Egyetem

Logaritmus és koordinátageometria a matekérettségiben + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Logaritmus és koordinátageometria a matekérettségiben + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2017. május 9., kedd
Logaritmus és koordinátageometria a matekérettségiben + FOTÓK (FRISSÍTVE)
matek_erettsegi_radnoti50_gs

Nyolc órától írták a diákok a matematikaérettségit. Szaktanár nyilatkozott lapunknak a változásokról, majd megnéztük, hogy milyen lett valójában az érettségi.

12:25 Hibás az angol nyelvű feladatlap

Az

Index.hu

számolt be arról, hogy hibás a kéttannyelvű érettségizők számára kiadott angol nyelvű feladatlap. Az elírás miatt nem lehetett a feladatot megoldani, két helyen a size kifejezés helyett type-ot írtak. A feladatlap kijavítására az érintett iskolák engedélyt kaptak, a diákok negyedórával tovább dolgozhattak.

11:00 Bezár a bazár

Középszinten befejezték a munkát, az emelt szintet választók még délig dolgozhatnak. Holnap történelem.

10:10 Idén is a koordinátageometria okozhat gondokat

A legfontosabb matematikai témák, mint a síkgeometria, a sorozatok, a statisztika, az egyenletmegoldás, a függvények, szerepelnek az érettségi második felében - írja az

Eduline

. A választható feladatok között van koordinátageometria, de valószínűleg kevesen döntenek e mellett a portál által megkérdezett tanár szerint.

10:05 Milyen egy feladatlap az idei matematikaérettségin?

ITT

kétszer három mintafeladatsort is megnézhet!

9:47 Ez lesz a kihívás!

A második részre 135 percük van a diákoknak. A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatból áll, a II/B rész három 17 pontos feladatot tartalmaz, ez utóbbiakból kettőt kell megoldani.

9:05 Nem volt nehéz az első rész

Átlagos nehézségűnek ítélte meg az idei matematikaérettségi első részét az

Eduline

által megkérdezett szakember. Logikai feladatokat, logaritmust, gráfot, sorozatot, valószínűségszámítást és cosinustételt kellett megoldaniuk. A 10-12 feladatra összesen 45 percük volt a maturálóknak.

Korábban írtuk:

A kedd hagyományosan a matematikaérettségi napja. Ugyan a vizsgát módosították több pontban, de szóbelit továbbra sem kell tenni a diákoknak középszinten. A változásokról

Fridrik Richárd

érettségi felkészítő tanár nyilatkozott a SZEGEDma hírportálnak. „A középszintű írásbeli vizsgarész, illetve az emelt szintű írásbeli vizsgarész II. részeiben a feladatoknak több részkérdésből kell állniuk az új vizsgaleírás szerint, mivel az elmúlt évek feladatsorainak elemzése azt mutatta, hogy a diákok számára nagyon hátrányos a 10 pontnál nagyobb részkérdéseket tartalmazó feladatok kitűzése. Azt gondolom, ezek pozitívan fognak hatni a diákok eredményeire. A változtatással egyetértek, bár eddig is igyekeztek erre figyelni” – mondta. Úgy érzi, jó irány, hogy több részfeladatot adnak fel, melyek nem feltétlenül függnek össze, ugyanis ha lényegi elemekben összekapcsolódnak, akkor sok esetben nem is foglalkozik (nem is tud foglalkozni) a diák a b) és c) feladatokkal, ha nem jött ki neki az a) rész. Azt tapasztalja, hogy mindkét szinten egyre hangsúlyosabbak a hétköznapi élethez kötődő, gyakorlatiasabb feladatok. „Az emelt szintű írásbeli feladatsor összetétele az idei évtől némileg eltolódik az algebra témakör irányába, míg a gráfok témaköre kikerült a szóbeli témakörei közül. Ez kissé meglepett” - fogalmazott. Hozzátette, az idei év újdonsága, hogy a szóbeli vizsgarészben az alkalmazások között matematikatörténeti vonatkozások ismertetése is megjelenhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.