Hétvégi programajánló: Szeged Ink V, Wellhello

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeged_ink_v

Juhásztalálkozót tart az SZTE MK, különleges előadással készül a Szegedi Egyetemi Színház és az ExperiDance, Szegeden koncertezik a Wellhello, a Szeged Ink V bulin pedig a tetoválás és a zene kerül a középpontba.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége, SZTE Mezőgazdasági Kar és a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület szervezésében XXXIII. Szent György-napi Juhásztalálkozóra várják az érdeklődőket az SZTE Mezőgazdasági Karán 7 órától, olyan egész napos programokkal, mint a szaktanácsadás, juhnyírási bemutató, főzőverseny, rajzverseny, gyapjúfelis­merés, folklór műsor, népi zenekar.

Az Alsóvárosi Tájház Tájházi Kincskereső foglalkozásán agyagozás lesz a program szombaton 10 és 13 óra között, felrakásos technikával agyagedényeket, bögréket ceruzatartókat készítenek majd.

Anyák Napi kézműves foglalkozásra vár a Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány Csapata szombaton 10 órától az Új Nemzedék Központban.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSz) a Magyar Nordic Walking Akadémia közreműködésével országos szintű programsorozatot indít cukorbetegeknek és hozzátartozóiknak, hogy felhívja a figyelmet a mozgás fontosságára, és annak vércukorra gyakorolt jótékony hatására. Ennek keretében szombaton 14 órakor a Tisza-parti Cukorbetegek Egyesülete az Újszegedi ligetnél Nordic Walking túrát szervez, amelyen a résztvevők egy egészségi állapotfelmérést követően közösen túráznak majd. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSz) 34, az ország különböző pontjain aktívan működő cukorbeteg egyesületet képvisel ernyőszervezetként és célja, hogy rendszeres betegoktatást biztosítson a diabétesszel élők számára.

Monostori András tart idegenvezetést a Millenniumi Kávéház Teraszánál szombaton 15 órától. “Pohárba töltött történelem Körséta Szeged régi kocsmáinak és italmérős helyiségeinek színhelyén. A régi legendás vendéglátóhelyek és kocsmák helyszíneit ugyan iszogatás nélkül, de jó hangulatban és rengeteg mulatságos kocsmai történettel, anekdotával körítve járjuk be. Bemutatjuk, hol és hogy mulatott a szegedi nép, mivel régebben talán még jobban is értette ennek a módját, mint napjainkban” – invitálnak a szervezők.

Pablo Arellano, mintegy 50 zenei album zeneszerzője, előadója és számos sikeres film rendezője lesz a Millenniumi Kávéház vendége szombaton 18 órától a pawn the light (gyalogfény) című esten. A gyalogfény nagy örömmel látja vendégül a mexikói Pablo Arellanot. Pablo zeneszerző, rendező és író. Zenét a New England Conservatory-ban tanult, Bostonban. Már karrierje elején felismerte, hogy küldetése olyan filmek, filmzenék és zenei albumok előállítása, amelyek tágra nyitják a lelket. Számos nagysikerű film rendezője volt (ld. az angol imsertetőt és a honlapját). A filmek mellett eddig mintegy 50 zenei albumot is készített. Saját bevallása szerint, a művészetben elért sikerei mellett élvezi a létezés minden percét, és sok időt tölt azzal, hogy tanulmányozza a belső csendet és a tudat kiterjesztésének lehetőségeit. Tevékenységének magyar vonatkozása is van: rendszeresen koncertezik Jeszenkszy “Sky” Istvánnal.

A Sun City Tattoo & Piercing Szeged és a SunCity Booking ötödik alkalommal rendezi meg a fővárosi Tattoo The Sun fesztivál hagyományát követve a szegedi zenés tetováló-szeánszt, a Szeged Ink-et. A rendezvényen a tetoválások mellett az elektromos gitárok zúgása adja meg az alaphangulatot, ezúttal a helyszínváltozás miatt koncerttel párhuzamos tetoválásra nem lesz lehetőség, de a Sun City Tattoo & Piercing Szeged tetoválói ajándék mintákkal készülnek az estére. A zene azonban nem marad el, a Cool Clubban a 18 órai kapunyitást követően 20 órától indul meg a koncertdömping, a sort a szegedi sci-fi metal The Void nyitja, a banda nemrég megjelent Nullified című albuma ismét kiváló szórakozást ígér. A második fellépő egy év után tér vissza a Napfény Városába, a punk rocker Szükségállapot lemezbemutató koncerttel üdvöli újra a szegedi közönséget. Jól ismert és jól bevált hardcore döngöléssel érkezik a Don Gatto, a szekszárdi banda számtalan kiváló bulit adott már Szegeden, a féktelen tombolás most is garantált. A Szükségállapothoz hasonlóan lemezbemutató koncertet ad a Cadaveres, a székesfehérvári metálfiúk a “The Fifth House” című korongjukat prezentálják majd. Az este zárása is különlegesnek ígérkezik: a szegedi Balkan Shadows színpadi debütálása adja a Szeged Ink V kuriózumát, punk-os beütéssel bíró modern metal hangzást mutató zenekar első koncertjét adja majd a bulin. Részletek ITT.

