Írjon nekünk

Bulvár

Csaknem száz fagyi közül keresik az ország legjobbját Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

fagylaltverseny_sajttaj007kf

Jalapeños-tequilás, zöld- és keleti fűszerekkel vagy épp zöldségekkel megbolondított hűs finomságokat is neveztek a hagyományos ízek mellett az idei Év Fagylaltja versenyre, amit hétfőn rendeznek Szegeden. Összesen 94 hűs fagyi száll versenybe, ezek közül 20 mentes kategóriában indul, vagyis a cukor-, glutén- és tejmentes fagylaltokból is bő lesz a kínálat.

A tavalyi sikeres lebonyolítás után idén is Szeged ad otthont az Év Fagylaltja versenynek. A vendégeknek a Virág cukrászda nosztalgiafagyival kedveskedik gombóconként 88 forintért, és óránként változik, hogy mit kóstolhatunk, az eredményhirdetés után pedig 100 forintért a versenyre nevezett fagylaltokat is meg lehet ízlelni.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke és ügyvezetője a május 29-ei rendezvény beharangozóján elmondta, korábban kifejezetten szakmai versenyt tartottak, de felmerült igényként, hogy a nagyközönség felé is nyissanak. Sajnálatosnak nevezte, hogy míg régen nem volt kérdés, hogy miből is készül a fagylalt, ma sok helyen rengeteg aromát használnak, ezért azt is szeretnék megmutatni ezzel a megmérettetéssel, hogy igenis bőven van kiváló minőségű alapanyagokból készült hűs finomság is. „Azt szeretnénk elősegíteni, hogy az a gasztroforradalom, ami lezajlott a hazai éttermekben, induljon be a cukrászatban is” – hangsúlyozta.

A jubileumi, 20-ik versenyre a kiírást is modernizálták, idén nincs kötelező íz, minden versenyző maximum két szabadon választott fagylalttal nevezhetett. Az értékelésnél a zsűri figyelembe fogja venni a fagylaltok hagyományos alap és járulékos anyagokból történő elkészítését, és vannak tiltott hozzávalók is, így például a mesterséges színezékek használata, valamint a növényi eredetű habalapok és hozzáadott növényi zsiradékok is ki vannak tiltva. Gyuris László mestercukrász, a Virág cukrászda üzemeltetője emlékeztetett, régen nem volt kérdés, miből is készül a fagylalt, hiszen nem léteztek járulékos anyagok a cukrászatban sem. A verseny napján a nosztalgiafagyikkal ezt a korszakot idézik meg, az 1950-es és 60-as évek ízeit kínálják a verseny mellett a Virágban.

fagylaltverseny_sajttaj001kf

„A magyar cukrásztársadalom legnagyobb ünnepe az Év Fagylaltja verseny, amit az is bizonyít, hogy a tortaversenyeken sincs annyi induló, mint a fagylaltversenyen” – fűzte hozzá Gyuris László. A mestercukrász elárulta, különleges jó fagylaltokat nehezebb készíteni, mint egy süteményt, hiszen első ízlelésre előtűnnek az esetleges hibák. A fagylalt ráadásul frissen a legjobb, s ezt jól tudják a versenyre nevezők is, nagyjából 95%-uk a Klauzál téren fogja elkészíteni versenyművét, s összesen hat fagylaltfagyasztóval készülnek a hétfői versenyre. Azt, hogy különleges fagyicsodák is várhatóak, illetve, hogy kitesznek magukért a cukrászok erre az alkalomra, jól bizonyítja, hogy zsurnalisztakehellyel kedveskedatt a sajtó képviselőinek a Virág Cukrászda, a fagylaltba ugyanis nem egy papírlapot tűztek, hanem ehető ostyát.

A versenyen külön kategóriában indulnak a cukrászdák és fagylaltozók, valamint a gyártók és forgalmazók, kivéve a mentes kategóriát. Selmeczi Lászlótól megtudtuk, idén 20 mentes fagylaltot neveztek, ezek mindegyike cukor-, tej- és gluténmentes. „A cukrászatban, így a fagylaltkészítésben is a társadalmi igény hívta életre a mentes fagylaltokat, mivel egyre többen élnek valamilyen ételintoleranciával. Nagy fejlődés ment végbe, egyre több cukorhelyettesítő van a piacon például. Ezeket nehezebb elkészíteni, mint a hagyományos fagylaltot, nagyon sokat kell kísérletezni, hogy azt az ízt és állagot is visszahozzák a cukrászok, ami elvárható” – részletezte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke és ügyvezetője. Hozzátette, ebben a kategóriában is lesznek különlegességek, de itt sok gyümölcsfagyi is verseng majd.

Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője elmondta, a fagyiünnepet 15.30-tól zenei programokkal színesítik, fellép az Útközband Zenekar, az eredményhirdetés után pedig a társadalmi zsűriben is helyet foglaló Tarján Zsófia lép színpadra.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál