Közélet

Elutasították a perújítást a makói gyepmester ügyében

Elutasították a perújítást a makói gyepmester ügyében

2017. május 11., csütörtök
Elutasították a perújítást a makói gyepmester ügyében
jog_birosag_torveny

A Makói Járásbíróság elutasította a 2015. március 31. napján állatkínzás vétsége miatt D. A. terhelttel szemben meghozott felmentő ítélet vonatkozásában előterjesztett perújítást - adta hírül a Szegedi Törvényszék.

A 2014. április 23. napján kelt vádirat lényege szerint a gyepmester foglalkozású vádlott 2012. szeptember és 2012. október hónapokban – pontosan meg nem határozható időközönként és időpontokban – indokolatlanul bántalmazott a makói gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák közül legalább ötöt oly módon, hogy az állatokat közvetlen közelről fejbe lőtte egy a nyomozás során be nem azonosított lőfegyverrel. A lövések a kutyák rövid időn belüli elpusztulásához vezettek. A vádlott a vonatkozó jogszabályi előírások megszegésével, kábítás nélkül oltotta ki legalább 5 kutya életét. A vádiratban foglaltakkal szemben a bíróság úgy ítélte meg, hogy a tetemek hiányában nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani azt, hogy a kutyák lőtt seb következtében pusztultak el, illetve hogy a vádlottat az állatok elpusztulásáért felelősség terheli-e. A vádlott következetesen tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, amelyet a meghallgatott tanúk vallomásai és a beszerzett szakvélemények nem tudtak érdemben megcáfolni, ezért a bíróság a 2015. március hó 31. napján jogerőre emelkedett ítéletében a vádlottat az ellene folytatólagosan elkövetett állatkínzás vétsége miatt emelt vád alól bizonyítottság hiánya okán felmentette. Ezt követően a Makói Járásbíróság jogerős ítélete vonatkozásában a Csongrád Megyei Főügyészség perújítási indítványt nyújtott be figyelemmel arra, hogy az elsőfokú bíróság felmentő ítéletének meghozatalát nagy mértékben befolyásolta egy tanú tárgyaláson tett korábbitól eltérő hamis tanúvallomása. A tanút a Szegedi Nyomozó Ügyészség vádirata alapján a Makói Járásbíróság jogerős határozatában hamis tanúzás bűntettében bűnösnek mondta ki, ugyanis megállapította, hogy a 2014. december 4. napján tartott tárgyaláson a hamis tanúzás törvényes következményeire történt figyelmeztetést követően az ügy lényegére vonatkozóan hamis tanúvallomást tett. A fentiekre figyelemmel a Szegedi Törvényszék az ügyészi indítványt alaposnak találta, ezért a perújítást elrendelte, melyet az ügyben korábban eljárt Makói Járásbíróság lefolytatott. A perújítási eljárás során az állatkínzás vétsége vonatkozásában a vádlott bűnösségét alátámasztó újabb bizonyíték nem merült fel, ezért a bíróság az előterjesztett perújítást végzésével elutasította. A perújítást elutasító végzés jogerőre emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.