Negyvenkét fotón Vásárhely patinája

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

086_gati_02

A 2016. évi vásárhelyi fotószimpózium alkotóinak munkáiból nyílik beszámoló kiállítás május 20-án, szombaton 15 órakor az Alföldi Galériában. A Patina című tárlatot Hupján Attila fotóművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Fotóművészeti Tagozatának elnöke nyitja meg.

Közel másfél évtizedes múltra tekint vissza a hódmezővásárhelyi fotószimpóziumok története. Tavaly ősszel tizenöt neves fotóművész vett részt az alkotótáborban a MAOE Fotóművészeti Tagozata és Hódmezővásárhely városának szervezésében és készített számtalan felvételt a patina témakörében. A témaválasztás nem kizárólag a réz- és bronztárgyakon képződő oxidálódott bevonatra vonatkozott. Az ország minden pontjáról érkező fotóművészek Hódmezővásárhely és környékének épített, szellemi, tárgyi, természeti és emberi értékeit – a patinás szó ezt is jelenti – örökítették meg.

Az alkotótáborban készült mintegy háromszáz felvételből S. Faragó Gyöngyi, Kerekes Zsuzsa, Fekete István fotóművészek válogatták ki azon 42 alkotást, melyet a közönség most szombattól július elejéig az Alföldi Galéria Kossuth téri szárnyában megtekinthet. A fotókon Hódmezővásárhely városának az itt lakók által is alig ismert patinás kincsei jelennek meg, mint például a Bethlen Gábor Református Gimnázium fizika szertárának évszázados eszközei, a Református Ótemplom szószékkoronája különleges látószögből vagy a legendás előd, Plohn József fényképész egykori masinája. A művészek „messziről jött emberként” olyan részleteket fedeztetnek fel a város épületein, temetőinek sírkövein, amelyek mellett a „mindennapok rohanásában” elmenvén fel sem tűnik, hogy micsoda érték és szépség lakozik Vásárhelyen. Szintén örök témát jelent a fotográfusoknak a mártélyi Tisza holtág, mely kiváló példája a természeti és az emberi környezet, az ember alkotta tárgyak harmonikus együttesének.

A XIV. Vásárhelyi Fotószimpózium beszámoló kiállításán Bécsi Imre, Dobóczky Zsolt, Dozvald János, Dömötör Mihály, Gál András, Gáti György, Hupján Attila, Izápi Laura, Soltész Boglárka, Török János, Vajda János, Varga Tamás és Zsila Sándor felvételei láthatóak május 20-ától a Kossuth téri kiállítóhelyen.

Előző sztori

Botka: visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat

Következő sztori

Két osztály is kiemelten állatbarát lett Székkutason

Legutóbbi hasonló cikkek