Kultúra

Dacból veszi fel nagylemezét az Idegen

Dacból veszi fel nagylemezét az Idegen

2017. május 5., péntek
Dacból veszi fel nagylemezét az Idegen
idegen_2017

Rögös zenei útkeresés után találta meg saját hangját a fővárosi Idegen, az alternatív vonalon mozgó banda minden koncertjét úgy éli meg, mintha levegőért jutna a víz felszínére, épp ezért az összes bulira más meglepetéssel készül.

A kolbásztöltelékes melegítőnadrágra relikviaként tekintő

Idegen

zenekar története a 2016-os Ördögkatlan fesztiválon kezdődött, ahol két pohár száraz vörösbor mellett kialakult a

Kunics Olivér

(basszusgitár, ének),

Akácz Károly „Charile”

(gitár) és

Langó Ádám

(perka, elektronika) alkotta három fős alaplegénység, melyhez dobos fronton

Dencs Dominik

csatlakozott a Dungaree soraiból. „Olivér megkeresett, hogy játsszak fel egy kislemezt, amit én szívesen vállaltam, elmentem egy próbára, meghallgattam egy dalt, de az nagyon rossz volt” – mesélt az első közös zenélésről Dominik. Szerencsére itt nem ért véget az együttműködés, a második dalt már tetszett a dobosnak, azonban annak felvételeit még nem tárták a közönség elé. „Csináljuk meg jól! – ez volt a jelszavunk, így a próbán összeállt gyenge dalokból végül jó dalok születtek” – részletezte Olivér. Akácz Károly kiemelte, hogy a zenei útkeresés rögösen indult, a kezdetben úgy működött, hogy a csapat írt egy rossz számot, Olivér hazament és az éjszakáját a számok átharmonizálásával és számírással töltötte, majd másnap megjelent próbán egy teljesen eltérő anyaggal. „Szerencsére összeértünk már annyira, hogy tudjuk, mit szeret a másik, mit is akarunk együtt, legalább annyira, hogy a próbán közösen írjuk át a számokat, ne Olivér egyedül” – fűzte hozzá Charlie. Az Idegen egy klippel nyitotta meg pályafutását a „Hideg” című dalhoz, melyet

Csihar Arion

rendezett, az operatőri munkát pedig

Sinka Benedek

végezte. Mindketten a Metropolitan egyetem hallgatói, tehát jártasak a szakmában. „Tudatos volt az, hogy ezt a hangulatot adja át a videó az ócska ruhákkal, a sötét, büdös pincével, amit ők bizarrnak neveztek, amit mi nem értünk, mert ez nekünk mindennapos” – fejtette ki Dominik a klipről, melyre a zenekar mindegyik tagja rendkívül büszke és hálás, amiért ilyen formájában létrejöhetett. „Ilyenkor van az emberben egy életigenlés, hogy van célunk, van kire támaszkodnunk” – tette hozzá Olivér. http://www.youtube.com/watch?v=-OA-x5IMK7U A zenekar angol nyelvű dalszövegekkel indította meg működését, de átváltottak a magyarra. „Egyrészt azért gondoltam először az angol nyelvre, mert az nagyon szexi, másfelől pedig azért, mert mivel a szövegek az én magánéleti gondjaimmal foglalkoznak, és nem szerettem volna, hogy az emberek, akik miatt éneklek, értsék is, hogy miről szól az egész” – mondta el Olivér. „Amikor viszont közeledett a felvételek időpontja, úgy voltam vele, hogy nem lehet önző, magyarul kell megírni a Fekete Dobozt, mert az életem most olyan, amilyen, és máskor nem tudnám úgy megírni a szövegeket” – fűzte hozzá. A Fekete Doboz kislemezt a szegedi Miracle Sound stúdióban rögzítette az Idegen,

Szabó Szebasztián

vezetésével. Az énekes kiemelte, hogy az a jó a szövegírásban, pláne magyarul, hogy nagyon sokat kell gondolkozni a mondanivalón, rímbe kell fonni és az ember ilyenkor a saját életét is sok oldalról átgondolja. „A Fekete Doboz elkészítésekor jött meg a megoldás az életem akkori gondjaira, és ezért nagyon hálás voltam Szegednek, mert belém szívódott az éra és nagyon szeretjük a várost” - hangsúlyozta. Ádám megerősítette a Napfény Városáról alkotott pozitív véleményt, valamint kitért a koncertek jelentőségére, hiszen elmondása szerint minden buli előtt egy kisiskolás lelkesedésével készülnek, és amikor együtt van a zenekar, akkor eltűnik minden gond, ez láthatóan visszafelé is működik, hiszen hiába nem adott még sok koncertet a fiatal formáció, a közönség soraiból máris visszahallani a dalszövegeket. „Annyiszor fojtogat az élet, és bennem koncert előtt ez gyűlik, a koncerteket pedig úgy várom, mint ha az lenne az a pillanat, amikor felbukhatok a levegőre a vízből” – írta le a színpadra lépés élményét Olivér. http://www.youtube.com/watch?v=w5lwgx7jRPo Az Idegen nem csak zene terén alkot különlegeset élőben: a színpadkép részét képezi a „susogós” melegítő, ami igazán egyedi fellépőruhaként marad meg az ember emlékezetében. „Ez igazából csak Olivér stílusa és megpróbálja ránk erőltetni, az első koncerten ezt még bevállaltuk, de kopik a dolog” – szögezte le Dominik. A stílusos színpadi külső eredete Olivér nagypapájához vezet vissza. „ A relikviák nagy jelentőséggel bírnak az ember számára, nekem pedig a relikvia a melegítő, amit nagypapám hordott, mikor disznót vágott, és összekente az arcomat kolbásztöltelékkel és rám pöckölte a disznó szemét” – részletezte az énekes. A koncerten mutatott rendhagyó produkció itt nem ér véget: a tervek szerint minden koncertre más meglepetéssel készül majd a zenekar, az első bulin csepeli sámánoknak beöltözött táncoslányok voltak a színpadon, az öltönyös óvodás a Hideg klipjéből, az Idegen kecskeméti fellépésén pedig Major Matyi, a zenekar fényes, mindenese „Bigyó felügyelője” bűvészkedéssel szórakoztatta a közönséget, míg Szegeden a Dungaree tagjai ugrottak be vendégeskedni egy számerejéig. Az élő zenélés mellett a rögzített anyagokra is rákoncentrál a csapat, visszatérnek a stúdióba, hogy felvegyenek egy single-t, amit májusban egy videoklip társaságában terveznek megjelentetni, Olivér rendezésében. http://www.youtube.com/watch?v=elT2uqv5PHw „Mivel nem jutottunk be egyetlen fesztiválra se, ezért úgy döntöttünk, hogy augusztusban dacból felveszünk egy nagylemezt, amit ősszel az ország nagyobb városaiban szeretnénk bemutatni” – mesélt a tervekről Dominik. „Én úgy voltam vele, hogy ha anyukámon kívül másnak is tetszik, akkor elégedett vagyok, ezt már túlléptük, szóval szerintem révbe ért a produkció” – adott hangot véleményének Olivér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.