Logaritmus és koordinátageometria a matekérettségiben + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

matek_erettsegi_radnoti50_gs

Nyolc órától írták a diákok a matematikaérettségit. Szaktanár nyilatkozott lapunknak a változásokról, majd megnéztük, hogy milyen lett valójában az érettségi.

12:25 Hibás az angol nyelvű feladatlap

Az Index.hu számolt be arról, hogy hibás a kéttannyelvű érettségizők számára kiadott angol nyelvű feladatlap. Az elírás miatt nem lehetett a feladatot megoldani, két helyen a size kifejezés helyett type-ot írtak. A feladatlap kijavítására az érintett iskolák engedélyt kaptak, a diákok negyedórával tovább dolgozhattak.

11:00 Bezár a bazár

Középszinten befejezték a munkát, az emelt szintet választók még délig dolgozhatnak. Holnap történelem.

10:10 Idén is a koordinátageometria okozhat gondokat

A legfontosabb matematikai témák, mint a síkgeometria, a sorozatok, a statisztika, az egyenletmegoldás, a függvények, szerepelnek az érettségi második felében – írja az Eduline. A választható feladatok között van koordinátageometria, de valószínűleg kevesen döntenek e mellett a portál által megkérdezett tanár szerint.

10:05 Milyen egy feladatlap az idei matematikaérettségin?

ITT kétszer három mintafeladatsort is megnézhet!

9:47 Ez lesz a kihívás!

A második részre 135 percük van a diákoknak. A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatból áll, a II/B rész három 17 pontos feladatot tartalmaz, ez utóbbiakból kettőt kell megoldani.

9:05 Nem volt nehéz az első rész

Átlagos nehézségűnek ítélte meg az idei matematikaérettségi első részét az Eduline által megkérdezett szakember. Logikai feladatokat, logaritmust, gráfot, sorozatot, valószínűségszámítást és cosinustételt kellett megoldaniuk. A 10-12 feladatra összesen 45 percük volt a maturálóknak.

Korábban írtuk:

A kedd hagyományosan a matematikaérettségi napja. Ugyan a vizsgát módosították több pontban, de szóbelit továbbra sem kell tenni a diákoknak középszinten. A változásokról Fridrik Richárd érettségi felkészítő tanár nyilatkozott a SZEGEDma hírportálnak.

„A középszintű írásbeli vizsgarész, illetve az emelt szintű írásbeli vizsgarész II. részeiben a feladatoknak több részkérdésből kell állniuk az új vizsgaleírás szerint, mivel az elmúlt évek feladatsorainak elemzése azt mutatta, hogy a diákok számára nagyon hátrányos a 10 pontnál nagyobb részkérdéseket tartalmazó feladatok kitűzése. Azt gondolom, ezek pozitívan fognak hatni a diákok eredményeire. A változtatással egyetértek, bár eddig is igyekeztek erre figyelni” – mondta. Úgy érzi, jó irány, hogy több részfeladatot adnak fel, melyek nem feltétlenül függnek össze, ugyanis ha lényegi elemekben összekapcsolódnak, akkor sok esetben nem is foglalkozik (nem is tud foglalkozni) a diák a b) és c) feladatokkal, ha nem jött ki neki az a) rész.

Azt tapasztalja, hogy mindkét szinten egyre hangsúlyosabbak a hétköznapi élethez kötődő, gyakorlatiasabb feladatok. „Az emelt szintű írásbeli feladatsor összetétele az idei évtől némileg eltolódik az algebra témakör irányába, míg a gráfok témaköre kikerült a szóbeli témakörei közül. Ez kissé meglepett” – fogalmazott. Hozzátette, az idei év újdonsága, hogy a szóbeli vizsgarészben az alkalmazások között matematikatörténeti vonatkozások ismertetése is megjelenhet.

no images were found

Előző sztori

Csík János: Éljük igényesebben az életünket

Következő sztori

Labdarúgás: megkapta a harmadosztályú licencet a megyeegy listavezetője