Botka és a Rolex: A fényűzés, a gazdagság és az időtálló luxus titkai

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

rolex_ora_karora_1

„Ha egy ilyet hordasz a kezeden, akkor biztos lehetsz benne, hogy valamit mocsok jól csináltál!” – hirdeti magáról a Rolex. Ezek szerint Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt-jelölt is tud valamit. Vagy mégsem. Persze attól függ, milyen értelemben. De döntsék el önök!

Ahogy rivaldafénybe kerülnek a különböző szenvedélyek és az értéktárgyak, úgy egyre több sebből vérzik Botka László szegedi polgármester vagyonnyilatkozata. Az MSZP-s politikus bevallása immár az országos sajtóban és a Parlamentben is téma, Botka pedig látványos hátraarcba kezdett: a szocialisták „feledékeny” üdvöskéje – a HVG szerint – immár többmilliós Rolex karóráját, bútorát, konyhai eszközeit is beleírná a (javított) vagyonnyilatkozatba, sőt, egy, a telkéhez megvett, de még be nem vallott földdarabot is. Komoly jog- és politikai vita várható azonban a polgármester „tudatlanságáról” vagy „figyelmetlenségéről”.

A kisemberek pártfogójának hitelessége

A Ripost robbantotta ki a héten a balhét, miután felhívta a figyelmet: többmilliós luxuskarórát hord Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelölt-jelöltje, aki éppen a melósok, a kisemberek pártfogójaként tünteti fel magát országos kampánykörútján, és keményen ostorozza, támadja, sőt, különadóval sújtaná a gazdagokat. A Ripost arra is kitért, hogy Botka vagyonnyilatkozataiban nem szerepel a Rolex. Az érintett az Indexnek úgy védekezett, hogy 40. születésnapjára kapta az órát a feleségétől, és „nem tudja, mennyibe került, ezért nem is szerepel a vagyonnyilatkozatában”. (Az interneten keringő cikkek szerint a szóban forgó időmérő egy Rolex Datejust II., bár maga a szocialista politikus a konkrét típusról nem nyilatkozott. Akit érdekel, itt böngészhet új Rolex Datejust II.-ket 1,5-től 10 millió forintig.)

Időközben Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Parlamentben azt mondta, Botka László polgármesternek a helyi önkormányzatokról szóló előírások szerint vagyonbevallást kell adnia, amiben a 231 ezer forintot meghaladó ingóságokat fel kell tüntetni. Azt még a kormánypártisággal aligha vádolható HVG is úgy becsüli friss írásában, hogy Botka – állítása szerint 2013-ban kapott – órája a mostani áron – csaknem 2 millió forintba kerül (a TV2 Tények pedig 2-3 milliót saccol), így tehát nem lehet kérdéses, hogy a vagyonnyilatkozatban lett volna a helye már évek (legalább 2014) óta.

Az ügyben két körülményre szeretnénk felhívni a figyelmet. Az egyik, ami magát Botkát érinti: vajon mennyire lehet életszerű, hogy egy vezető közszereplő, vezető politikus, aki rendkívül jómódú családi körülmények között él, köztudottan és bevallottan, sőt, még baloldali politikustársainak bírálatát (irigységét) is kiváltva – az átlag magyar famíliák számára anyagi okokból elérhetetlen − családi luxusutakon vesz részt (mélytengeri búvárkodás a Vörös-tengeren, rendszeres kiruccanások a Maldív-szigetekre stb.), nincs tisztában azzal, hogy a Rolex mint olyan nem más, mint státuszszimbólum. A másik, hogy milyen felelősséggel járhat a hibás avagy pontatlan vagyonnyilatkozat.

Az időtálló luxus, ami csak Botka előtt ne lenne ismert?

Nos, ami az óramárkát illeti, elég, ha csak rövid időt kutakodik a halandó az interneten, és azonnal rábukkanhat, hogy a Rolex egy genfi székhelyű, luxusórákat gyártó cég. Évente félmillió feletti karórát forgalmaz. 1908-ban jegyeztették be a márkanevet. 1919-ben alapították meg Genfben a Montres Rolex S.A.-t. A jól csengő nevű Trendmagazin szerint „vannak feltűnőbb, extravagánsabb, komplikáltabb, sőt drágább karórák is a világon, mégsem tagadhatjuk, hogy a Rolex a Föld bolygó leghíresebb óragyára, mely évtizedek óta fogalom. Mindez a magas szintű minőségnek és az időtálló luxusnak köszönhető.”

