Közélet

Nébih: az élelmiszer-hamisítás a második legnagyobb illegális üzlet az EU-ban

Nébih: az élelmiszer-hamisítás a második legnagyobb illegális üzlet az EU-ban

2017. május 10., szerda
Nébih: az élelmiszer-hamisítás a második legnagyobb illegális üzlet az EU-ban

A kábítószer-kereskedelem után a második legnagyobb illegális üzletág a visszaélés az élemiszerlánc-termékekkel az Európai Unióban, a világon pedig a negyedik - mondta Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője kedden az M1 aktuális csatornán.

A műsorban

Helik Ferencet

és

Czuczor Ákost

, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) főosztályvezető-helyettesét azzal kapcsolatban kérdezték, hogy több mint 47 tonna hamis vagy gyenge minőségű élelmiszert és 107 ezer liter egyéb terméket vont ki a forgalomból a Nébih az élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi műveletben. Arra a kérdésre, hogy mitől számít gyenge minőségűnek egy adott élelmiszer, Helik Ferenc azt mondta: a termék összetevőit mindig az eredeti gyártmánylapjával hasonlítják össze. Hangsúlyozta, hogy amelyik élelmiszernek az egyik alapanyagát kiveszik vagy mással pótolják, az hamisított. Czuczor Ákos hangsúlyozta: minél több illegális terméket von ki a NAV a magyar piacról, annál több legálisan dolgozó kereskedő értékesítheti az áruit, és ez adóbevétel-növekedést is hoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.