Gazdaság

NFM: az európai energiarendszer fejlesztése nem csorbíthatja a tagállami jogköröket

NFM: az európai energiarendszer fejlesztése nem csorbíthatja a tagállami jogköröket

2017. május 30., kedd
NFM: az európai energiarendszer fejlesztése nem csorbíthatja a tagállami jogköröket

Az európai energiarendszer fejlesztése nem járhat a tagállamok döntési jogköreinek csorbításával, a tervezett intézkedéseknek figyelembe kell venniük az országok adottságait - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős helyettes államtitkára egy fórumon kedden, a tárca közleménye szerint.

Kádár Andrea Beatrix

a 2. Közép-kelet-európai energiapolitikai fórumon kijelentette: Magyarország nem kívánja átadni a döntés jogát sem az áram árának szabályozása, sem az energiamix meghatározása terén, a jogkörök szűkítése korlátozná az ellátásbiztonság lehetőségeit. A közlemény szerint kiemelte, hogy az Európai Bizottság Tiszta energiát minden európainak javaslatcsomagjának számos tervezett rendelkezése ellentétes a szubszidiaritás és az arányosság elvével és korlátozná a nemzeti kompetenciákat. Az európai energiarendszer fejlesztésre, strukturális változásra szorul, de tekintettel kell lenni a tagállamok eltérő gazdasági és társadalmi jellemzőire - hangsúlyozta. A helyettes államtitkár a rendezvényen elmondta: Magyarország egyetért a nemzeti rendszerirányítók közötti együttműködés fokozásával és a szabályozandó szakterületek összetett igényeit együttesen figyelembevevő, végrehajtható szabályok kidolgozásában érdekelt. Hozzátette, hogy a létrehozandó regionális és uniós szintű rendszerirányítókkal elképzelt együttműködési keret szükségtelen, mivel a regionális villamosenergia-rendszerek működését egy támogató-ösztönző környezet hatékonyabban segítené, mint a közvetlen beavatkozás. Jelezte azt is, hogy a felhasználói igényeket garantáló ellátásbiztonságot nem szabad alárendelni a piaci érdekeknek. A megújuló energia integrálása érdekében sürgette a regionális együttműködés fokozását, valamint műszaki, szabályozási és piactervezési fejlesztéseket szorgalmazott. A közlemény szerint Kádár Andrea Beatrix felidézte, hogy Magyarországon a megújuló energiaforrások aránya a teljes bruttó végső energiafogyasztáson belül már 2015-ben megközelítette a 14,5 százalékot, így másfél százalékkal meghaladta a 2020-ra előírt szintet és majdnem elérte az önként vállalt 14,65 százalékot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.