Írjon nekünk

Közélet

Hamisan vádolta meg Botka titkárnője – feljelentés tett Szabó Bálint

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szabo-b1

A nő azt állította, hogy két kézzel megfogta és ellökte őt Szabó Bálint, a jogászt rendőrök vitték el, s garázdasággal vádolták. A Szegedi Járásbíróság felmentette Szabót, aki az ellene felhozott hamis vád miatt feljelentést tett az ügyészségen. „Lassan nem marad olyan közvetlen munkatársa Botka Lászlónak, aki valamilyen büntetőügyben ne lenne személy szerint érintett vagy elkövető” – összegzett.

Egy év után zárult le Szabó Bálint ügye, a Szegedi Járásbíróság első fokon felmentette a bűncselekmény vádja alól. „Egyértelműen bebizonyosodott, hogy Botka László titkárnője hamisan vádolt engem, s ez alapján vontak büntetőeljárás alá” – közölte Szabó Bálint jogász a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján. Megjegyezte, a Btk. szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, ha a hamis vád alapján az érintett ellen büntetőeljárás indul. „Azt állítom, hogy Botka László titkárnője elkövette ezt a bűncselekményt, ezért feljelentést tettem a megyei főügyésznél” – jelentette ki Szabó.

Felidézte, tavaly május 17-én rendőrök vitték el a városházáról (képünkön) Szabó Bálint jogászt, mondván, garázdaság vétségével alaposan gyanúsítható. Botka László titkárnője azt állította ugyanis, hogy Szabó két kézzel megfogta és ellökte őt. Hét órán keresztül tartották bent a jogászt a rendőrök, aki másnap azt közölte, hogy politikai utasításra, jogtalanul állították elő hamis vád alapján, s szerinte korrupt a rendőrség, ezért Zélity László városi rendőrkapitánynak távoznia kell posztjáról. Szabó Bálint panasszal is fordult a Szegedi Rendőrkapitánysághoz, s úgy értékelt, koncepciós eljárás zajlik ellene. Az ügyészség június elején szüntette meg a garázdaság vétsége miatt indult eljárást a jogász ellen, az ügyészség álláspontja szerint a férfi magatartása vonatkozásában hiányzik a garázdaság megállapításához szükséges erőszakos és kihívóan közösségellenes jelleg – figyelemmel a cselekmény motivációjára és helyszínére is, ezért cselekmény nem bűncselekmény.

Szabó Bálint kitért arra is, hogy szerinte Botka László titkárnője nem magányos elkövető, nem ő találta ki, hogy mit kell mondania a rendőrségen. „Megalapozott a gyanú, hogy a titkárnőnek volt felbujtója, volt, aki a bűncselekmény elkövetésében segítette, s ezzel bűnpártolást követett el, s volt olyan személy, aki a hivatali helyzetével visszaélt. Ezért május 31-én Kopasz Zsolt megyei főügyésznél azt is indítványoztam, hogy vizsgálja meg a nyomozóhatóság, hogy a városháza melyik tisztségviselője követett el még bűncselekményt, s vizsgálják Botka László személyes érintettségét is” – közölte.

Újságírói kérdésre elmondta, 2016-ban a Cserepes sori piac kereskedői, előtte a Szeviép-károsultak ügyében kezdeményezett tárgyalásokat, az érintettekkel elment több alkalommal Botka László előzetesen meghirdetett fogadóóráira is, ám a városvezetés részéről soha semmilyen tárgyalási szándék nem volt, ezért is tartottak tüntetéseket, felvonulásokat.

Balhé

Újabb szegedi vezető bírót vádol elfogultsággal a PS

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ez a közismert bíró ítélte el a Fidelitast is az elhíresült börtönválogatottas plakát miatt. Nem sokkal később jogerős, elmarasztaló ítélet született a városvezetőkkel szemben. A férfi ex-felesége önkormányzati cégeknek dolgozik, a bíró mégis csak egy esetben jelentett összeférhetetlenséget, a többiben, ahol önkormányzati cégek vettek részt, nem – állítja a lap. Ez már a sokadik szegedi […]

Tovább olvasom

Közélet

Surján László mond beszédet Szegeden, a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ismét közös szervezésű programmal emlékezik a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára.

Tovább olvasom

Közélet

Püspökké szentelték, és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állították Kovács Gergelyt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szentelésen mintegy félszáz püspök vett részt a Szent Mihály székesegyházban, a templom előtti teret pedig a hívek ezrei töltötték meg.

Tovább olvasom

Aktuál