Közélet

Fodor Csaba a SZEGEDma.hu-nak: A baloldal elsősorban saját magát készül legyőzni

Fodor Csaba a SZEGEDma.hu-nak: A baloldal elsősorban saját magát készül legyőzni

2017. május 29., hétfő
Fodor Csaba a SZEGEDma.hu-nak: A baloldal elsősorban saját magát készül legyőzni
Fodor_Csaba

Hiteles személyiségekkel, egyenes kiállással és mindenek előtt egységgel lehet sikert elérni a 2018-as országgyűlési választáson Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint. Ha a baloldalon nincs egység, abból nem lehet sem kormányváltás, sem kormányzás.

- Az elmúlt időszakban közzétett közvélemény-kutatási adatok nem kis eltérést mutatnak egymáshoz képest abban a tekintetben, hogy melyik párt támogatottsága milyen mértékben változott. A Medián szerint csökkent a kormányoldal támogatottsága, míg Tárki és a Századvég viszont azt mutatta ki, hogy a Fidesz stabilan őrzi támogatottságát. Mi állhat ezen eltérések hátterében?

- A Medián adatai kilógtak a sorból a többi közvélemény-kutató adataival összevetve, mert eddig félmillióval több szavazót, szimpatizánst látott a cég a kormánypárt esetében. Az elmozdulással immár ugyanannyit mérnek, mint a többi kutatócég. A Medián nemrég publikált számai, illetőleg az összes többi közvélemény-kutató által áprilisban publikált számok alapján így elmondható, hogy a 2017 tavaszi Fidesz ugyanakkora támogatottságnak örvend, mint a 2014 tavaszi Fidesz. A többi mérés figyelembevételével azt mondhatjuk, hogy ez nem elmozdulás, csupán az adatok rendeződése az átlaghoz, vagy beállás a sorba. Összességében, ha most vasárnap lenne parlamenti választás, a 2014-es választással közel azonos eredmény születne.

- Egy év van hátra az országgyűlési választásokig, mégis már érezhető a kampányhangulat, Botka László, az MSZP potenciális miniszterelnök-jelöltje kampánykörút keretein belül járja az országot. Milyen hatással van jelenleg, illetve lehet a jövőben a szocialista párt támogatottságára a szegedi polgármester kampánya? Előremozdítja az MSZP-t Botka László?

- Úgy tűnik, a baloldal elsősorban saját magát, és nem a kormánypártokat készül legyőzni jövő tavasszal. Minden lépés, mely a lassan több tucatnyi balliberális politikai szereplőhöz kötődik, elsősorban a balliberális oldalon zajló pozícióharcról szól. Az emberek számára könnyen úgy tűnhet, hogy a baloldali politikusok számára nem az ország ügyéért való kiállás fontos, hanem a saját meglévő pozíciók megőrzése. Ha csak szigorúan

Botka László

színre lépését nézzük leszögezhetjük: alig volt hatása az országos politikára. A lehetséges miniszterelnök-jelöltek elfogadottsága kapcsán készült felmérésünk is rámutat, hogy míg a Fidesz-KDNP szimpatizánsok 95 százaléka szavazna saját pártelnökére egy miniszterelnök-választás esetén, ugyanez az arány a Jobbik szimpatizánsainak körében 66 százalék, a Demokratikus Koalíció táborán belül pedig 74 százalék. E kérdésben épp az MSZP-támogatók megosztottak: 33 százalékuk

Gyurcsány Ferencet

, míg 44 százalékuk Botka Lászlót látná szívesen miniszterelnökként. Ha a baloldalon sincs egység e kérdésben, hogyan lenne ebből kormányváltás, vagy sikeres kormányzás?

- A Fidesz jól láthatóan őrzi stabil támogatottságát, azonban a kormánypárt sem dőlhet hátra a következő időszakban. Milyen kampánystratégia lehet a leghasznosabb a Fidesz számára országos szinten, illetve Szegeden?

- A cél az, hogy a teljes felnőtt népesség nagyjából egyharmadának, bő két és félmillió embernek a meglévő szimpátiáját jövő tavasszal szavazatokra tudja váltani a kormánypárti szövetség. A munkahelyteremtés, a családtámogatás, a közteherviselés átalakítása, valamint a biztonság kérdésében elért eredmények minden bizonnyal komoly szerepet fognak kapni ezért a kormánypárti kampányban. Ugyanígy azt is egyértelművé kell tenni, hogy az ellenzék jelenlegi állapotában aligha lenne képes kormányozni az országot, mely az előbb említett területeken elért eredményeket is könnyen veszélybe sodorhatná. A feladat helyi szinten is adott: hiteles személyiségekkel, egyenes kiállással és mindenek előtt egységgel lehet sikert elérni.

- Elemzők szerint egyes internetes portálok átvették a baloldali pártok szerepét, saját értelmezési keretet alakítottak ki, nem igazán törődve már az ellenzéki pártok véleményével. Mi lehet az oka annak, hogy ez a helyzet alakult ki? Milyen következményei lehetnek a jövőre nézve annak, hogy az ellenzéki pártok helyett az ellenzéki média tematizál?

- Leszögezhetjük, hogy a liberális online média meglehetősen hisztérikusan kisajátította az ellenzék szerepét. Ez elsősorban a külföldi egyetemek – így többek között a Soros György által alapított CEU – működését érintő jogszabály, valamint a külföldről támogatott nem-kormányzati szervezetek (NGO-k) átláthatóbb működését érintő jogszabály kapcsán vált egyértelművé. Ezek a portálok nem tudósítóként, hanem aktív politika-formálóként léptek színre. Az más kérdés, hogy az általuk fontosnak tartott ügyek jól láthatóan a magyar emberek igen kis részét érdekelték csupán, mára ráadásul teljesen kifulladt az általuk generált tiltakozáshullám, az ellenzék így ismét saját magát aprózta tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.