Átadták Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat a Múzeumok Majálisán

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átadták Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat a Múzeumok Majálisán szombaton Budapesten.

Az év múzeuma a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma lett, Az év kiállítása pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 című időszaki kiállítása.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület indoklása szerint Az év múzeuma 2016 díjat a múzeumi munkában felmutatott stratégiai alapú, átfogó és kiegyensúlyozott fejlesztéseiért, továbbá a helyi identitás támogatásában és a régió turisztikai vonzerejének erősítésében elért eredményeiért érdemelte ki a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma.

A Színháztörténeti Múzeum és Intézet Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 című időszaki kiállítása az indoklás szerint rendkívül gazdag kommunikációs készlettel tette befogadhatóvá és avatta időtállóvá Simándy József (1916-1997) operaénekes életművét.

A kiállítás tavaly volt látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban, kurátorai Simándi Katalin, a művész legkisebb lánya és Sipőcz Mariann voltak, a látványt Mihalkov György tervezte.

Az év múzeuma díjat 21-ik alkalommal, Az év kiállítása díjat hetedik alkalommal adták át a Magyar Nemzeti Múzeum udvarán felállított színpadon.

Az év múzeuma 2016 elismerésért az idén öt intézmény szállt versenybe. Elismerő oklevélben részesült a dunaújvárosi Intercisa Múzeum, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tokaji Múzeum.

Különdíjat kapott a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a fiatalok bevonásával elért eredményeiért, innovatív közösségi projektjeiért, a képzőművészet, különösen a kortárs művészet bemutatásában és támogatásában vállalt erőfeszítéséért.

Az év kiállítása 2016 díjra az idén tizenhat tárlat nevezett, amelyek közül hét kiállítást választott be a döntőbe a bírálóbizottság.

Elismerő oklevélben részesült: az egri Dobó István Vármúzeum “Lőporfüst – kövek között” – kazamata-kiállítása, a Magyar Természettudományi Múzeum Igéző virágok szemlélésében – Haynald Lajos hagyatéka című időszaki tárlata, a Paksi Városi Múzeum Paksi metszet című helytörténeti kiállítása, a Pesterzsébeti Múzeum Doktor úr kérem… című kiállítása, valamint a Tatabányai Múzeum Metamorfózis – ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című kiállítása.

Különdíjat kapott a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma #moszkvater – A Széll Kálmán tér története című időszaki kiállítása, amely a média és nagyközönség bevonásával interaktív módon örökítette meg az ikonikus városi tér társadalmi szerepét.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a szombati díjátadón elmondta: a szakmai díjakat minden évben immár hagyományosan a múzeumok ünnepén adják át.

Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke elmondta: minden múzeum működtetése és minden kiállításuk megvalósítása alapvetően csapatmunkában történik.

A pályázat bírálóbizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a kiírásban részt vevő más szakmai szervezetek – az Múzeumok Nemzetközi Tanácsának Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közgyűjteményi főosztálya, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma – képviselői alkották.

Előző sztori

Orbán Viktor a muravidéki magyar érdekképviselet vezetőjével tárgyalt

Következő sztori

A város anno és 2017-ben – újból képválogatással ünnepeljük Szeged napját