Nemdohányzó munkahely lesz a Kormányhivatal szegedi épülete

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Szeged, Rákóczi tér 1. sz. alatti központi épülete a dohányzásmentes világnapon Nemdohányzó munkahellyé válik a dolgozók többségének támogatottsága mellett.

A dohányzás világszerte a leginkább megelőzhető halálok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 31-ét Dohányzásmentes Világnappá nyilvánította, hogy ezzel felhívja a figyelmet a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatokra, a dohányzásmentes életmód előnyeire, valamint azokra a hatásos szabályozásokra, amelyek hozzájárulnak a dohánytermékek fogyasztásának csökkenéséhez.

Még sokan emlékeznek arra az időre, amikor a munkahelyeken, közforgalmú intézményekben, vendéglátó egységekben és vonatokon cigaretta füst gomolygott. Ezáltal az is ki volt téve akarata ellenére a passzív dohányzás ártalmának, aki egyébként nem dohányzott. Magyarországon csak 1999-ben született törvényi szabályozás a nemdohányzók védelmére, és érvényesülése – részben a kitartó dohánylobbi miatt – lassan haladt, de ma már elmondható, hogy egyre jobban előtérbe kerülnek a nemdohányzók jogai. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dohányzást tiltó, korlátozó jogszabályok népszerűek és leszokásra ösztönzik a dohányzókat. Az OEFI 2012. évi felméréséből kiderült, hogy a dohányzók és nem dohányzók egyaránt támogatják a dohányzás tiltását az egészségügyi, közoktatási és más közintézményekben, valamint a játszótereken. A nemdohányzók többsége (61 %) egyetért azzal, hogy bárokban, kocsmákban tiltják a dohányzást, és a dohányosok 1/4-e is. Az éttermekre, a közlekedési eszközökre és a munkahelyekre vonatkozóan a nemdohányzók 80 %-a, a dohányosok fele támogatja a tiltást.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Szeged, Rákóczi tér 1. sz. alatti központi épülete, mint munkahely, a Dohányzásmentes Világnap alkalmából Nemdohányzó munkahellyé válik.

Az ezt jelző táblát az ügyféltérben május 31-én, 11 órakor helyezi ki dr. Juhász Tünde kormánymegbízott. A központi épület aulájában felállított standnál ezen a napon 10 és 12 óra között egészségfejlesztő munkatársak adnak hasznos ismereteket és tanácsokat az érdeklődő ügyfelek és a munkatársak részére a dohányzással kapcsolatos témákban. A helyszínen lehetőség lesz például a tüdőben lévő szénmonoxid műszeres mérésére, de bemutatják azt is, milyen elváltozások alakulnak ki a dohányosok tüdejében, szájában és fogazatán. Ez a szenvedély túl azon, hogy káros, rendkívül költséges is: erről – „Többe kerül, mint gondolná” – címmel készülnek részletes tájékoztatással, valamint a cigarettázással kapcsolatos tévhitekről szemléletes módon lehet ismereteket szerezni speciális eszközök segítségével.

A világnapon nem csak Szegeden adódik lehetőség a dohányzásból eredő egészségügyi kockázatokról ismereteket szerezni: a megyei Kormányablakok váróhelyiségeiben folyamatos vetítés lesz ugyanebben az időben tehát 10 és 12 óra között, amely képsorozat felhívja a figyelmet a dohányzás káros hatásaira.

Előző sztori

Fizetés nélkül sétáltak ki a tévékkel áruházból

Következő sztori

Vívás: kiválóan szerepeltek a szegedi fiatalok az Utánpótlás Tőr Vidékbajnokságon