Csütörtöki programajánló: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, Beerpong, V.I.NY.I.T.

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

belvarosi_mozi1

Folytatódik a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál és a Születés Hete programsorozata, hangversenyt ad az SZTE ZMK vonós kamarazenekara, Class Artists koncert lesz a Rektoriban, beerpong kupára vár a Nyugi Kert, valamint az Indigo Project lép fel a Jazz Kocsmában.

A Születés Hete országos programsorozat szegedi rendezvényei május 8-tól május 12-ig várják az érdeklődőket. Az ÉLET-MÁS-KÉPP Alapítvány szervezésében megvalósuló program központjában a várandósság, a születés áll. A Szent-Györgyi Albert Agórában és a Katolikus Házban megvalósult programok ingyenesek. Az Oázis Rehabilitációs és Egészségfejlesztő Központban a Babahordozós torna és az AquaNatal a héten ingyenesen látogatható, a Stoller Babaúszás, a Kismama és baba mama tornák az új vendégek részére egy alkalommal ingyenesek. A programvezető Puroszné Nagy Magdolna perinatális szaktanácsadó, dúla, szülésfelkészítő, kismamamasszőr. A Születés Hetéről bővebben ITT és ITT.

Versenyfilmek vetítésével, információs vetítéssel, kerekasztal-beszélgetésekkel és más programokkal folytatódik a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál a Belvárosi Moziban. A fesztivál célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre irányítsa a figyel­met és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. A fesztivállal egyúttal szeretnénk ébren tartani Zsigmond Vilmos emlékét, művészetét, megismertetni munkásságát a nagyközönség­gel. A négynapos fesztivált kísérőprogramok színesítik, az operatőrökkel és filmkritikusokkal folytatott kerekasztal-beszélgetések mellett retrospektív sorozatot mutatunk be Zsigmond Vilmos alkotásaiból, évente más-más alkotói korszakára koncentrálva. Részletes program ITT.

Fiatalokkal az Egészséges Szegedért címmel szervez flashmobot a D2 közösségi klub a Vaszy Viktor téren 13.30-tól, melyen az egészséges életmód fontosságát jelenítik meg Szeged egyik forgalmas terén. Emellett egészségmegőrzéssel kapcsolatban lehet információt kapni interaktívan ezzel foglalkozó civilektől, intézményektől.

Mit üzen Arany János a 19.századból a 21.század emberének? – című programjával kapcsolódik az Arany 200 országos rendezvénysorozatához a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára (Szeged, Stefánia 2.). A témáról Szörényi László irodalomtörténésszel Darvas Anna tanár beszélget 16.30-tól. A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.

A Hangzhoui Művészeti Akadémián végzett Horváth Janisz vezeti be az érdeklődőket a kalligráfia művészet alapjaiba a tanfolyam keretén belül az SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszékén 17 órától az SZTE Konfuciusz Intézet szervezésében.

„Uram, jó nekünk itt lennünk.” – A tökéletes boldogság címmel keresztyén fiatalok előadása, beszélgetés kezdődik a Millenniumi Kávéházban 18 órától az újszegedi református gyülekezet ifjúsági csoportjának szervezésében.

19 órától az SZTE Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenytermében az SZTE ZMK vonós kamarazenekara tart hangversenyt. A hangversenyen elhangzik Mozart K.218 D-dúr hegedűversenye, melyben Vincze Eszter hegedűn működik közre, valamint Dvorák: Vonósszerenád, op. 22 Esz-dúr című műve. Művészeti vezető: Kosztándi István. A műsort Meszlényi László ismerteti. A belépés díjtalan.

A Class Artists hat zongoristája lép fel az SZTE Rektori Hivatalában 19 órától. Vojtek Jan, Várallyay Kinga, Medgyesi Zsolt, Moldoványi András, Hirling Bettina és Várallyay Fülöp a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Osztálytársakként és barátokként hisznek abban, hogy egymás értékeinek megbecsülése által művészileg és szellemileg fejlődhetnek, és inspirációt nyerhetnek egymás játékából. A koncerten Chopin, Debussy, Gershwin, Kaprálová, Rachmaninov és Scriabin prelűdjei, továbbá Rachmaninov, Ivo Rozladěný, Dvořák és Ravel 4-, illetve 6-kezesek hangoznak majd el. A koncertre való belépés díjtalan.

A Nyugi Kert és a Szegedi Bírpong kollektíva közös szervezésében várnak beerpong kupára minde érdeklődőt a Nyugi Kertbe 19.30-tól. A Beerpong meccsek a Kollektíva szabályai szerint fognak lezajlani a kupán. Tehát a versenyhez előnevezés szükséges, illetve most a nem kell nevezési díjat fizetni. A kupa ideje alatt Nyugi Hip-Hop estje fog gondoskodni a jó hangulatról. Részletek és jelentkezés ITT.

Az Indigo Project lép fel a Jazz Kocsmában 20 órától. Az Indigo Project különleges atmoszférájú, érzékeny zenéje a modern jazzből és könnyűzenei műfajokból táplálkozik. Az ének és hangszerek megszólalását élő elektronika egészíti ki, bensőséges, titokzatos és meglepetésekkel teli zenei világot alkotva. Az együttes nevét Palágyi Ildikó beceneve ihlette, ami a személyes hangvételre és a projekt céljára, az egységes zenei lenyomat készítésére egyaránt utal. Ildikó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán diplomázott, jelenleg mesterképzésen folytatja tanulmányait. 2015 tavaszán hívta életre formációját, melynek műsora saját, angol és magyar nyelvű szerzeményeire épül. Az Indigo Project 2016-ban meghívást kapott a Müpa Jazz Showcase kilenc fiatal fellépője közé, azóta rendszeresen hallható a hazai klubokban és fesztiválokon.

V.I.NY.I.T – elő bulin lazíthatnak a vizsgaidőszak nyomása előtt az egyetemisták a JATE Klubban 22 órától. Házigazda: Dj Berry. ÁOK/GYTK/FOK-osoknak a belépés ingyenes.

Folyamatos kiállítások, programok:

Ottlik Géza (1912 – 1990) Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító születésének 105. évfordulóján „a magyar intellektuális próza kiváló alkotója” köteteiből rendezett kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. „Aggodalmas pontosság, a magával folytatott alkudozás minden szóért, és a meg nem alkuvás sem gondolkozásban, sem stilisztikában jellemzi regényeit, kisregényeit, novelláit és műfordításait. Kiemelkedő tudású bridzsversenyző, többszörös magyar bajnok és kiváló szakíró, a bridzs-játék megújítója” – olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár internetes oldalán. Az Éjszakai hajózás című kiállítás május 4-től június 1-ig tekinthető meg.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

„Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Megdőlt a hidegrekord szerdán

Következő sztori

30 szegedi óvodában akár 30 fős csoportok is lehetnek