A férfi és nő egymásra találása a népmesékben és mindennapjainkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

AntalfaiM1

Antalfai Márta pszichoterapeuta, művészet- és meseterapeuta volt a szegedi CsaládEgyetem vendége május 2-án a Katolikus Házban. Az előadó sokoldalú tudományos munkásságának esszenciáját hallhatta a szép számmal megjelent hallgatóság.

Mióta az ember képes a kommunikációra, azóta létezik a mese is. A tanítása egybevág a modern pszichológia eredményeivel, csak a mese sűrítetten, szimbólumokon keresztül üzen a befogadójának.

A mesék az emberiség mély tudását hordozzák az élet dolgairól: hogy válik a hős felnőtté, hogy válik éretté a párkapcsolatra, mi mindent kell leküzdenie ahhoz, hogy elnyerje a boldogságot.

A népmesék egyik ismert záró mondata a „boldogan éltek, míg meg nem haltak”, mindannyiunk számára vágyott életcél, csakúgy, mint a pártalálás. Az életben a párkeresés sokszor egy egész életen át tart.

A mesékben – s elsősorban a tündérmesékben – a boldogság, vagyis voltaképpen önmagunk láthatatlan másik felének, a „királynak, királynőnek” megtalálása előtt a főszereplők élet-halál küzdelméről olvashatunk. A párkeresésben, a kedves elnyeréséért vívott küzdelemben kapnak erőre, fejlődnek, válnak felnőtté a főszereplők.

Milyen próbatételek segítik a felnőtté válást, amely a mesék üzenete alapján az egymásra találás záloga? Hogy van ez az életünkben?

A párkapcsolatnak és a személyiségfejlődésnek is elengedhetetlen eleme a nehézségekkel való megküzdés. Próbákat kell kiállni, hogy előre léphessen a hős az általa választott úton.

A számos érdekes mesepéldán keresztül érthettük meg, hogy az igazán felnőtt személyiség a másikért tud küzdeni, és ez egyben a saját személyes fejlődésének is az útja.

Előző sztori

X. Kínai Híd Nyelvi Verseny magyarországi döntője az SZTE Konfuciusz Intézet szervezésében

Következő sztori

Nordic walking túra a cukorbetegekért