Manul a Szegedi Vadaspark tavaszi látványossága

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

manul_szegedi_vadaspark

Újra látható a Szegedi Vadasparkban az egyik legimpozánsabb macska, a ritkaságnak számító manul, vagy más néven pusztai macska (Otocolobus manul).

“Pár éve már élt az erdei kifutójában egy egyede, de a betegségben való elpusztulása után egy időre le kellett mondani az érdekes kinézetű állat látványáról a látogatóinknak. A manul nemzetközi fajmegmentési programja (EEP) idén tudott újra egy egyedet ajánlani Szegedre, így nagy örömmel fogadtuk a Krakkói Állatkertben született fiatal hímet a tavasz folyamán, és természetesen bízunk abban, hogy mielőbb párt is talál neki a program koordinátora. A dús szőrzetű, ezért a házimacskánál jóval nagyobbnak tűnő ragadozót már a látogatók is megfigyelhetik az észak-kínai leopárdok és a hópárducok kifutói között lévő bemutatóban” – közölte honlapján a Szegedi Vadaspark.

A manul Közép-Ázsia pusztáin él, alacsonyabban fekvő területeken éppúgy, mint fennsíkokon – sajnos egyre fogyatkozó számban. A kutatók körülbelül 15 ezer egyedre becsülik a számát, vagyis nagyon alacsony egyedsűrűség jellemzi a hatalmas elterjedési területén. Miután számos veszély leselkedik rá, a nála termetesebb húsevő emlősök éppúgy, mint a nagyobb ragadozó madarak, a sűrű növényzetű területeket kedvelik, ahol el tudnak rejtőzni. A pusztákon élő mormoták üregeiben is szívesen húzódik meg. Az élőhelyére jellemző a szélsőséges időjárás, a rendkívüli téli hideg és a forró nyár egyaránt, a sűrű, hosszú szőrű bundájával ezen nehéz körülményekhez alkalmazkodott. A kültakarójának köszönhetően jóval nagyobbnak látszik a házimacskánál, valójában közel hasonló tömegűek.

Nem számít gyakorik fajnak az állatkertekben sem, azok nemzetközi adatbázisa szerint (ZIMS) jelenleg Európa 34 állatkertjében mindössze 106 manul él, immár, újra Szegeden is.

Biodiverzitás napi rendezvény május 22-én

A biodiverzitás a biológiai sokféleséget jelenti, amelynek védelme a természetvédelem egyik legfontosabb feladata. Ennek jegyében ma már világszerte megtartott zöld ünnepet tavalyi év óta a Szegedi Vadaspark is megrendezi, elsősorban óvódás és iskolás csoportok számára. Ahogyan 2016-ban, úgy most is a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkársága támogatja a programot, illetve annak szakembereivel együtt várják a Vadaspark több pontján, játékos minifoglalkozásokkal a gyermekcsoportokat. A 9.30-tól 14 óráig tartó programon, arra hívják fel a résztvevők figyelmét, hogy a természetben minden élőlényre szükség van, s mindnyájan tehetünk védelmük érdekében valamit.

Május 22-ét az ENSZ közgyűlése 2000-ben nyilvánította a Biológiai Sokféleség Nemzetközi napjává. Az ötlet Edward O. Wilson amerikai rovarász és természetvédelmi szakembertől származik, aki 1997-ben több tucat botanikus és zoológus részvételével a New York állambeli Walden-tó környékén megnyitotta az első biodiverzitás (magyarra lefordítva a biológiai sokszínűség) napot.

“Az Oktatóközpont melletti Biodiverzitas parkunkban lévő állomáshelyeken, többek között élő hüllők és rovarok segítségével igyekszünk olyan állatokat is elfogadtatni a gyerekekkel, amelyek nem mindenki által kedveltek, de bemutatunk védett állatokból készült, határon elkobzott használati és dísztárgyakat is, amelyek legális alternatíváit a gyerekeknek kell kitalálni. Sőt a helyszínen az általunk kirakott állatlakásokból mindenki ötletet meríthet arra is, hogy ki-ki a saját lakása, háza környékén hogyan tud újabb és újabb állatfajoknak helyett biztosítani városi környezetben is.

Ez utóbbi állandó bemutatónk az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) több társintézményével meghirdetett „Let it Grow”! – Engedd élni! című, szintén a biodiverzitás védelmét hangsúlyozó természetvédelmi kampány elveit követi” – közölte a Szegedi Vadaspark.

Előző sztori

Kajak-kenu: bemutatták a magyar csapatot, hivatalosan is elkezdődött a szegedi Világkupa + FOTÓK

Következő sztori

Pénteki programajánló: Régészet Napja, Túlóra, táncház