Bulvár

Párt kaptak a szenegáli fülesmakik a Szegedi Vadasparkban

Párt kaptak a szenegáli fülesmakik a Szegedi Vadasparkban

2017. május 14., vasárnap
Párt kaptak a szenegáli fülesmakik a Szegedi Vadasparkban
Senegal bushbaby - Galago senegalensis - on the rock

Párt kaptak a Szegedi Vadasparkban gondozott szenegáli fülesmakik (Galago senegalensis), az afrikai félmajmok hímjeihez Lengyelországból érkezett egy nőstény - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A szenegáli fülesmaki a Madagaszkáron kívül, Afrikában élő félmajom csoport, a galágók egyik faja. A 16-20 centiméteres testhosszú, 100-300 grammos állat hatalmas szemeivel és mozgékony, nagy füleivel első pillantásra plüssjátékra emlékeztet. Különös megjelenésének oka, hogy éjszaka aktív, fejlett érzékszervei a sötétben történő tájékozódást szolgálják. Afrika szárazabb erdeiben él, a Szaharától délre húzódó övezetben, a fák lakója. A lombkoronában, a faágak között ugrálva közlekedik, ezt segíti meghosszabbodott hátsó lába, az irányításra és egyensúlyozásra szolgáló, 23-25 centiméteres bozontos farka, valamint az is, hogy le tudja hajtani nagy füleit. Elsősorban rovarokkal táplálkozik, de tojásokat, kismadarakat, magokat, gyümölcsöket és virágokat is szívesen fogyaszt. Mivel éjjel aktívak, ezért a Szegedi Vadasparkban napközben sötétben, gyenge megvilágítás mellett figyelhetők meg a szenegáli fülesmakik. Eddig két hímet gondoztak az állatkertben, hozzájuk érkezett egy fiatal nőstény egy lengyelországi állatkertből, azon célból, hogy szaporodjanak, ezzel is hozzájárulva a faj törzskönyvi programjának a sikeréhez. A faj egyedei nyolc hónaposan válnak ivaréretté, a nőstény négy hónapos vemhességet követően hozza világra egy vagy két kicsinyét. Az apró kölyköket anyjuk hathetes korukig szoptatja, két hónaposan a fiatalok már önállóan keresnek táplálékot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.