Kultúra

A tavalyinál több előadást láthatott a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban + FOTÓK

A tavalyinál több előadást láthatott a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban + FOTÓK

2017. május 26., péntek
A tavalyinál több előadást láthatott a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban + FOTÓK
sznsz_evadzaro014kf

A tavalyinál több, 343 előadást láthatott a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban a 2016-2017-es évadban, a társulat emellett 12 alkalommal vendégjátékon is részt vett - közölte a főigazgató pénteken a Tisza-parti városban.

Az operatagozat 99 szegedi előadáson játszott, és hatszor más helyszíneken léptek föl - mondta

Gyüdi Sándor

a színház évadzáró társulati ülésén. Hozzátette: hat premier és négy továbbjátszás szerepelt a műsoron. A most záruló évadban nyolc bemutatót tartó drámatagozat 168 előadással lépett föl a csongrádi megyeszékhelyen és négy vendégjátékon szerepelt. A Szegedi Kortárs Balett művészei 25 alkalommal játszottak a Tisza-parti városban. A teátrum legnépszerűbb produkciója az évadban az Evita című musical volt 15 500 nézővel, a Parázsfuvolácskát, Mozart operájának gyermekváltozatát pedig mintegy 14 500-an látták.

Gyüdi Sándor

úgy fogalmazott, a szegedi nem gazdag színház, az önkormányzat erejéhez mérten támogatja teátrumát. A főigazgató megjegyezte, az öt nagy vidéki nemzeti színház állami támogatása együttesen 2,5 milliárd forint, holott ezeknek egyszerre kell több műfajban is a régió közönségét szolgálniuk. A direktor reményei szerint jövőre azonban növekedhet az intézmény állami támogatása, melyből régóta halogatott beruházások valósulhatnak meg, és emelkedhet a dolgozók jövedelme is - tette hozzá. Az évadzárón adták az színház és a város művészeti elismeréseit. A Vaszy Viktor-díjat az társulat szavazatai alapján

Cseh Antal

operaénekes, a Makó Lajos-díjat a prózai társulat döntése értelmében

Rédei Roland

színművész, az Imre Zoltán-díjat Hortobágyi Brigitta táncművész, az énekkari nívódíjat Somogyvári Tímea Zita énekművész, a Varga Mátyás-díjat pedig

Udvardi Tibor

kapta. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíját

Borovics Tamás

és

Kárász Zénó

színművész érdemelte ki. A Szegedi Operabarátok Egyesületének tagjai az évad énekesének

László Boldizsárt

, az évad opera-énekesnőjének Kónya Krisztinát, az évad ifjú énekesének

Kiss Andrást

választották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.