesztiválnak ad otthont az Agóra, túlórázik a THEALTER U21 plusz, az IH pedig táncházba vár.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ között húzódó sétányt Göncz Árpádról, az 1956-os forradalmárról, politikusról, köztársasági elnökről, íróról és műfordítóról, a szegedi Bölcsészettudományi Kar Angol Tanszékén a fordító- és tolmácsképzés alapító tanáráról nevezik el. A Göncz Árpád sétány ünnepélyes avatására 13 órai kezdettel várják az érdeklődőket. A megjelenteket Szajbély Mihály professzor, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja köszönti. Ünnepi beszédet mond Szabó Gábor professzor, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Göncz Árpád szegedi tevekénységéről szóló személyes emlékeit idézi fel Szőnyi György Endre, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professzora. Közreműködik a SZTE Zeneművészeti Karának Szegedi Harsonaegyüttese.

Régészeti előadásokkal várják az érdeklődőket az idei Régészet Napján a Móra Ferenc Múzeumban. 16 órától több témában tartanak előadást a szakemberek a Kultúrpalotában. Kiderül majd, hogyan dolgoznak a restaurátorok, s miként étkeztek őseink az őskortól kezdve egészen a török időkig. A rendezvényen előadást tartanak a Határtalan Régészet című magazin működésének első évéről, a legérdekesebb tapasztalatokról. Részletes program ITT.

“Tölts el egy órát gongok és hangtálak hangjaiban elmerülve, miközben figyelmedet befelé irányítva megszabadulhatsz a mindennapi gondoktól, érzelmektől, gondolatoktól. Éber figyelemmel a tiszta jelenlétet gyakorolhatod” – így szól a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában (Szeged, Stefánia 2.) 16.30-kor kezdődő Hangfürdő ajánlója. A távol-keleti hangszerbemutatót Jenei Kornél vezeti. (Aki feküdni szeretne, hozzon magával polifoamot, takarót, kispárnát.)

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál és Országos Természet- és Dokumentumfilm Napok programsorozatának ad otthont a Szent-Györgyi Albert Agóra május 25-e és 28-a között. A négynapos program célja, hogy teret adjunk azoknak a filmalkotásoknak, civil és állami szervezeteknek, vállalkozásoknak, intézményeknek, melyek azért dolgoznak, hogy felhívják a figyelmet a természet és környezetünk érzékenységére, védelmére. Részletek ITT.

Az idén is útjára indul a Mesebárka a Tiszán, vidám zenés interaktív koncertekkel, gyermekszínházi előadásokkal várják a családokat május 25-től csütörtökönként 10.00 órától, péntekenként pedig 17.00 órától. Ezúttal a Grimm-Busz Színház gondoskodik a jó hangulatról.

“Mi a baj a stresszel? Szabadulás a múlt fogságából” címmel Koter Margaréta előadása várja az érdeklődőket az IH Rendezvényközpontban 17 órától. Koter Margaréta a Londoni Harley Street Wellbeing Klinika Alapító Igazgatója, nemzetközileg elismert viselkedés szakértő és tanácsadó. Nemzetközi szinten stratégiai, mély változáson alapuló programokat vezet elit élsportolóknak, vezető üzletembereknek és több generációscsaládi üzletek vezetőinek a távol kelettől az Egyesült Államokig. Konzultánsként, oktatóként, terapeutaként és előadóként úgyszintén dolgozik iskolákkal és pedagógusokkal. Margaréta gondolkodása felkeltette a média érdeklődését és munkája nemzetközileg elismert. Magyarországon előadásokat tart és többek között interjúkat adott az MTV1-en, a CsabaTV-n valamint megjelent számos újságban. Ezen kívül a BBC-n, illetve nemzetközi újságokban, magazinokban találkozhatunk szakvéleményével. A stílusa szenvedélyes, szórakoztató és mindig elgondolkodtató. Margaréta jelenleg a doktorátusi munkájához a rezilianciát, a stressz utáni túlélés és karakter jellemeit kutatja, ami évtizedek óta az érdeklődése középpontjában állt. Gyerekkorától kezdve érdekelte, hogy hogyan „állnak lábra” azok, akik megpróbáltatásokon, nehéz életszituációkon mennek keresztül. Módszerei nemcsak a kutató munkáján, de ami a legfontosabb, a valós élet tapasztalatain alapulnak.

Zupany Újvidékről, valamint Suhov és Wowbagger várja a közönséget a lemezjátszók mögött a Grand Café Várkertben 19 órától.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről érkezik a Túlóra című produkció a Régi Zsinagógába 19.30-tól a VII. THEALTER U21 plusz kisfesztivál keretein belül. Lisa Langseth A karmester szeretője című drámáját Bodor Panna és az előadás rendezője, a szegedi Vadász Kriszta, az SzFE másodéves színházrendező-fizikai színházi koreográfus-rendező szakos hallgatója dolgozta át. A monodrámában Pálya Pompónia lép színpadra, aki tavaly végzett Rába Roland, Pelsőczy Réka és Bagossy László osztályában, és azóta Budapesten az Ódryn, a Belvárosi, az Örkény és a Bethlen Téri Színházban játszik, Székesfehérváron két előadásban látható.

Cuháré – Délikert Táncház lesz a program az IH Rendezvényközpontban 20 órától. Muzsikál a Korinda zenekar, moldvai és gyimesi táncokat Szászné Medvegy Veronika és Csókási Imre tanít majd.

20 órától a Millenniumi Kávéház teraszán a B4öff zenekar ad koncertet. A győri tojástartós-beázós garázsban zenélő négy építész komolyan veszi a blöffölést: a szélsőségesen eltérő zenei időkből és helyekről válogatott feldolgozásaik és saját dalaik egyaránt a tábortűzi zenélés és a punk-rock közötti senkiföldjén sarjadnak, gonddal szőtt vizuális idézetek falra festett leple alatt.

Dupla koncerttel készül a péntek estére a Városi Rock Klub: 21 órától bátaszéki punk-banda lép színpadra az Idióták képében, majd az őcsényi hibrid-metál LAY zenél majd,

Folyamatos kiállítások, programok:

Száz évvel ezelőtti történéseket elevenít fel a Somogyi-könyvtár Anno 1917 című kiállítása, amelyet május 18-től július 1-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Hogyan élt 1917-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését is fölidézik a 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok.

Ottlik Géza (1912 – 1990) Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító születésének 105. évfordulóján „a magyar intellektuális próza kiváló alkotója” köteteiből rendezett kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. „Aggodalmas pontosság, a magával folytatott alkudozás minden szóért, és a meg nem alkuvás sem gondolkozásban, sem stilisztikában jellemzi regényeit, kisregényeit, novelláit és műfordításait. Kiemelkedő tudású bridzsversenyző, többszörös magyar bajnok és kiváló szakíró, a bridzs-játék megújítója” – olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár internetes oldalán. Az Éjszakai hajózás című kiállítás május 4-től június 1-ig tekinthető meg.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

„Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Manul a Szegedi Vadaspark tavaszi látványossága

Következő sztori

Trump: a NATO soha nem mond le a terrorizmus legyőzéséről