Gyógynövényfeldolgozót és oktatóközpontot adtak át Ópusztaszeren

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ópusztaszer-44

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark megtartotta a „Múlt útjain a Jövő ösvényeire” című projekt záróeseményét, melyen részt vettek Olav Berstad, Norvégia magyarországi nagykövete, a norvégiai partner (NIBIO) és a miniszterelnökség együttműködő tagjai.

A Norvég Alapok és az EGT Alapok révén Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint a kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában. Norvégia az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás révén szorosan együttműködik az EU-val.

A norvég kulturális örökség igazgatóságának tagjai és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark munkatársai beszámoltak arról, milyen megfeszített munkával vitték véghez a projektet, hogy a monostorkert, a gyógynövényfeldolgozó és oktatóközpont időben el tudjon készülni, különösen az utóbbi hetek időjárásának szeszélyessége mellett. Szerencsére rengeteg kiváló szakember segítette a beruházás sikerességét, így április 26-án megtörténhetett a technikai átadás.

A monostor, amelyen a mostani beruházás megvalósult, az Alföld egykor leggazdagabb szerzetesintézménye volt, melyben a bencés szerzetesek gazdálkodni tanították a környékbeli lakosokat, illetve a kertekben termelt gyógy- és fűszernövények feldolgozásának lehetőségeit mutatták be.

A közel 900 éves műemlék újrakeltése napjainkban reneszánszt élő gyógynövénykultúrába enged betekintést és eleveníti fel a szerzetesség szellemi közösségén keresztül feldolgozásának, gondozásának technikáit. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyébként rengeteg hasonlóságot mutat a norvégiai NIBIO svanhovdi nemzeti parkjával, ahol szintén látogathatók mintakertek. Az ottani kertek elsősorban a gyermekek interaktív szórakoztatására és tanítására lettek létrehozva, ám a programok iránt nagy érdeklődést mutattak a felnőttek is, épp úgy, mint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark esetében, ahol a beruházás során létrehozott Szeri Gyógynövényházban és kertben kicsik és nagyok is rengeteget tanulhatnak a középkori növényfeldolgozás kultúrájáról.

A norvég és a magyar csapat tagjainak közös célja, hogy a kialakított központok ne csupán szakmai eredmények elérésében segítsenek, hanem találkozási pontok, a barátság színterei lehessenek. A határokon átívelő projektek egymás megértését, nemzetek közelebb kerülését segítik elő. A beruházás során megvalósult Szeri Gyógynövényházat és kertet pünkösdvasárnap, egyházi szertartás keretében avatják fel, majd adják át a nagyközönségnek.

Előző sztori

DK: Magyarországnak is csatlakoznia kellene az uniós menekültügyi politikához

Következő sztori

Szijjártó: Timmermansnak le kell mondania