A Szegedi Egyetemi Színház az SZTE BTK Régi tornatermében szombaton 19:30-tól “Nagyanyám immár webkamerán figyeli a tyúk hogy tojik” című bemutatóját tekintheti meg a közönség. Az előadás pátosz, hősiesség és főleg kényszer nélkül, néha cinikusan, néha nekikeseredve, talán roman­tikusan és makacsul, de követni kívánja Paál Istit azon a bizonyos megkezdett úton. Kísérletező kedvű összekacsintással jelentkeznek ezúttal a tyúkólból, ahol jól megfér egymással saját történetük, a Lét és idő, a posztrock, a Wikipédia, az aktuális baromfi és nemzetpolitikai statisztika, az álom és a valóság.

A Cimbaliband ad koncertet a Millenniumi Kávéház Teraszán szombaton 20 órától. Zenéjükben a modern kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, viszont mindez természetes formában történik, mert ők egy igazi „multikulti” zenekar. Szerb harmonikás, magyar hegedűs, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros, mindez egy sejtelmes női énekhanggal és egy jazz­dobossal megfűszerezve. Zenéjük forrásai különböző helyekről fakadnak: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll, de két dolog mégis összetartja a bandát, a barátság és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom.

Weekend Madnes keretein belül a Wellhello lép fel a JATE Klubban szombat este 20 órától. Vendég: Soulwave. A Wellhello egy 2014-ben alapított zenekar, tagjai az ismert magyar rapper, Fluor Tomi és az énekes­dalszerző, Diaz. A formáció a Rakpart című dalukkal lett ismert, megjelenését követően egyből a sláger- és a rádió játszási listák élére került.

Az ExperiDance Gyöngyhajú lány balladája című előadása vasárnap 19 órakor lesz látható a Városi Sportcsarnokban. “Mindenkiben ott van a szunnyadó gyermek, így a tündérmeséket a felnőttek is szeretik, csak be kell őket csomagolni „felnőtt köntösbe”! Március 12-én a RaM Colosseum színpadán nagy sikerrel mutatták be a „Gyöngyhajú lány balladája” című musicalt, mely egy fiatal lány felnőtté válásán, első nagy szerelmi csalódásán keresztül idézi meg a Balatonpart, a tó ősi mitikus legendáit. A színpadon 24 ExperiDance táncművész, a mikrofonoknál 5 kiváló musicalszínész, a mese erősítésére 21 szenzációs Omega-sláger! Egy történet, amit mindenki átélt, aki volt fiatal és szerelmes! Az Omega együttes és az ExperiDance Production több mint fél év gondos tervezés, aprólékos egyeztetés és lázas alkotómunka után Szomor György, Koós Réka, Fésűs Nelly, Lux Ádám, R. Kárpáti Péter, Simon Panna Bogi és Békefi Viktória főszereplésével állította színpadra új darabját, amelyben olyan világszínvonalú slágerek csendülnek fel, mint a Trombitás Frédi, a Régi Csibészek, az Ezüst Eső, a Petróleumlámpa, a Ha én szél lehetnék vagy a Gyöngyhajú lány…”

Folyamatos kiállítások, programok:

Ottlik Géza (1912 – 1990) Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító születésének 105. évfordulóján „a magyar intellektuális próza kiváló alkotója” köteteiből rendezett kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. „Aggodalmas pontosság, a magával folytatott alkudozás minden szóért, és a meg nem alkuvás sem gondolkozásban, sem stilisztikában jellemzi regényeit, kisregényeit, novelláit és műfordításait. Kiemelkedő tudású bridzsversenyző, többszörös magyar bajnok és kiváló szakíró, a bridzs-játék megújítója” – olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár internetes oldalán. Az Éjszakai hajózás című kiállítás május 4-től június 1-ig tekinthető meg.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

„Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Elbúcsúztak a Radnóti végzősei + FOTÓK

Következő sztori

Bakondi: Magyarország szolidáris a szenvedőkkel és az európai értékeket védőkkel