Közélet

Egy éve horgásznak az algyőiek az új tavakon + FOTÓK

Egy éve horgásznak az algyőiek az új tavakon + FOTÓK

2017. május 17., szerda
Egy éve horgásznak az algyőiek az új tavakon + FOTÓK
dav

34 mázsa hal, 60 ezer ivadékponty, emelkedő taglétszám, versenyek – így telt az elmúlt egy év az algyői horgászok életében. Az egyesület és az önkormányzat is sikeresnek tartja az utóbbi 12 hónapot.

2016. május elsején a SZEGEDma.hu is beszámolt arról, hogy

átadták a három új horgásztavat és a hozzá tartozó horgásztanyát Algyőn

, a vasútállomás mellett. A település önkormányzata 38 millió forintért vásárolta meg a területet, hogy a helyiek méltó, a mai kor követelményeinek megfelelő körülmények között horgászhassanak. A vízfelületek kezelését az Algyői Természetvédő Horgászegyesület kapta meg, a horgásztanya működtetése a nagyközségnél maradt.

Karasz Béla

, az egyesület elnöke elmondta, sikeres éven vannak túl. Az egyes és kettes tóba 34 mázsa horogérett pontyot telepítettek, valamint 60 ezer ivadékponty is került a vizekbe: az egyesbe és a kettesbe 10-10 ezer, míg a hármasba 40 ezer. Legközelebb júniusban várható egy kisebb telepítés, viszont azt követően a nyári hónapokban már biztosan nem, ugyanis a nagy melegben veszélyekkel jár a halak szállítása és elhelyezése. Az egyesület létszáma folyamatosan emelkedik. Tavaly 196 fővel zártak, ez a szám jelen pillanatban 259 (215 felnőtt, 8 ifjúsági és 36 gyermek). Karasz Béla hozzátette, a jövőbeni tervek közé tartozik, hogy megtartsák a tagságot és nagy hangsúlyt fektessenek a fiatalok nevelésére. Ennek érdekében horgászversenyeket rendeznek, a gyermekek külön mérik össze ügyességüket.

Molnár Áron

örömét fejezte ki, hogy a tanya önkormányzati üzemeltetésben maradt. „Májustól novemberig 24 alkalommal tudtuk kiadni az épületet, napi 20 ezer forintért. Ez 480 ezer forintos bevételt jelentett. Természetesen kiadással is járt a működtetés: a zöldterület gondozása, a karbantartás és a közüzemi számlák miatt 460 ezer forintot kellett kifizetnünk, így minimális nyereséggel tudtunk zárni” – fejtette ki a nagyközség polgármestere, aki még elmondta, idén eddig 5 alkalommal fogadtak vendégeket a tanyán, így a bevétel várhatóan magasabb lesz. A tanyán jelenleg kisebb felújításokat végeznek. 990 ezer forintból homlokzatépületi, állagmegóvó munkálatok vannak folyamatban, valamint nyílászáró festés, tető és faburkolat javítás, elektromosrendszer-karbantartás történt meg.

Pongrácz Tamás

önkormányzati képviselő szerint 2018-ban az épület teljes körű rekonstrukcióját kellene elvégezni. „Megvizsgáltuk a tanya állapotát, és úgy látjuk, hogy szükség és igény is van erre” – nyilatkozta portálunknak a Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság elnöke, a helyi Fidesz-frakció vezetője. Mint ismertette, eddig pályázati lehetőségre vártak, de úgy tűnik, erre nem lesz forrás a jövőben. A korszerűsítés 5-10 millió forintba kerülne, a tervekről várhatóan később tárgyal a település képviselő-testülete.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.