Egyetem

Kőrösys siker A BME IOT versenyén

Kőrösys siker A BME IOT versenyén

2017. május 8., hétfő
Kőrösys siker A BME IOT versenyén
tmit2

A Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziumának két tanulója, Krajkó Bence és Puskás Tamás (12.C) megosztott 1. helyezést ért el a Budapesti Műszaki Egyetem által meghirdetett TMIT Internet of Things országos versenyen SmartWhite nevű ötletével.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén először középiskolás szekcióban is meghirdette a TMIT Internet of Things versenyét, amelyre internetes kommunikációt felhasználó innovációs ötletekkel lehetett pályázni. A döntőbe három vidéki középiskola csapatát hívták be, köztük a Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma diákjait. A tanulók ötlete, a SmartWhite egy okos fehérbot, amely különböző érzékelőkkel segíti a látássérültet a mindennapi közlekedésben. Szükség esetén a boton levő gomb megnyomásával az e célra kitalált SmartWhite Helper mobil applikáción keresztül a látók segítségét is kérheti. Az applikációt olyan emberek telepíthetik, akik szívesen segítenének önként az arra rászorulóknak. A smart city koncepciókhoz illeszkedő közösségi szolgáltatás fejlesztheti az állampolgárok toleranciáját, a középiskolásoknak akár iskolai közösségi szolgálati órák írhatók jóvá vagy kereskedelmi partnereket (loyalty card) bevonva a segítségnyújtással akár különböző törzsvásárlói pontok is gyűjthetők, ezzel motiválva a használatot. Az április 28-án lezajlott döntőben a csapatok a szakmai és üzleti zsűri előtt prezentációban mutatták be ötletüket és az elkészített prototípust. A zsűri végül a három döntős csapatot egyaránt első helyezettnek hirdette. A tanulók felkészülését

Terjék Balázs

és

Antal Zsolt

, az Atys-Co Kft. munkatársa segítette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.