Közélet

Államtitkárok: a 2018-as büdzsé a magyar emberek biztonságának költségvetése is

Államtitkárok: a 2018-as büdzsé a magyar emberek biztonságának költségvetése is

2017. május 8., hétfő
Államtitkárok: a 2018-as büdzsé a magyar emberek biztonságának költségvetése is

A jövő évi büdzsé a magyar emberek biztonságának költségvetése is - hangoztatta a Belügyminisztérium, valamint a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára közös hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kontrát Károly

, a belügyi tárca államtitkára elmondta: a kormány továbbra is kiemelt feladatnak tekinti a magyar emberek biztonságát, ezért szinte valamennyi rendvédelmi szerv többletforrásra számíthat jövőre az ideihez képest. Kitért arra, hogy az Európát fenyegető állandósult bevándorlás és terrorveszély miatt megerősítik a terrorelhárítást és a határok védelmét. Ismertette: a rendőrség 22 milliárd forint többlettámogatásra, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 427 millió forint, a katasztrófavédelem mintegy 4 milliárd, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ 339 millió forint többlettámogatásra számíthat, de a büntetés-végrehajtás is több pénzből gazdálkodhat. A tömeges bevándorlás miatt 50 milliárd többletkiadással tervez a Belügyminisztérium. Elmondta: a pénzt elsősorban a már meglévő két - Tompán, illetve Röszkén felállított - tranzitzóna működtetésére fordítják, továbbá az újonnan felszerelő határvadászok szolgálatba lépését segíti ez az összeg. Kitért arra is, hogy minden szükséges technikai, személyi feltételt biztosítanak a határvédelemhez, de amennyiben szükség lenne rá, a keret felülről nyitott és további forrásokat is tudnak erre a célra biztosítani. A rendőrség mintegy 22 milliárd forintos többletforrásából kiemelte az életpályamodell folytatását, felidézve, hogy a 2015 júniusában hatályba lépett új szolgálati törvénynek köszönhetően akkor átlagosan 30 százalékos béremelést kaptak az érintettek, majd 2016-ban és 2017-ben további 5-5 százalékot. Ez a program folytatódik 2018-ban is. A kormány elismeri és értékeli a személyi állomány munkáját - tette hozzá. Megemlítette a rendőrségi gépkocsiállomány cseréjét is, amelyre 5 milliárd forint többletforrást terveznek, továbbá az egykori határőrség Labanc utcai központjának felújítását, amely a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda épülete lesz.

Vargha Tamás

, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt emelte ki, hogy a védelmi költségvetés 427,3 milliárd forint lesz, ami 73,6 milliárd forintos többletet jelent. Magyarország biztonságának tovább erősítése elképzelhetetlen anélkül, hogy a Magyar Honvédséget ne erősítenék és a jövő évi költségvetés ezt biztosítja - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a honvédek, a katonák továbbra is részt vesznek a határ védelemében, együttműködésüket a rendőrséggel példaértékűnek nevezte. Vargha Tamás értékelése szerint a nyár közeledtével fel kell készülni arra, hogy akár az eddiginél is erőteljesebb migrációs nyomás alá kerül Európa. Beszámolt arról, hogy jövőre a honvédségnél több pénz jut fejlesztésre, és új biztonsági stratégiát is készítenek. Felidézte: a magyar kormány törekvése, hogy 2024-re a védelmi ráfordítások aránya elérje GDP-arányosan a 2 százalékot. A komplex haderőfejlesztési program, a haditechnikai modernizáció mellett külön megemlítette a honvédek illetményemelését is, ami értékelése szerint a honvéd családok életszínvonalát is emeli. Mint mondta, a honvéd a legfőbb érték, ezért munkakörülményeik javításában is szeretnének eredményt elérni: a haderőfejlesztés mellett laktanyafelújításra is fordítanak. Megjegyezte: a modern és ütőképes Magyar Honvédség megteremtése mellett az is cél, hogy valamennyi járásban legyen önkéntes tartalékos egység. Vargha Tamás szerint a honvédelem nemzeti ügy, mindannyiunk ügye kell, hogy legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.