Egyetem

Szegényebb lenne a világ bor nélkül

Szegényebb lenne a világ bor nélkül

2017. április 26., szerda
Szegényebb lenne a világ bor nélkül
egyetem_bora_2017_025

Kiválasztották a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös borát, tokaji, szekszárdi és villányi nedűk szerepelnek a válogatásban.

18 borászat 44 borral nevezett az SZTE és az MTA SZAB borválogatójára, ebből 12 nyert elismerést, míg a nevező 18 borászat közül 6 lett „dobogós”. A hetedik alkalommal megrendezett „Vinum academiae at Universitatis” címadón a fehér- és vörösborokat két kategóriába sorolták. A „Prémium” kategóriásnak számító, mert palackonként akár több ezer forintért megvásárolható nedűk mellett az üvegenként 800-1200 forintba kerülő „rendezvény” kategóriás borokat is díjaztak. "A bor természetes gyógyszer, a régebbi időkben hivatalos gyógyszernek is számított az alkohol gyógyító ereje miatt, persze ettől nem szabad egy kalap alá venni a 70%-os gyógyszertári alkohollal" - mondta el a borválogató eredményét ismertető sajtótájékoztatón

Fülöp Ferenc

akadémikus, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke.

Martinek Tamás

professzor, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte, hogy az egyetem működésében nagyon fontos az ismeretek mellett a kultúra terjesztése, ebbe beletartozik a borkultúra is, az egyetemnek pedig reprezentatív okok miatt is szüksége van saját borra, például egy vendég számára ajándékként, mivel az ajándéknak nem a piaci értéke számít, hanem a belefektetett törődés és figyelem. "Az SZTE-n bort nem tudunk készíteni, viszont bele tudjuk tenni az energiát abba, hogy kiválasszuk minden évben az egyetem borát" - fogalmazott a rektorhelyettes.

egyetem_bora_2017_013

"Az európai kultúra borkultúra nélkül nem létezik" - hangsúlyozta

Tóth Gábor

professzor, az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke. Véleménye szerint szegényebb lenne a világ bor nélkül, ezért szeretnék ezzel a borválogatással megőrizni az örökséget és továbbfejleszteni azt. A rangos „Vinum Academiae at Universitatis” címet idén prémiumkategóriában a fehérborok közül a Grand Tokaj Pincészet – Kővágó Furmint 2015, míg a vörösborok közül a Dániel Pince – Vamp 2009 elnevezésű bora nyerte; illetve rendezvény kategóriában az Áts Pincészet – Koranyár 2016 fehérbora, és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Ördög Villányi Cuvée 2013 vörösbora kapta. A 15 professzor és akadémikus alkotta bírálóbizottság különdíjában, aranyoklevélben részesült a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Szent Tamás Tokaji Furmint 2012 prémiumkategóriás fehérbora, valamint a prémiumkategóriás vörösborok közül a Koch Borászat – Villányi Cabernet Sauvignon 2012, illetve a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Cabernet Franc Mandolás 2011 elnevezésű nedűje. „Tudósok borát” választott az SZTE Állam- és Jogtudományi, valamint az SZTE Általános Orvostudományi Kara is. „Az SZTE ÁJTK” bora cím birtokosa: a Koch Borászat – Chardonnay 2015 prémiumkategóriás fehérbora, valamint a Koch Borászat – Cabernet Franc 2013 rendezvénykategóriás vörösbora. „Az SZTE ÁOK bora” lett a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Mád Tokaji Furmint 2015 prémiumkategóriás fehérbor, valamint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Syrah 2012 prémiumkategóriás vörösbor. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont immár harmadik esztendeje büszkélkedik saját borral. E csoportban a Dániel Pince – Prof. 2011. elnevezésű prémiumkategóriás vörösbora is „tudósok bora” lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.