Közélet

Gyógynövényfeldolgozót és oktatóközpontot adtak át Ópusztaszeren

Gyógynövényfeldolgozót és oktatóközpontot adtak át Ópusztaszeren

2017. május 5., péntek
Gyógynövényfeldolgozót és oktatóközpontot adtak át Ópusztaszeren
Ópusztaszer-44

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark megtartotta a „Múlt útjain a Jövő ösvényeire” című projekt záróeseményét, melyen részt vettek Olav Berstad, Norvégia magyarországi nagykövete, a norvégiai partner (NIBIO) és a miniszterelnökség együttműködő tagjai.

A Norvég Alapok és az EGT Alapok révén Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint a kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában. Norvégia az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás révén szorosan együttműködik az EU-val. A norvég kulturális örökség igazgatóságának tagjai és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark munkatársai beszámoltak arról, milyen megfeszített munkával vitték véghez a projektet, hogy a monostorkert, a gyógynövényfeldolgozó és oktatóközpont időben el tudjon készülni, különösen az utóbbi hetek időjárásának szeszélyessége mellett. Szerencsére rengeteg kiváló szakember segítette a beruházás sikerességét, így április 26-án megtörténhetett a technikai átadás. A monostor, amelyen a mostani beruházás megvalósult, az Alföld egykor leggazdagabb szerzetesintézménye volt, melyben a bencés szerzetesek gazdálkodni tanították a környékbeli lakosokat, illetve a kertekben termelt gyógy- és fűszernövények feldolgozásának lehetőségeit mutatták be. A közel 900 éves műemlék újrakeltése napjainkban reneszánszt élő gyógynövénykultúrába enged betekintést és eleveníti fel a szerzetesség szellemi közösségén keresztül feldolgozásának, gondozásának technikáit. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyébként rengeteg hasonlóságot mutat a norvégiai NIBIO svanhovdi nemzeti parkjával, ahol szintén látogathatók mintakertek. Az ottani kertek elsősorban a gyermekek interaktív szórakoztatására és tanítására lettek létrehozva, ám a programok iránt nagy érdeklődést mutattak a felnőttek is, épp úgy, mint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark esetében, ahol a beruházás során létrehozott Szeri Gyógynövényházban és kertben kicsik és nagyok is rengeteget tanulhatnak a középkori növényfeldolgozás kultúrájáról. A norvég és a magyar csapat tagjainak közös célja, hogy a kialakított központok ne csupán szakmai eredmények elérésében segítsenek, hanem találkozási pontok, a barátság színterei lehessenek. A határokon átívelő projektek egymás megértését, nemzetek közelebb kerülését segítik elő. A beruházás során megvalósult Szeri Gyógynövényházat és kertet pünkösdvasárnap, egyházi szertartás keretében avatják fel, majd adják át a nagyközönségnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.