rolex_aruhaz_ora_karora

Szakértőnk szerint Magyarországon egyébiránt ezeket az órákat márkakereskedésben egy helyen lehet kapni, Budapesten, az Andrássy úton (korábban pedig a Váci utca végén és a Vörösmarty tér sarkán volt a bolt). Az üzletről annyit érdemes megjegyezni, hogy zsilipes kapun lehet belépni, azaz egy olyan, törhetetlen üveggel körülvett boxon át, ahonnan csak akkor lehet belépni az üzletbe (illetve onnan kifelé), ha a beengedő ajtó bezárult. A bolt előtt a járdán is folyamatosan egy öltönyös biztonsági őr áll! Aki tehát itt vásárol, érezheti, hogy luxus- és méregdrága órákat árusító szalonban jár, tehát ha itt vásárolták anno a Rolexet, minimum érdekes, hogy Botka elintézné az ügyet egy „nem tudtam, mennyibe kerüllel”. Ezeket az órákat persze nemzetközi garanciával olyan díszdobozban adják, hogy egy halandó már attól is megijed, mekkora érték lehet egy ilyen dobozban (lásd ezzel szemben ismét Botka kijelentését: „nem tudtam, mennyibe kerül”)…

Fényűzés, gazdagság – ami úgy általában nem titok

„A korona példásan csomagolja be a

Rolex alapértékeit, mint a kiválóság és kivételesség, a fényűzés és gazdagság.

Az öt pont a márkanév öt betűjével teljesen összepasszol és kiegészíti a márka jelentését: A sikerek megkoronázása” – üzeni a Rolex a player.hu portálon keresztül.

„Ha egy vadidegent megállítasz az utcán, és megfenyegeted, hogy csak akkor engeded tovább, ha mond egy luxusóragyártót, izzadó tenyérrel és verejtékező homlokkal, de

tuti a Rolexet fogja mondani.

Nyilván nem titok, hogy a Rolex-szel nem egy órát húzol a csuklódra, hanem egy történetet, és egy státuszszimbólumot egyszerre” – folytatja a player.hu.

Szóval nyilván nem titok, talán csak Botka László előtt…

Hiányos vagyonnyilatkozat – Orbán szerint bűncselekmény, de a szabályok mások

A Rolexen átlendülve jöhet akkor egy kis papírmunka! A nagypolitkában rengeteg vita övezte és övezi a vagyonnyilatkozatok kérdését, és a hibás, rossz, titkokkal teli bevallásokat maga Orbán Viktor nevezte bűncselekménynek. A miniszterelnök tavaly áprilisban jelentette ki, nézete szerint bűncselekményt követ el az a képviselő, aki valótlanságot állít a vagyonnyilatkozatában, hiszen a bevallásnak értelemszerűen egyeznie kell a valósággal Az elmúlt években nem volt hiány valótlanságokból és hirtelen előbukkanó ingatlanokból, nem véletlen, hogy a kormányoldalon is többször felmerült: változtathatnának a törvényeken. Ez azonban egyelőre nem történt meg.

A jelenlegi szabályozás értelmében a vagyonnyilatkozattal való „trükközés” akkor minősíthető bűncselekménynek, ha megállapítható a szándékosság, a rosszhiszeműség. „Akkor követ el valaki bűncselekményt a vagyonnyilatkozatával, ha a bíróság megállapítja, hogy az illető szándékosan adott meg hamis adatot, vagy titkolt el valamit és ezért valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot hoz nyilvánosságra. Mivel a vagyonnyilatkozat nem közokirat, így ebben az esetben is csak enyhébb bűncselekmény, magánokirat-hamisítás lenne megállapítható” – foglalta össze az Indexnek Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Botka László a tekintetben úgymond máris előre megpróbálta leverni a cölöpöket a többször hivatkozott indexes nyilatkozattal. A következő napok az MSZP miniszterelnök-jelölt-jelöltének ügye kapcsán során ugyanakkor ismét kiderülhet, hogy milyen következménye lehet, ha egy (most mentelmi joggal nem rendelkező, nem honatya) közszereplő rendelkezik egy méregdrága luxuscikkel, mely valójában az ő tulajdonában van, és azt rendszeresen nem szerepelteti vagyonnyilatkozatában. A Fidesz és a KDNP szegedi képviselőcsoportja a hírek szerint vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményez Botka László MSZP-s polgármester ellen.

Előző sztori

ORFK: a segélyhívások 70 százaléka semmilyen beavatkozást nem igényel

Következő sztori

Jogerős lett a „földön kívüli” csaló 8 év 6 hónap börtönbüntetése