Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Kultúra

Mozaik Múzeumtúra Roadshow Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomása a napfény városa, Szeged, ahol a helyi múzeumok egész nap tartalmas programokkal várják a látogatókat május 12-én. A vendégek megismerkedhetnek a legendás szegedi papuccsal, de illemtani múzeumi óra, folyóirat bemutató, s videojáték történeti előadás is szerepel a programok között.

A szegedi papucsot Rátkai Sándor népi iparművész találta fel, a mester élete során több tízezer párat készített a különleges lábbeliből. A szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményét gazdagítja a mintakollekció, amelyet még az idős iparművész adományozott az intézménynek. Többek között ezeket is meg lehet tekinteni a múzeum időszaki kiállításán, amely a „Páratlanok – A szegedi papucs története” nevet viseli. A Móra Ferenc Múzeum többféle foglalkozással is készül, melynek fókuszában a különleges lábbeli áll: például 10 és 13 óra között játszóház, és múzeumi óra is lesz iskolai csoportok számára. A délután folyamán is folytatódik ez a tematika: 16-19 óráig családi játszóházzal várják az érdeklődőket, ahol motívumok festésére, papírból papucskészítésre és népi minták varrására lesz lehetőség. Azoknak sem kell csalódniuk, akik inkább csak gyönyörködnének a papucsokban, ugyanis 16 és 18 órai kezdettel interaktív, szakmai tárlatvezetések indulnak a kiállításban. A múzeum néprajzi osztályának munkatársai fogják kalauzolni az érdeklődőket, akik megtudhatják, mitől is olyan egyedi a szegedi papucs, de arra is fény derül, hogy hogyan készítették, és kik viselték a hagyományos lábbelit. A szegedi- és környékbeli népviseletnek, de a mindennapi életnek is fontos eleme volt a papucs hajdanán: ezt hivatott bemutatni a 17 órától kezdődő táncantropológiai előadás, ahol a látogatók megismerkedhetnek a híres tápai papucsos táncokkal.

Tudni illik, hogy mi illik! Délelőtt régi korok viselkedéskultúrájával ismerkedhetnek meg iskolás csoportok a Fekete ház enteriőr kiállításában. Az alsó tagozatos diákok a régi berendezési tárgyak között játszva sajátíthatják el az egykori illemtant, és étkezési szokásokat. A foglalkozás emellett korunk viselkedési szokásait is segít tudatosítani a drámapedagógia módszereivel. 17 órától a ház ajtaja nyitva áll az érdeklődő családok előtt is, hogy a szülők se maradjanak ki a mókás időutazásból!

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow keretében a Móra Ferenc Múzeum másik időszaki kiállításával is megismerkedhetnek a látogatók: a Plak-Art című tárlatban 16, 17 és 18 órai kezdettel is indulnak vezetések. A különleges plakátkiállításon kiderül, hogyan védekeztek hazánkban a maláriát terjesztő szúnyogok ellen, hogyan próbálták megelőzni az alkoholfogyasztást, milyen felvilágosítás járt a házasság előtt állóknak, és bemutatnak egy olyan 1956-os plakátot is, melyen eredeti bakancsnyom látható.

A délután folyamán a tárlatvezetéseken kívül is érdekes programokkal várják a látogatókat a Móra Ferenc Múzeumban: 16 órától a Tájak Korok Múzeumok Egyesület szegedi tagcsoportja kedvcsináló vetítésre várja az érdeklődőket, ahol bemutatják a csoport programjait és kirándulásait. Ez után játékos totón vehetnek részt a látogatók. 18 órától a régészet szerelmeseinek kedvez a múzeum: a „Határtalan Régészet” című folyóirat bemutatóján Fogas Ottó múzeumigazgatóval és Felföldi Szabolcs szerkesztővel lesz beszélgetés.

A Szent-Györgyi Albert Agóra is egész nap színes programokkal várja a technika iránt érdeklődőket: 10 és 14 órai kezdettel rendhagyó tárlatvezetésekkel kedveskednek a látogatóknak az Informatika Történeti Kiállításon. A vezetésen résztvevők megismerkedhetnek a számítógépek hőskorának „ereklyéivel”, többek között az M3, URAL2, RAZDAN, MINSZK 22, a „szegedi Katica” is látható a sort szinte a napjainkig folytató, világ színvonalú gyűjteményben. A kiállításba érdemes lesz 16 órakor is bekukkantani: Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa tart érdekfeszítő előadást a videojátékok történetéről. Az Agórához tartozó Látványlaboratóriumban a főszerep a fizikai kísérleteké lesz: 11 és 15 órától várják a jövő tudósait, s a lelkes érdeklődőket.

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow keretében a Móra Ferenc Múzeum egész nap biztosít igény szerinti időpontban tárlatvezetéseket a természettudományi és néprajzi látványtáraiban. Érdeklődni az alábbi e-mail címen lehet: wilhelm.adel@gmail.com

Bővebb információk a Mozaik Múzeumtúráról ITT, illetve ITT.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kezdődik a 30. Thealter nemzetközi színházi fesztivál Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált.

Tovább olvasom

Hírzóna

Közönségtalálkozót tart a Szabadtéri

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Augusztus 18-án 16:30-kor tartják a záróprodukciója, a Hófehérke és a hét törpe közönségtalálkozóját.

Tovább olvasom

Kultúra

Ajándékkoncerttel folytatódik a Szabadtéri programsorozata

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Szegedi Szimfonikus Zenekar műsorán a 250 éve született Ludwig van Beethoven művei csendülnek föl.

Tovább olvasom

Aktuál